Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

SkupPredstavljanje knjige 13.06.2024

Predstavljanje knjige akademika Velimira Neidhardta Arhitektura predsjedanja / Architecture for the Presidency

U atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak 13. lipnja 2024. predstavljena je knjiga akademika Velimira Neidhardta Arhitektura predsjedanja / Architecture for the Presidency posvećena prostorima Kongresnog centra NSK uređenog za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. Knjiga je objavljena na hrvatskom i engleskom jeziku u izdanju Hrvatskog muzeja arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uređenje Kongresnog centra projektirao je akademik Velimir Neidhardt iz autorskog tima projekta zgrade NSK koja je uređenjem prostora za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU krajem 2019. u potpunosti dovršena.

Pročitaj više
Skup 17.06.2024

Okrugli stol Izazovi hrvatske energetske tranzicije

Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU organizira Okrugli stol IZAZOVI HRVATSKE ENERGETSKE TRANZICIJE u ponedjeljak, 17. lipnja 2024. od 10 do13 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. Ovaj okrugli stol drugi je u nizu okruglih stolova koje ZVNPGE HAZU održava u okviru teme: Kako promišljati energetiku u uvjetima nestabilnosti. Uvodna izlaganja održat će Robert Fabek (EIHP), Danko Blažević (HOPS), Ivan Periša (HEP) i Lahorko Wagmann (HERA).

Pročitaj više
SkupKomemoracija 18.06.2024

Komemorativna sjednica u spomen akademiku Borisu Bućanu

Razred za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira uutorak 18. lipnja 2024. s početkom u 13.00 sati, u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14 komemorativnu sjednicu u spomen na preminulog akademika Borisa Bućana. Na sjednici će govoriti akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti, akademik Igor Rončević i Leila Topić, muzejska savjetnica, Muzej suvremene umjetnosti.

Pročitaj više
SkupKomemoracija 19.06.2024

Komemorativni sastanak u spomen akademiku Dragutinu Feletaru

Razred za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti priređuje povodom obljetnice smrti akademika Dragutina Feletara komemorativni sastanak u srijedu 19. lipnja 2024. u 12.00 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Trgu Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu. Sastanak će otvoriti akademik Gordan Družić, tajnik Razreda. O životu i djelu preminulog akademika govorit će akademik Anđelko Akrap i prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, član suradnik HAZU.

Pročitaj više
SkupManifestacijaPredstavljanje knjige 11.06.2024

Pola stoljeća Sveučilišta u Splitu

U utorka, 11. lipnja 2024. u 20 sati, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu, Trg braće Radića 7, održat će se predstavljanje monografije Pola stoljeća Sveučilišta u Splitu. Monografija obuhvaća najvažnije trenutke splitskog Sveučilišta od osnutka do danas. Monografiju će predstaviti koautori, rektor splistkog Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić i prof. emeritus Matko Marušić, a prisutne će pozdraviti v.d. voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Akademije u Splitu akademik Kažimir Hraste.

Pročitaj više
Skup 10.06.2024

Skup Organska kemija u Hrvatskoj

U organizaciji Odbora za kemiju Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 10. lipnja 2024. s početkom u 9 sati održat će se skup Organska kemija u Hrvatskoj.

Pročitaj više
Skup 11.06.2024

Okrugli stol Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao je u utorak 11. lipnja 2024. okrugli stol na temu Sadašnjost i budućnost rijeke i doline Rječine. Cilj je bio pomoći upoznavanju i osvješćivanju šire javnost o važnosti očuvanja rijeke i doline Rječine u što prirodnijem stanju. Moderator skupa bio je akademik Mladen Juračić. Uvodna izlaganja održali su Josip Rubinić, Ivana Šarić, Nenad Buzjak, Ivana Buj, Mišel Jelić, Roman Ozimec, Irma Popović Dujmović. Skup je pozdravila Gabrijela Šestani, prof. biol., načelnica Sektora za prirodu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitaj više
SkupKomemoracija 13.06.2024

Komemorativni sastanak u spomen na akademika Marina Hraste

Razred za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira komemorativni sastanak u povodu prve obljetnice smrti akademika Marina Hraste, koji se održava u četvrtak 13. lipnja 2024. u 11.00 sati, u dvorani Knjižnice HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb. Sastanak će otvoriti akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda. O životu i djelu preminuloga akademika govorit će: akademik Ignac Lovrek, akademik Davor Miličić i prof. dr. sc. Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitaj više

Navigacija