Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predavanje 20.01.2022

Predavanje prof. dr. sc. Antuna Milasa FIZIKALNA MATEMATIKA U ALGEBRI, TOPOLOGIJI I TEORIJI BROJEVA

U četvrtak 20. siječnja 2022. u 18 sati Odbor za matematiku Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti organizira online predavanje koje će održati prof. dr. sc. Prof. dr. sc. Antun Milas (SUNY – Albany)
FIZIKALNA MATEMATIKA U ALGEBRI, TOPOLOGIJI I TEORIJI BROJEVA. Uvodno će govoriti tajnik Razreda akademik Goran Pichler, predsjednik Odbora za matematiku akademik Goran Muić i prof. dr. sc. Dražen Adamović, član Odbora.

Pročitaj više
Skup 23.12.2021

Bernardi 100 ZNANSTVENO–STRUČNI SKUP U POVODU STOTE OBLJETNICE ROĐENJA BERNARDA BERNARDIJA (1921.–1985.)

U sklopu međuinstitucionalnog programa MODERNIZAM ZA SVE! u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, te u suradnji s Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU i Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu, organiziran je znanstveno-stručni skup u povodu stote obljetnice rođenja Bernarda Bernardija (1921.–1985.), arhitekta i klasika hrvatskoga modernog dizajna koji će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, u četvrtak, 23. prosinca 2021. s početkom u 18 sati.

Pročitaj više
KoncertSkup 22.12.2021

11. Božićni koncert Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 22. prosinca održan je 11. Božićni koncert, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji. Nastupili su pijanistica Martina Filjak i Komorni zbor Ivan Filipović, a pozdravnu riječ uputio je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt koji je kazao da Hrvatska akademija svoj tradicionalni Božićni koncert u palači HAZU u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom održava po 11. put, i to slaveći svoju 160. obljetnicu osnutka, u smiraju „uistinu naporne godine, ispunjene globalnom pandemijom i lokalnom neizvjesnošću poslijepotresne obnove.“

Pročitaj više
PredavanjeSkup 21.12.2021

Predavanja Znanstvenog vijeća za daljinska istraživanja HAZU

Znanstveno vijeće za daljinska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 21. prosinca 2021. u 14 sati preko aplikacije ZOOM organizira predavanja Želim letjeti dronom – upute za vizualne tipove (Damir Bezik, zrakoplovni inspektor, CCAA), Istraživanja vrtača s urušnim pokrovom u području Mečenčana i Borojevića (akademik Igor Vlahović i Tihomir Frangen, HGI) te Meteosat treće generacije (Izidor Pelajić, mag. phys. et geophys., DHMZ). 

Pročitaj više
SkupPredstavljanje knjige 20.12.2021

Predstavljanje autobiografskih zapisa akademika Ante Stamaća

Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti obilježio je u ponedjeljak 20. prosinca 2021. u Preporodnoj dvorani HAZU petu godišnjicu smrti akademika Ante Stamaća predstavljanjem njegovih nedovršenih autobiografskih zapisa Prolazne postaje koje je objavila Školska knjiga. Na predstavljanju su govorili tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Pavao Pavličić, akademik Boris Senker, Dubravko Jelačić Bužimski u ime Društva hrvatskih književnika, predsjednik Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužul i urednica izdanja u toj izdavačkoj kući Miroslava Vučić, a odlomke iz autobiografije akademika Ante Stamaća čitao je dramski umjetnik Joško Ševo.

Pročitaj više
Skup 17.12.2021

Predstavljanje virtualne izložbe Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

U petak 17. prosinca 2021. u velikoj vijećnici Doma Zadarske županije predstavljena je Virtualna izložba Maritimna kultura Zadarske županije u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koja je napravljena u sklopu istoimenog znanstveno-stručnog skupa u organizaciji  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, Zadarske županije, Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet i suradnji sa Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Pročitaj više
Skup 14.12.2021

Komemorativni sastanak povodom prve obljetnice smrti akademika Stanka Popovića

U utorak 14. prosinca 2021. u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU priredio je komemorativni sastanak u spomen na istaknutog hrvatskog fizičara akademika Stanka Popovića. Sastanak je otvorio tajnik Razreda akademik Goran Pichler, a o životu i djelu akademika Popovića govorili su akademik Milko Jakšić i akademik Svetozar Musić.

Pročitaj više

Navigacija