Pretraga:

Rezultati:

Jerbić Bojan, akademik

Telefon: 385(0)1 4895 170 Razred za tehničke znanosti HAZU Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb Email: bojan.jerbic@fsb.hr Osobna stranica

Znanstveni skup ČETIRI I POL STOLJEĆA KAJKAVSKE PISMENOSTI – prva obavijest

U suorganizaciji Zavoda za lingvistička istraživanja i Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se od 23. do 25. svibnja 2024. znanstveni skup “Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti. Uz 450. obljetnicu kajkavskoga prvotiska: Ivan Pergošić, Decretum, 1574.”
Pozivamo zainteresirane kolegice i kolege, proučavatelje starije i suvremene kajkavske riječi, književnosti i kulture da se svojim izlaganjem pridruže obilježavanju velikoga kajkavskog jubileja.  

Akademik Mislav Ježić sudjelovao na 8. svjetskoj vedološkoj konferenciji u Parizu

U Parizu je od 18. do 22. rujna 2023. održana 8. svjetska vedološka konferencija (8th International Vedic Workshop), na kojoj je kao key note speaker sudjelovao akademik Mislav Ježić. Na konferenciji su sudjelovali vedolozi iz Francuske, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Švicarske, Italije, Poljske, Austrije, Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Japana i Kine.

Izložba Arhitektonske pozicije Drage Iblera – mapiranje uporišta i mijena, u sklopu Sajma arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr 2023

U sklopu trećeg izdanja Sajma arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr 2023 koji se održava na Zagrebačkom velesajmu, Avenija Dubrovnik 15, uz komplementarne sajmove interijera i dizajna, od utorka 26. rujna do nedjelje 1. listopada 2023. održat će se prigodna izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU ARHITEKTONSKE POZICIJE DRAGE IBLERA – mapiranje uporišta i mijena.

Znanstveni skup Susreti na dragom kamenu „Tragom Mije Mirkovića”

Znanstveni skup Susreti na dragom kamenu „Tragom Mije Mirkovića – Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo” održava se u u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023. pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za društvene znanosti i suorganizaciju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Mrežna stranica Akademijina projekta Benešićev rječnik

Projekt Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU Benešićev Rječnik hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića objavio je na adresi https://benesic.hazu.hr/ svoju mrežnu stranicu (izradila Jelena Prekratić) na kojoj se mogu pronaći informacije o samome projektu, o Juliju Benešiću, o povijesti nastanka Rječnika, njegovim urednicima i suradnicima te njihovoj znanstvenoj produkciji. Tu se nalaze i karte koje prikazuju gdje su i kada rođeni pisci čija su djela ekscerpirana za potrebe Rječnika, a posebnu vrijednost donosi i podstranica s poveznicom na dosad objavljene digitalizirane sveske Benešićeva rječnika u Digitalnoj zbirci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (DiZbi).

Galov Nikša

Telefon: 385(0)(20) 751 019 Arboretum HAZU Potok 20, Trsteno, 20235 Zaton Veliki Email: ngalov@hazu.hr

Šimunić Andrea, prof.

upraviteljica Gliptoteke HAZU Telefon: + 385 01 4686 050 Telefon: + 385 01 4686 060 Gliptoteka HAZU Opatička 18, 10000 Zagreb E-mail: asimunic@hazu.hr

Doležalova Petra, mag. iur.

Odjel za opće, administrativne, upravne pravne i personalne poslove HAZU Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb Telefon: +385 01 4895 367 Email: pdolezalova@hazu.hr

Deseta dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama (DICSEP 10)

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 14. do 19. kolovoza 2023. u Dubrovniku je održana Deseta dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama (DICSEP 10). Na konferenciji su sudjelovali znanstvenici, stručnjaci za sanskrtsku epsku književnost, iz Indije, Japana, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Poljske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Australije i Novoga Zelanda.