Pretraga:

Rezultati:

Otvorenje gradilišta i početak obnove u potresu stradale Palače Prister HAZU

Svečano otvorenje gradilišta i početak obnove u potresu stradale Palače Prister HAZU na Strossmayerovu trgu 2 bit će u utorak 16. kolovoza 2022. s početkom u 10 sati. Na otvaranju gradilišta sudjeluju akademik Željko Tomičić, voditelj Odsjeka za povijesne znanosti i Odsjeka za arheologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Dajana Županić Jaković, dipl. ing. arh., pomoćnica tajnika, dr. sc. Marinko Vuković, upravitelj Arhiva HAZU, dio članova Radne skupine za obnovu zgrada HAZU te predstavnici sudionika u gradnji.

Novak Vibor, dr. sc.

Akademske titule: doktor znanosti Institucije: znanstveni suradnik – Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara Životopis Vibor Novak rođen je 1981. u Čakovcu gdje je završio

Natječaj ARISE

EMBL (European Molecular Biology Laboratory) otvara novu niša karijernih puteva – ARISE stipendije koje omogućuje znanstvenicima treninge na EMBL-u. Više informacija možete naći na mrežnim stranicama EMBL-a The ARISE (Career Accelerator for Research Infrastructure Scientists)

Natječaj ARISE

EMBL (European Molecular Biology Laboratory) otvara novu niša karijernih puteva – ARISE stipendije koje omogućuje znanstvenicima treninge na EMBL-u. Više informacija možete naći na mrežnim

Objavljen 15. svezak Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića

U izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljen je krajem srpnja 2022. petnaesti, odnosno treći u nizu novih svezaka Benešićeva znamenitog Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića (ta—uljudba). Rječnik se izrađuje u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU pod voditeljstvom dr. sc. Anje Nikolić-Hoyt, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju i upraviteljice Zavoda. Uz urednike, akademika Josipa Bratulića, dr. sc. Anju Nikolić-Hoyt i pok. akademika Marka Samardžiju, petnaesti su svezak priredile za tisak znanstvenice Zavoda dr. sc. Ivana Filipović Petrović, dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt i dr. sc. Bojana Schubert.

Gradivo iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatske glazbe na izložbi „Tambure – kulturni identitet Hrvatske“

U sklopu izložbe „Tambure – kulturni identitet Hrvatske“ koja je od 30. lipnja postavljena u Gradskoj knjižnici Knjižnica grada Zagreba izloženo je i gradivo iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Izložbi je pridružen notni materijal iz fonda Milutina Farkaša (1865. – 1923.), tamburaša, tamburaškog pedagoga, te tajnika i arhivara Hrvatskog glazbenog zavoda, čija je ostavština u Odsjeku za povijest hrvatske glazbe HAZU pohranjena od 2019. godine.

Obranjen prvi doktorat na temu rada i opusa akademika Andrije Mutnjakovića

Na Sveučilištu IUAV u Veneciji u četvrtak 21. srpnja 2022. obranjen je prvi doktorat na temu rada i opusa istaknutog hrvatskog arhitekta akademika Andrije Mutnjakovića. Doktorat na temu Između neoavangardne umjetnosti i biourbanizma – Andrija Mutnjaković: Nacionalna knjižnica Kosova, obranio je mladi kosovski arhitekt Rilind Çoçaj. Ovo je prva doktorska disertacija na temu rada živućeg arhitekta obranjena na Sveučilištu IUAV u Veneciji, a akademik Mutnjaković je i osobno bio nazočan obrani doktorata.

Umro član suradnik HAZU prof. dr. sc. Theodor Dürrigl 

U srijedu 20. srpnja 2022. u Zagrebu je u 96. godini umro istaknuti hrvatski fizijatar i reumatolog prof. dr. sc. Theodor Dürrigl, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1986. Rodio se 10. listopada 1926. u Zagrebu. Od 1966. do 1992. bio je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te radio u Kliničkom bolničkom centru Rebro, kao predstojnik Zavoda za reumatske bolesti i rehabilitaciju.

Umro akademik Viktor Žmegač

U srijedu 20. srpnja 2022. u Zagrebu je u 94. godini života umro akademik Viktor Žmegač, istaknuti hrvatski germanist svjetskog glasa, povjesničar književnosti i muzikolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012.. Rodio se 21. ožujka 1929. u Slatini. Od 1957. do 1999. bio je profesor njemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Međunarodni ugled stekao je kao germanist pišući na hrvatskom i njemačkom jeziku.