Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

PredavanjeSkup 25.05.2023

Znanost u žarištu: Predavanje Strategije preživljavanja i prehrana neandertalaca u Vindiji

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokrenula je ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a šesto predavanje pod naslovom Strategije preživljavanja i prehrana neandertalaca u Vindiji u srijedu 31. svibnja 2023. u Knjižnici HAZU u Zagrebu održao je dr. sc. Siniša Radović, viši znanstveni suradnik, upravitelj Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU.

Pročitaj više
Skup 1.06.2023 - 2.06.2023

Znanstveni kolokvij TURIZAM I ZAŠTIĆENA PODRUČJA

Znanstveno vijeća za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zadru i Javna ustanova Nacionalni park Kornati organiziraju znanstveni kolokvij TURIZAM I ZAŠTIĆENA PODRUČJA koji se održava 1. i 2. lipnja 2023. na Kornatima. Voditelji skupa su akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća i prof. dr. sc. Josip Faričić, pročelnik Sekcije za prostor. Na skupu će se razmatrati kako strategiju zaštite pomiriti sa strategijom turističkog razvoja.

Pročitaj više
Skup 2.06.2023

Modern technologies and innovative concepts in the function of promoting cultural heritage – ESD CONFERENCE – VARAŽDIN (Croatia)

Sveučilište Sjever u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti Zavodom za znanstveni rad u Varaždinu, Faculty of Management University of Warsaw, Faculty of Law, Economics and Social Sciences Sale – Mohammed V University in Rabat, ENCGT – Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Tanger, Abdelmalek Essaadi University organiziraju “Modern technologies and innovative concepts in the function of promoting cultural heritage” ESD CONFERENCE – VARAŽDIN (Croatia) 2. lipnja 2023. s početkom u 10 sati.

Pročitaj više
Predavanje 5.06.2023

“Matko Peić – slikar i putopisac, poticaj za utemeljenje nagrade za najbolji putopis”

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici 5. lipnja 2023. godine Milan Bešlić održat će predavanje o slikarskom opusu Matka Peića, akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara u povodu stote obljetnice njegovog rođenja. Na predavanju će biti stavljen naglasak na utemeljenje Nagrade Matko Peić za najbolji putopis i to ne samo pisani veći i onaj realiziran kroz nove tehnologije. Ova nagrada je utemeljena u suradnji Društva hrvatskih književnika i Grada Požege. 19. travnja 2023. u Zagrebu, a na poticaj Milana Bešlića s nadom da će zaživjeti i u Turopolju.

Pročitaj više
Skup 5.06.2023 - 9.06.2023

Summer Stroke School „Healthy Lifestyle and Prevention of Stroke and Other Brain Impairments“

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti suorganizator je tradicionalne međunarodne Ljetne škole o moždanom udaru koja se od 5. do 9. lipnja 2023. održava u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku, u organizaciji Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara, Svjetske organizacije za moždani udar (WSO), Europske organizacije za moždani udar (ESO) i Međunarodnog instituta za zdravlje mozga. Osnivač i voditeljica je akademkinja Vida Demarin.

Pročitaj više
Skup 8.06.2023 - 9.06.2023

“4 HEALTHY ACADEMIC SOCIETY” prva međunarodna konferencija o akademskom sporutu, tjelesnom vježbanju i zdravlju

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti suorganizator je 1. međunarodne konferencije o akademskom sportu, tjelesnom vježbanju i zdravlju koja će se u organizaciji Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Hrvatske lige za hipertenziju, Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci održati 8. i 9. lipnja 2023. u Poreču.

Pročitaj više
Skup 16.06.2023

Svečana akademija povodom 100. obljetnice rođenja akademika Dragutina Fleša

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za tehničke znanosti i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku organiziraju svečanu akademiju povodom 100. obljetnice rođenja akademika Dragutina Fleša, prvog tajnika Razreda za tehničke znanosti, koja će se održati u petak, 16. lipnja 2023. s početkom u 12.00 sati u Gradskom muzeju Vukovar. O životu i djelu akademika Fleša govorit će akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti, akademik Vitomir Šunjić, akademkinja Vlasta Piližota i mr. sc. Ivan Hubalek, dipl. ing.

Pročitaj više

Navigacija