Povijest

Guarnerijeva violina

PRIČA O KINGU

 

Violina Giuseppea (II.) Guarnerija del Gesùa (1698.–1744.), poznata kao KING GUARNERI, originalan je umjetnički rad slavnog graditelja violina iz Cremone, raritet najveće lutnjarske i kulturno-povijesne vrijednosti te glazbalo izvanrednog zvukovnog bogatstva.

Violinu King izradio je 1735. Giuseppe Guarneri del Gesù (nadimak del Gesù – od Isusa –  dobio je zbog križeva koje bi izrezbario u unutrašnjost svakog od svojih glazbala), najpoznatiji član glasovite obitelji graditelja violina. Od njegovih 25 do danas poznatih violina, King se ubraja među najočuvanije i najčuvenije.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti stekla je donacijom Zlatka Balokovića violinu Guarneri King (1735), koja je zbog svojih iznimnih umjetničkih karakteristika svrstana među devet najznačajnijih uradaka talijanskog graditelja violina.
6. travnja 1968. supruga Zlatka Balokovića, Joyce Borden Baloković, uručila je violinu King tadašnjoj Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti, poštujući želju svog pokojnog supruga, glasovitoga hrvatskoga violinista Zlatka Balokovića (21.3.1895. – 29.3.1965.).

Violina King čuva se u zaštićenom trezoru, u specijalnoj vitrini koja je opremljena vlastitim alarmnim sustavom, s autonomnim uređajima za režim mikroklime i dodatnom opremom za hladnu rasvjetu.
Godine 1994. ova je ‘kraljevska violina’ neprocjenjive vrijednosti tri tjedna bila izložena u Metropolitan Museumu u New Yorku na izložbi 25 najboljih Guarnerijevih violina priređenoj u povodu 250. obljetnice smrti  njihova graditelja, majstora Guarnerija del Gesùa (22.11. – 4.12.1994., New York, Metropolitan Museum of Art, Exhibition The Violin Masterpieces of Guarneri del Gesù). Stručnjaci su tada procijenili da je violina iz Hrvatske, uz violinu kojom se služio Niccolò Paganini i koja se čuva u Genovi – najbolje glazbalo koje je ikad izradio majstor Guarneri.

Guarnerijeva violina
Violinist g. Orest Shourgot svira na vilioni King uz klavirsku pratnju Domagoja Gušćića na koncertu u atriju palače HAZU

“Violina ‘King’, koju je izradio Giuseppe Guarneri del Gesù, bila je jedna od profesionalnih predmeta na aukciji Christie velike zbirke Golding godine 1857., no ostala je neprodana pri cijeni od 260 lira.

Sljedećega dana, međutim, privatno je promijenila vlasnika za 240 lira, što je još uvijek bila viša cijena od bilo koje plaćene na aukciji na kojoj je bila i sjajna Stradivari violina iz 1722. godine. Zbirka Golding sadržavala je neke od najsjajnijih instrumenata ikada poznatih, u kojoj je ova Guarneri violina bila draguljem. Kupio ju je bio vikont de Janze iz Pariza, a kupovinu su dogovorili Vuillaume i njegov kolega iz Londona, majstor za izradu violina John Lott, jedan od najuspješnijih patvoritelja del Gesùa. Prethodno ju je posjedovao Vuillaume, koji je ovu violinu prvi nazvao ‘le Roi’; on ju je proslijedio londonskome prodavaču Johnu Hartu koji ju je zatim prodao Goldingu. De Janze je posjedovao ‘Kinga’ nekih dvadesetak godina nakon kojeg vremena je ona kratko bila u zbirci Johna Adama, posredovanjem Davida Lauriea, prodavača violina. Kad se Adamova zbirka raspršila godine 1881., Laurie je ponovno kupio Guarneri violinu kako bi ju prodao drugome velikome kolekcionaru, barunu Knoopu. Godine 1885. violina je bila izložena na Izložbi glazbenih i tehničkih inovacija u Londonu te je potom bila ilustrirana u knjizi A. J. Hipkinsa koja je poslužila kao katalog za izložbu. W. E. Hills ju je nabavio od Knoopa i predao ju je Ericu A. Roseu, pod imenom kojega je uvedena u knjigu o obitelji Guarneri, i uvrštena među devet najvećih remek-djela del Gesùa.

‘Kinga’ je od Rosea kupio Zlatko Baloković glasoviti hrvatski violinist, koji je violinu oporučno ostavio Akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

‘King’ u potpunosti zaslužuje svoj naziv, čak i među onim drugim sjajnim instrumentima iz 1735. g. kao što su ‘D’ Egville’ i ‘Plowden’, jer je korpulentnijega oblika. Nekoliko značajka ove violine na zanimljiv način prizivaju raniju ‘Kreisler’ violinu, zamjetno veće obrise i kraljevski položaj zvučnih otvora, uspravnih na obrazu s gornjim kružnicama koje se protežu dulje nego uobičajeno. Još jedan doprinos vizualnoj čvrstoći ‘Kinga’ je obrada rubova, koji su zamjetno širi nego u prethodnih primjera; izbočeni uglovi završavaju pod vrlo okomitim kutevima, značajka koja se opaža u najbolje očuvanim violinama del Gesùa. Rezbarija na pužu vrata violine je apsolutni blizanac ‘Haddock’ violine, urezana velikom snagom i preciznošću, preteča instrumenata izrađenih u sljedećim godinama. Ipak, ove su violine vrlo različite po stilu i karakteru, jasno pokazujući plodnu i izražajnu različitost koju nalazimo u primjercima del Gesùa.”

Iz knjige GIUSEPPE GUARNERI DEL GESU, prvi svezak
Uredile Jane Holloway i Jennifer Laredo Watkins
PETER BIDDULPH, London 1998.
Prijevod s engleskog / RDJ *
* preuzeto iz: Hrvatski glazbeni vodič 2005. Zagreb: Piano, 2005, str. 56