Nagrade i natječaji

Odbor za Nagrade HAZU

Skupština Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na zasjedanjima 15. travnja 1993. i 29. lipnja 1993. donijela je Odluku o osnutku i dodjeli nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća. Tada je donesen i Pravilnik o postupku dodjeljivanja nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a 20. prosinca 2010. godine Odluka o dopunama navedenog Pravilnika.

Postupak za dodjelu nagrada pokreće Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisivanjem natječaja svake godine u listopadu. U natječaju se objavljuju kriteriji i postupak predlaganja, te rok za dostavu prijedloga za nagrade. Nagrade se dodjeljuju svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a sastoje se od plakete i povelje.


Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na svojoj 1. (246.) redovitoj sjednici, održanoj 30. siječnja 2019., prihvatilo je prijedloge Akademijinih razreda za sastav Odbora za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te je za iduće mandatno razdoblje od četiri godine imenovalo:

1. akademkinju Koraljku Kos, predsjednicom Odbora za nagrade * (do 30. rujna 2020.);
2. akademika Dragutina Feletara, članom Odbora;
3. akademika Marka Tadića, članom Odbora;
4. akademika Slavka Matića, članom Odbora;
5. akademika Josipa Madića, članom Odbora; (od 30. rujna 2020,. predsjednik Odbora za nagrade)
6. akademkinju Anicu Nazor, članicom Odbora;
7. akademika Zvonimira Mrkonjića, članom Odbora;
8. akademika Igora Fiskovića, članom Odbora;
9. akademika Božu Udovičića, članom Odbora.

 

* Predsjedništvo HAZU razriješilo je 30. rujna 2020. akademkinju Koraljku Kos (na njezin zahjev) dužnosti presjednice Odbora za nagrade HAZU.

Predsjedništvo HAZU imenovalo je akademika Josipa Madića predjednikom Odbora za nagrade HAZU u mandatnom razdoblju od 4 godine počevši od 30. rujna 2020.

Tajništvo Odbora vodi Alenka Smrečki, dipl. iur.

Pravilnik o radu Odbora za nagrade HAZU Pročišćeni tekst 17.04.2019.

Navigacija

Pretraga objavljenih natječaja