Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Skup 9.12.2021

Međunarodni znanstveni skup “Drago Ibler – arhitektura kao ideja života”

U organizaciji Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, u četvrtak, 9. prosinca 2021. održan je jednodnevni međunarodni znanstveni skup „Drago Ibler – arhitektura kao ideja života“ u povodu stote obljetnice početka djelovanja arhitekta Drage Iblera.  Skup je održan u sklopu izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU u konferencijskoj dvorani Hrvatske komore građevinskih inženjera u Chromosovom tornju u Zagrebu, te putem Zoom platforme s ukupno 239 uključenja tijekom dana. Na skupu je s izlaganjima sudjelovalo 16 međunarodnih znanstvenih istraživača iz Zagreba, Budimpešte, Ženeve, Essena, Ljubljane, Beograda i Mostara.

Pročitaj više
Skup 7.12.2021 - 10.12.2021

Krležini dani u Osijeku 2021.

U suorganizaciji Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku i Filozofskoga fakulteta u Osijeku, od 7. do 10. prosinca 2021. godine održat će se Krležini dani u Osijeku 2021. Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, drugi dio. Riječ je o drugom u nizu tematski povezanih skupova kojim će se, na poticaj Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, u sljedećih nekoliko godina obraditi hrvatska drama i kazalište u protekla tri desetljeća (1991.–2020.) te započeti rad na ispisivanju skupne povijesti suvremene hrvatske dramske književnosti i kazališta.

Pročitaj više
Skup 8.12.2021

EHOKARDIOGRAFIJA U SUVREMENOJ KARDIOLOGIJI

U srijedu 8. prosinca, HAZU Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Kliničkim bolničkim centrom u Rijeci, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskim liječničkim zborom-podružnica Rijeka organiziraju 51. simpozij povodom 40. obljetnice prvog ultrazvuka srca u Rijeci.

Pročitaj više
Skup 8.12.2021

Tribina “Inovacije i transfer tehnologije u društvenom i humanističkom području”

U srijedu 8. prosinca 2021. u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Ivana Lučića 3, održat će se tribina “Inovacije i transfer tehnologije u društvenom i humanističkom području”, novo u nizu skupova i događanja pod nazivom “Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske” koje organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pročitaj više
Skup 4.12.2021

Međunarodna muzikološka konferencija Cromuscodex70 i europski kontekst

Pod pokroviteljstvom Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu je u virtualnom obliku (zoom platforma) u subotu, 4. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati održana međunarodna muzikološka konferencija Cromuscodex70 i europski kontekst. Riječ je o završnoj konferenciji interdisciplinarnog projekta IP 6619 HRZZ-a i HAZU: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada voditeljice prof. dr. Hane Breko Kustura, članice suradnice HAZU. 

Pročitaj više
Skup 2.12.2021 - 3.12.2021

Znanstveni skup „Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u hrvatskoj i europskoj povijesti (u povodu 350. obljetnice kaznenog postupka)“

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zaklade Marija i Mirjan Damaška i Hrvatskog instituta za povijest u četvrtak 2. prosinca započeo je dvodnevni znanstveni skup Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u hrvatskoj i europskoj povijesti (u povodu 350. obljetnice kaznenog postupka), središnje hrvatsko obilježavanje 350. obljetnice procesa i pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i 400. godišnjice rođenja Petra Zrinskog.

Pročitaj više
Skup 3.12.2021

18. Prosinački znanstveni simpozij – Dermatovenerogija mladih – mladež, „mlȁdež“ i ostalo

u petak 3. prosinca 2021. u Preporodnoj dvorani HAZU u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za medicinske znanosti, Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, održan je tradicionalni 18. prosinački simpozij, na temu DERMATOVENERALOGIJA MLADIH.

Pročitaj više
Skup 3.12.2021

Znanstveno-stručni skup Prof. dr. Antun Bauer – muzealac i donator / uz 110. godišnjicu rođenja (Vukovar, 1911.– Zagreb, 2000.)

Znanstveno-stručni skup Prof. dr. Antun Bauer – muzealac i donator / uz 110. godišnjicu rođenja (Vukovar, 1911.– Zagreb, 2000.) održat će se u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti / Arhiva za likovne umjetnosti i Gliptoteke te Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti, u petak, 3. prosinca 2021. godine, s početkom u 9 sati online na platformi Zoom.

Pročitaj više

Navigacija