Jedinice u sastavu HAZU

Znanstveni i umjetnički rad Akademije organizira se u njezinim razredima te znanstvenim i umjetničkim jedinicama.

Znanstveni projekti

Projekt Vrijeme i prostor europske i hrvatske kazališne djelatnosti glumca i redatelja Ive Raića započeo je 2007. godine. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Antonija Bogner Šaban, a suradnice su dr. sc. Lucija Ljubić (do svibnja 2012. godine) i dr. sc. Martina Petranović. Radom na projektu želi se upotpuniti spoznaje o umjetničkim dometima glumca i redatelja Ive Raića, a konačna svrha je vrednovanje njegova raznovrsnog kazališnog djelovanja u kontekstu hrvatske i europske kazališne kulture. Svojim djelovanjem od 1909. do smrti 1931. Ivo Raić je redateljski i glumački upoznao hrvatsko glumište s recentnim europskim kazališnim kretanjima, velikim dijelom i na temelju svog višegodišnjeg angažmana u Berlinu, Pragu i Hamburgu (1901.-1909.), ali je isto tako izgradio svoju prepoznatljivu kazališnu poetiku koja je uz Branka Gavellu i Tita Strozzija odredila i usmjerila zagrebačko i hrvatsko kazalište u prvoj polovici 20. stoljeća.

Tragom Raićeva višegodišnjeg boravka u eminentnim europskim kazališnim središtima, prikupljeni su i istraženi kazališni materijali (pohranjeni u arhivi Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta) dotad nezastupljeni u povijesti hrvatskoga kazališta, koji su bacili novo svjetlo ne samo na značenje Raićeve europske djelatnosti, nego su i popuna i doprinos ostalih povijesnih segmenata hrvatskog kazališta u naznačenom razdoblju.

Tijekom rada voditeljica i suradnice na projektu objavile su niz rasprava u znanstvenim edicijama procijenivši na taj način dotad tek djelomično poznate aspekte umjetničkog djelovanja Ive Raića. Konačni rezultat projekta je monografija o Ivi Raiću koja situira cjelokupno umjetničko djelovanje i zasluge Ive Raića u povijesni kontekst hrvatskoga kazališta.

Ivo Raić
Ivo Raić

Navigacija

Znanstvenoistraživačke jedinice

Muzeji - Galerije - Zbirke

Druge jedinice