Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

SkupPredstavljanje knjige 6.10.2022 - 27.10.2022

Promocija izdanja Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru

U četvrtak, 6. listopada 2022. u 12 sati u dvorani Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8, u organizaciji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Državnog arhiva u Zadru održat će se predstavljanje knjige autora Tade Oršolića, Dalmatinska pješačka pukovnija „grof Lacyˮ br. 22. u Prvom svjetskom ratu. Uvodno će govoriti doc. dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, a knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Željko Holjevac (ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar), dr. sc. Dinko Čutura (ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva) i autor izv. prof. dr. sc. Tado Oršolić.

Pročitaj više
Skup 7.10.2022

Okrugli stol Frazeologija i elektronička leksikografija

Odbor za leksikografiju Razreda za filološke znanosti HAZU, Projekt Digitalni hrvatski frazeološki rječnik i Zavod za lingvistička istraživanja HAZU organiziraju Okrugli stol na temu Frazeologija i elektronička leksikografija: aktualna istraživanja i metode, koji se održava u petak, 7 listopada u dvorani Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb

Pročitaj više
SkupPredstavljanje knjige 30.09.2022 - 4.10.2022

Predstavljanje knjige Dubrovačka ladanjska arhitektura

U petak, 30. rujna 2022. u 19 sati Institut za povijest umjetnosti, Zagreb i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku organizirali su predstavljanje knjige prof. dr. Nade Grujić, Dubrovačka ladanjska arhitektura (Zagreb, Institut za povijest umjetnosti, 2021.), koje se, u nazočnosti brojne publike, održalo u ljetnikovcu Sorkočević, sjedištu Zavoda.

Pročitaj više
Skup 28.09.2022 - 30.09.2022

Međunarodni znanstveni skup Hrvati i Bugari. Diplomacija, politika, kultura i znanost

Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstveno vijeće za istraživanje odnosa Hrvatske i europskog jugoistoka u povijesnoj perspektivi HAZU i Hrvatsko-bugarsko društvo u suradnji s Institutom za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti organiziraju međunarodni znanstveni skup Hrvati i Bugari. Diplomacija, politika, kultura i znanost, povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Bugarske i Republike Hrvatske, te 25. obljetnice uspostave znanstvene suradnje između Bugarske akademije znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Skup će se održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 28. do 30. rujna 2022.

Pročitaj više

Navigacija