30. 12. U Gliptoteci HAZU otvara se izložba Lade Luketić pod nazivom IDENTITET DRUGIH

U srijedu 30. prosinca 2020. u Gliptoteci HAZU otvara se izložba Lade Luketić pod nazivom  IDENTITET DRUGIH , a može se razgledati do 24. siječnja 2021.

Izložba obuhvaća recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji. Autorica u svom radu propituje kanone polazeći od europskog kanona antičke umjetnosti, koji se smatra idealom ljepote kojem superponira i postavlja fotografije lica iz stvarnog svijeta, koji je istovremeno i surov i lijep.

 

 

28. 12. U izdanju HAZU objavljena je knjiga ZBIRKA ZLATE LUBIENSKI U HRVATSKOJ AKADEMIJI ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljena je knjiga Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti povjesničara umjetnosti Ivana Ferenčaka.

 

Knjiga je bogato ilustrirana te je opremljena bibliografijom i opsežnim sažetkom na engleskom jeziku. Urednik knjige je akademik Mladen Obad Šćitaroci, a recenzenti su akademik Radoslav Tomić i dr. sc. Iva Pasini Tržec. E-izdanje dostupno je na poveznici: https://dizbi.hazu.hr/a/?pr=i&id=2125903

 

24.12. Zahvala premijera Andreja Plenkovića akademiku Jakši Barbiću

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je krajem 2020. predsjedniku Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademiku Jakši Barbiću zahvalu zbog dostavljenih knjiga Novine u parničnom procesnom pravu i Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori objavljenih u sklopu Akademijinog ciklusa Modernizacija prava.

Priopćenje

23.12. Virtualna izložba povodom 100. obljetnice gostovanja Moskovskog akademskog hudožestvenog teatra u Zagrebu

Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti realizirao je u suradnji s Muzejem Moskovskog akademskog hudožestvenog teatra virtualnu izložbu povodom 100. obljetnice gostovanja skupine umjetnika tog kazališta (Kačalovljeva grupa) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koje je s manjim prekidima trajalo od prosinca 1920. do ožujka 1921. 

Poveznica na izložbu

23.12. Umro prof. dr. sc. Dragomir Vojnić, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U srijedu 23. prosinca 2020. u Zagrebu je u 96. godini života umro prof. dr. sc. Dragomir Vojnić, istaknuti hrvatski ekonomist, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

19.12. Umro Jean Aubouin, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 19. prosinca 2020. u Parizu je u 93. godini života umro francuski geolog i oceanolog Jean Aubouin, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1990.  Rođen je u Evreuxu 5. svibnja 1928. Završio je studij geologije na Sveučilištu Sorboni u Parizu, gdje je od 1959. do 1991. bio profesor. Najbrojniji su mu i najpoznatiji radovi iz geotektonike. Sa suradnicima je istraživao područje Tihog oceana, Alpi, Andi i Kordiljera, kao i područje Dinarida u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Rezultate svojih istraživanja objavili su u djelu Dinaridi (Dinarides). Bio je predsjednik Francuske akademije znanosti od 1989. do 1990.

22. 12. 10. jubilarni Božićni koncert u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom organizira 10. jubilarni Božićni koncert koji će se održati u utorak 22. prosinca 2020. u 20 sati atriju palače HAZU. Zbog epidemioloških mjera koncert se održava bez nazočnosti publike te će se moći pratiti u izravnom prijenosu na programu HTV3 i na platformi HRTi.

Program

Govor predsjednika HAZU

Priopćenje

 

17.12. Umro akademik Stanko Popović

U četvrtak 17. prosinca 2020. u Zagrebu je u 83. godini života umro akademik Stanko Popović, istaknuti hrvatski fizičar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

16.12. OPUS U KADRU edukativni video-zapisi iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU; 1. zapis: USUSRET STOTOJ OBLJETNICI ROĐENJA: arhitekt i dizajner Bernardo Bernardi (16. prosinca 1921. – 20. srpnja 1985.)

Hrvatski muzej arhitekture HAZU predstavlja prvi u nizu edukativnih video-zapisa iz svojega fundusa. Novi ciklus nazvan Opus u kadru vezan je uz obilježavanje značajnih datuma, kao što su obljetnice rođenja ili smrti zaslužnih arhitekata čiji se opusi čuvaju u zbirci Muzeja, te uz događanja poput izložbi ili znanstvenih skupova kojih je organizator Muzej. 
Na taj način i tijekom razdoblja obilježenoga ograničenjima uslijed pandemije virusa COVID-19, Muzej želi putem novog digitalnog formata približiti zanimljive, edukativne i likovno vrijedne sadržaje iz svojega fundusa. 

Video-zapis

Priopćenje

 

15.12. Međunarodna konferencija povodom 25. godišnjice Daytonsko-pariškog sporazuma

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u utorak 15. prosinca 2020. s početkom u 14 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se međunarodna konferencija  „Naslijeđe mira - 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“. Pozdravni govor održat će predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, a uvodna izlaganja održat će predsjednik Vlade Andrej Plenković te Josep Borrell, potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

https://www.youtube.com/watch?v=RPu6gesgkmk&feature=youtu.be

Program

15.12. Nagrada Marko Fotez za razdoblje 2016. – 2020. dodijeljena Ladi Čale Feldman

Teatrologinja prof. dr. sc. Lada Čale Feldman dobitnica je Nagrade Marko Fotez za razdoblje 2016. – 2020. koju svake četiri godine dodjeljuje Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta. 

Priopćenje

15. 12. U Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikara Predraga Todorovića pod nazivom Utisci i ljuske

U utorak, 15. prosinca 2020. godine, u Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikara Predraga Todorovića pod nazivom Utisci i ljuske koja ostaje otvorena do 10. siječnja 2021. godine. Izložba je otvorena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Na izložbi autor predstavlja jedinstvene radove koji su ujedno i slike i skulpture, tzv. reljefe-slike, u nekoliko verzija. U prostoru Galerije 1 izložena su djela iz njegova kronološki prvog ciklusa “Utisnuto“, zatim  “Poliptiha“ te djela iz ciklusa “Ljuski“. Todorovićeva djela zanimljiva su i zbog specifičnog postupka nastanka i tehnika koje Todorović primjenjuje u realizaciji reljefa-slika kako bi istražio prostorne odnose i skulpturalne forme.

Foto Vanja Babić

10. i 11. 12. 4th RIJEKA FORUM ON NEURODEGENERATIVE DISEASES: Neurodegenerative Diseases and COVID-19 Pandemic

U četvrtak i petak 10. i 11. prosinca 2020. održava se međunarodna konferencija 4th Rijeka Forum on Neurodegenerative Diseases: Neurodegenerative Diseases and COVID-19 Pandemic. Online konferenciju organiziraju Akademijin Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci, KBC Rijeka, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatsko neurološko društvo i HLZ – Podružnica Rijeka. Akademik Daniel Rukavina je predsjednik Znanstvenog odbora, a doc. dr. sc. Vladimira Vuletić predsjednica Organizacijskog odbora.

13 uglednih znanstvenika, osam iz inozemstva i pet iz Hrvatske predstavit će svoje radove na konferenciji koja se održava online putem platforme ZOOM, a službeni jezik skupa je engleski.
Registracija online:
Poveznica na ZOOM aplikaciju biti će poslana e-mailom svim registriranim sudionicima. Pristup je slobodan.

Program 4th Rijeka Forum

 

 

09.12. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević za 2020.

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 9. prosinca 2020. u 19 sati održat će se svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević za 2020. Nagradu po 33. put dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, a dobitnice za 2020. su Martina Jembrišak i Mia Pečnik. 

Zbog epidemioloških mjera nije moguća nazočnost na svečanosti, a izravan prijenos omogućen je na Youtube kanalu Hrvatske glazbene mladeži.

Programska knjižica

Priopćenje


Unatoč pandemiji koronavirusa i posljedicama razornog potresa, ususret Božiću 2020. u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postavljen je tradicionalni božićni bor

 

08. 12. Okrugli stol USTAVNE PROMJENE I POLITIČKE NAGODBE

U utorak 8. prosinca 2020. s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava organizira videokonferenciju Okrugli stol na temu Ustavne promjene i političke nagodbe – Republika Hrvatska između ustavne demokracije i populizma u povodu 30-obljetnice Ustava Republike Hrvatske (1990-2020). Voditelj Okruglog stola je akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća.

Uvodna izlaganja održat će akademik Arsen Bačić, prof. dr. sc. Branko Smerdel, prof. dr. sc. Sanja Barić i dr. sc. Miroslav Šeparović, Predsjednik Ustavnog suda RH.

Program

Priopćenje

07.12. Akademkinja Vlasta Piližota nagrađena je GRBOM GRADA OSIJEKA

Akademkinja Vlasta Piližota nagrađena je 30. studenoga 2020. Zlatnom plaketom "Grb grada Osijeka" za životno djelo za jedinstvena ostvarenja u znanosti.


07.12. Umro Akito Arima, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U ponedjeljak 7. prosinca 2020. u Tokiju je u 91. godini života umro prof. dr. sc. Akito Arima, japanski nuklearni fizičar svjetskog glasa, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

05.12. Akademik Ferdo Bašić povodom Svjetskog dana tla

Povodom 5. prosinca, Svjetskog dana tla, tajnik Razreda za prirodne znanosti HAZU akademik Ferdo Bašić govorio je za Glas Slavonije. 

Poveznica

25.11. Intervju predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta za portal HIA

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt dao je intervju za portal HIA (Hrvatska-Iseljeništvo-Svijet) pod naslovom Naš je zadatak održati i promovirati Hrvatsku kroz povijest, ali i biti moderan.

 

04.12. 17. Prosinački znanstveni simpozij Dermatoskopija u općoj i specijalnoj dermatologiji

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju i Hrvatsko dermatovenerološko društvo HLZ-a organiziraju 17. Prosinački znanstveni simpozij na temu Dermatoskopija u općoj i specijalnoj dermatologiji koji će se održati u virtualnom obliku u petak 4. prosinca 2020. 

Program i prijava

04.12. Dr. sc. Antonija Bogner-Šaban dobitnica Nagrade za životno djelo na 26. Danima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima

Dr. sc. Antonija Bogner-Šaban, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, umirovljena djelatnica Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobila je u petak 4. prosinca 2020. Nagradu za životno djelo na 26. Danima Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima koja joj je dodjeljena na prijedlog Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

Priopćenje

03. 12. e-Simpozij COVID-19 – DANAS I SUTRA: MEDICINSKI ASPEKTI

U četvrtak, 3. prosinca Razred za medicinske znanosti HAZU organizirao je 

e-Simpozij COVID-19 - DANAS I SUTRA: MEDICINSKI ASPEKTI (snimka simpozija)

Pozdravne riječi uputili su akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za medicinske znanosti i akademik Davor Miličić, potpredsjednik HAZU. e-Simpozij vodili su akademici Davor Miličić i Slobodan Vukičević. Predavanja su održali dr.sc. Bernard Kaić, prof.dr.sc. Alemka Markotić, doc.dr.sc. Marija Santini, doc. dr.sc. Marko Kutleša, prof.dr.sc. Josip Begovac i prof.dr.sc. Stipan Jonjić, a nakon simpozija uslijedila je  rasprava.

Program e-Simpozija          Poziv za medije 

Priopćenje

 

02.12. SARA-SANELA BUTORAC NOVA TAJNICA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Sara-Sanela Butorac od 1. prosinca 2020. nova je tajnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Odluka o tome donijeta je 5. studenog na elektronskoj sjednici Predsjedništva HAZU, a na prijedlog Uprave Akademije nakon provedenog javnog natječaja.

Priopćenje

30.11. Umro prof. dr. sc. Andro Mikelić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti umjetnosti

U subotu 28. studenog 2020. u Lyonu je u 65. godini života umro prof. dr. sc. Andro Mikelić, istaknuti hrvatski matematičar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti umjetnosti. 

Priopćenje

30.10. Članovi HAZU među 60 liječnika koji su stvarali hrvatsku medicinu

U tjedniku 24Express 30. listopada 2020. objavljen je članak 60 liječnika koji su stvarali hrvatsku medicinu među kojima se navode i potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić, tajnica Razreda za medicinske znanosti akademkinja Vida Demarin, akademik Željko Kaštelan, nekadašnji predsjednici Akademije akademici Andrija Štampar i Ivo Padovan te pokojni akademici Teodor Wickerhauser i Ante Šercer. 

27. 11. COVID-19 MESSAGES V: From Student Perspective: Impact, Analysis And Recommendations

U petak 27. studenog 2020. s početkom u 10 sati održava se Interdisciplinarni znanstveni skup COVID-19 MESSAGES V: From Student Perspective: Impact, Analysis And Recommendations. Konferencije COVID 19 MESSAGES I-V organiziraju HAZU – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci i Sveučilište u Rijeci, a zamišljene su kao ciklus od pet jednodnevnih znanstvenih skupova koji se održavaju u razdoblju od rujna do studenog 2020. godine.

Konferencija COVID 19 Messages V se održava u online obliku (putem platforme Zoom), a radni jezici konferencije su engleski i hrvatski. Osim predavanja koja će održati znanstvenici i profesori sa Sveučilišta, raspravi će se putem online platforme pridružiti i stručnjaci iz inozemstva. 

COVID-19 MESSAGES V

PROGRAM KONFERENCIJE

OBRAZAC ZA REGISTRACIJU

 

26. 11. Simpozij „Sars-CoV-2 u sklopu koncepta JEDNO ZDRAVLJE"

U četvrtak 26. studenoga 2020. s početkom u 11 sati Odbor za animalnu i komparativnu patologiju Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira virtualni simpozij pod naslovom „Sars-CoV-2 u sklopu koncepta Jedno zdravlje“. Organizatori ovim simpozijem žele objediniti i prenijeti stručnoj zajednici najnovije spoznaje o koronavirusima s primarnim naglaskom na Sars-CoV-2 te dati osvrt na zoonotsko podrijetlo i značaj virusa kao i ulogu veterinarske struke u pandemiji bolesti COVID-19.

Simpozij će biti održan na Microsoft Teams platformi, a sažeci svih izlaganja sa simpozija bit će objavljeni i dostupni svim sudionicima simpozija u elektroničkom obliku. Radi organizacije sudjelovanja na virtualnom simpoziju „Sars-CoV-2 u sklopu koncepta Jedno zdravlje“ svi zainteresirani trebaju se prijaviti na e-mail adresu  simpozij.covid.hazu@gmail.com najkasnije do srijede 25. studenoga 2020. godine u 9.00 sati.

 

24. 11. Okrugli stol Pravna zaštita pojedinca na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije

U  utorak, 24. studenoga 2020. s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava organizira videokonferenciju Okrugli stol na temu PRAVNA ZAŠTITA POJEDINCA NA JEDINSTVENOM DIGITALNOM TRŽIŠTU EUROPSKE UNIJE. Voditelj Okruglog stola je akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća.

Program

Priopćenje

20. 11. Simpozij Karcinom štitnjače

U petak, 20. studenog 2020. godine s početkom u 9.00 sati Hrvatsko društvo za štitnjaču HLZ-a i Hrvatsko društvo za tumore glave i vrata pod pokroviteljstvom HAZU organizira simpozij "Karcinom štitnjače" koji će biti održan na CISCO WEBEX platformi.

Organizatori ovim simpozijem žele objediniti najnovija saznanja na temu dijagnostike, liječenja i praćenja bolesnika s karcinomima štitnjače i doprinijeti međusobnom povezivanju stručnjaka koji se nadopunjuju u liječenju ovih bolesnika. Uz simpozij je tiskan i suplement Acta Clinica Croatica s recentnim spoznajama o karcinomu štitnjače, a urednici suplementa su akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču HLZ-a i prof. dr. sc. Drago Prgomet, predsjednik Hrvatskog društva za tumore glave i vrata.

Link za registraciju i sve dodatne informacije: https://filida.webex.com/filida/onstage/g.php?MTID=e606ac9baa438a908ebd582d9e372edc9

Program simpozija

17.11. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala im je počast u utorak 17. studenog. Oko spomenika utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače HAZU u Zagrebu upaljeno je 29 crvenih i bijelih svijeća u spomen na 29. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje u srpskoj agresiji. Vijenac Hrvatske akademije u utorak je položen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Strossmayerov trg u Zagrebu

 

Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata

 

16.11. PROGLAŠENI NOVI ČLANOVI HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 16. studenog predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglasio je nove članove HAZU, sedam redovitih članova, osam dopisnih članova i 11 članova suradnika izabrane na skupštini Akademije koja je zbog pandemije koronavirusa održana dopisnim putem.  

Priopćenje

Životopisi novih članova HAZU

16.11. Akademik Ivan Supičić i dr. sc. Marijana Borić dobitnici su DRŽAVNIH NAGRADA ZA ZNANOST

Odbor za podjelu Državi nagrada za znanost, imenovan odlukom Hrvatskoga sabora, 9. studenoga 2020. doni je odluku o dobitnicima DRŽAVNIH NAGRADA ZA ZNANOST ZA 2019. GODINU. Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobitnici su akademik Ivan Supičić (koji je nagrađen Nagradom za životno djelo) te dr. sc. Marijana Borić iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU (koja nagrađena Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti).

15.11. Umro akademik Ivan Kožarić

U nedjelju 15. studenog 2020. u Zagrebu je u 100. godini života umro akademik Ivan Kožarić, istaknuti hrvatski kipar, najstariji član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

16.11. U Vinkovcima Znanstveni skup KNJIŠKI KRNJAŠ VI. – Miroslavu Slavku Mađeru (1929. –2015.), o 5. godišnjici smrti

Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 16. studenoga 2020. organizira književnoznanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš VI. u okviru koje će se u 12 sati održati Znanstveni skup Miroslavu Slavku Mađeru (1929. –2015.), o 5. godišnjici smrti kojemu je voditeljica prof. dr. sc. Anica Bilić, a sudjeluju znanstvenici dr. sc. Sanja Nikčević, izv. prof. dr. sc. Marica Liović, prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, dr. sc. Hrvoje Mesić, dr. sc. Vlasta Novinc, dr. sc. Antonija Huljev, prof., dr. sc. Ana Batinić i prof. dr. sc. Anica Bilić.

Znanstveni skup održat će se kao videokonferencija.

Programska knjižica/Knjižica sažetaka

12.11. Akademik Josip Bratulić izabran je za počasnoga člana Hrvatsko-češkoga društva

Akademik Josip Bratulić izabran je za počasnoga člana Hrvatsko-češkoga društva.

"Akademik Josip Bratulić proglašava se počasnim članom Hrvatsko-češkog društva zbog svojih značajnih doprinosa hrvatskoj kulturi, znanosti i publicistici, posebno kroz znanstvena istraživanja i popularizaciju povijesti hrvatsko-čeških kulturnih odnosa te iskrenog, dobronamjernog i podupirajućeg angažmana u aktivnostima Hrvatsko-češkog društva u razdoblju od njegova osnutka do danas. Time je dokazao privrženost temeljnim načelima i ciljevima Hrvatsko-češkog društva i zaslužio imenovanje počasnim članom“, piše u obrazloženju odluke. 

12. 11. COVID-19 MESSAGES IV: Brave New World? Democracy, Rights And Justice In COVID-19 Era

U četvrtak 12. studenog 2020. s početkom u 9 sati održava se četvrti ciklus predavanja pod nazivom Brave New World? Democracy, Rights And Justice In COVID-19 Era u okviru interdisciplinarnog znanstvenog skupa COVID-19 PORUKE (COVID-19 MESSAGES). Konferenciju organiziraju HAZU – Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci i Sveučilište u Rijeci, a zamišljena je kao ciklus od pet jednodnevnih znanstvenih skupova se održavaju u razdoblju od rujna do studenog 2020. godine.

Konferencija se održava online putem platforme Zoom, a radni je jezik konferencije engleski jezik. Osim predavanja koja će održati znanstvenici i profesori sa Sveučilišta, raspravi će se putem online platforme pridružiti i stručnjaci iz inozemstva.

COVID-19 MESSAGES IV

PROGRAM KONFERENCIJE

OBRAZAC ZA REGISTRACIJU

11.11. OTVOREN JE NATJEČAJ ZA NACIONALNI PROGRAM STIPENDIRANJA "ZA ŽENE U ZNANOSTI"

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, petnaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja "ZA ŽENE U ZNANOSTII“. U ovoj jubilarnoj  godini nove četiri mlade hrvatske znanstvenice bit će nagrađene stipendijama u vrijednosti od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti).

 

Za stipendiju Nacionalnog programa L'Oreal-UNESCO "Za žene u znanosti“ 2021. mogu se prijaviti znanstvenice koje:

  • su polaznice doktorskog studija iz područja prirodnih znanosti, medicine i zdravstva, biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja,
  • su u posljednjoj godini izrade doktorske disertacije koju provode na znanstvenim institucijama u Republici Hrvatskoj,
  • nisu starije od 35 godina na dan 4. prosinca 2020. godine,
  • se do sada nisu prijavljivale za Nacionalni program stipendiranja L'Oreal-UNESCO "Za žene u znanosti“,
  • imaju hrvatsko državljanstvo te prebivalište u Republici Hrvatskoj. 

Natječaj je otvoren od 9. studenoga do 4. prosinca 2020. godine, a prijaviti se mogu sve znanstvenice na posljednjoj godini doktorskog studija koje su mlađe od 35 godina te čiji je istraživački rad prijavljen u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Izbornog povjerenstva programa "Za žene u znanosti“. Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovog programa stipendiranja su akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Đurđica Ugarković, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković.

Sve prijave za Nacionalnu stipendiju "Za žene u znanosti“ moraju sadržavati ispunjeni Obrazac za prijavu i odgovarajuću dokumentaciju (preslike).

Prijave se šalju u pdf obliku kao jedinstveni dokument (veličina dokumenta je ograničena na 3 MB) putem elektroničke pošte Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija (unesco@min-kulture.hr) s naznakom „Prijava za stipendiju Nacionalnog programa stipendiranja L'Oreal-UNESCO „Za žene u znanosti“, najkasnije do 4. prosinca 2020. u ponoć.

Izbor stipendistica bit će dovršen u travnju 2021. godine.

PRAVILNIK NATJEČAJA

FORMULAR PRIJAVE ZA DODJELE STIPEDNIJE

11.11. OTVOREN JE NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA HAZU

Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti raspisala je natječaj za dodjelu Nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička postignuća koja su od trajnog značaja za Republiku Hrvatsku. Rok za prijavu je 31. siječnja 2021., a nagrade se dodjeluju svake godine 29. travnja u prigodi Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tekst natječaja          Dodatne obavijesti na tel: 01/ 48 95 124

 

10.11. Okrugli stol Prilozi raspravi o daljnjem razvoju kaznenog prava Europske unije

U utorak 10. studenog 2020. s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu pravosuđe i vladavinu prava organizira okrugli stol na temu Prilozi raspravi o daljnjem razvoju kaznenog prava Europske unije. Okrugli stol održat će se kao videokonferencija.

Poziv

Priopćenje

10. 11. U Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikarice Maje Nejašmić pod nazivom Slike

U utorak, 10. studenoga 2020. godine, u Gliptoteci HAZU otvara se izložba slikarice Maje Nejašmić pod nazivom Slike koja će biti otvorena do 6. prosinca 2020. godine. Četrdesetogodišnje umjetničko stvaralaštvo Maje Nejašmić bit će predstavljeno s trideset šet slika, u autorskoj koncepciji prof. Stanka Špoljarića. Izložene slike predstavljaju presjek njezinog bogatog umjetničkog stvaralaštva. Na slikama, mahom uljima na platnu, iščitava se motivika koja je prisutna u umjetničkom stvaralaštvu Maje Nejašmić od njenih najranijih umjetničkih početaka. Ljepota krajolika, vitalnost  kolorita, florealni detalji, osnovice su i polazište u umjetničkom radu Maje Nejašmić.

Iz predgovora prof. Stanka Špoljarića: „Slikarsko blagostanje vlada na likovnim ostvarenjima Maje Nejašmić, s prirodom u centru pažnje, s bojom kao vodiljom u tvorbi optike slike. Osobnim senzibilitetom preobražava činjenično do stanja umjetničke uzbudljivosti, te fragmentima pejzažnog i florealnog daje novu izglednost. U potki je prizora realističnost navedenih motiva, razigranih osebujnim kompozicijskim rješenjima, citiranjem detalja, svojevrsnom gigantizacijom, prevedenih kromatikom ploha i dinamikom linija. Maja sjajno povezuje sastavnice u jedinstveno ozračje slike, proisteklo iz srodne i različite sadržajnosti, s njegovanjem značenja konkretnog, ali i širenja do asocijativnog... Blistavih lozinka u stvaranju "priča", poetičnih putokaza ka konstantno uprisutnjenoj ljepoti. Maja Nejašmić je prepoznaje u kumuliranim doživljajima krajolika i mekoj arhitektonici interijera, u zanimljivim kadrovima raskoši gdje lati cvijeća, obrisi lišća, bojom uzdižu dojam svečanosti. Maja ljepoti kao kušnji, mamcu opasnosti za krivo razumijevanje, uvijek prilazi na pravi način... Mnogo je glazbenog u njenom slikarstvu, od tempa, akorda, solističkih dionica do pune orkestracije. Mogli bi se poigrati i prepoznati karakter nekog skladatelja. S bojom kao nositeljem atmosfere... Maja Nejašmić svoju slikarsku adresu brani sintezom tradicije i moderniteta, poštujući baštinjeno, no osvojenom slobodom otkriva nove, slojevite vizure posvojenih tema. Tankoćutnošću i nesumnjivom likovnom kulturom u jednostavnom prikazuje složeno, i obrnuto, s utisnutom zrelošću u svako djelo. U vjetrometini današnje hrvatske umjetnosti, kreacija i površnosti, izražajnosti i dosjetki, Maja Nejašmić umjetničkom uvjerljivošću izgradila je svoju posebnost, visoku vrijednosnu razinu, s autentičnom interpretacijom suvremenog dragih, osobnih i univerzalnih motiva."

Izložba će biti otvorena do 6. prosinca 2020. godine. Radno vrijeme Gliptoteke HAZU: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati.

BIOGRAFIJA MAJA NEJAŠMIĆ, slikarica, rođena je u Zagrebu 1963. godine. Studirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te povijest umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Izlagala je na dvadesetak samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

 

06.11. Okrugli stol Elektromobilnost i autonomna vozila

U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 6. studenog 2020. od 10 do 12.30 sati održao se Okrugli stol kao videokonferencija.

U emisiji o znanosti Drag mi je Platon Hrvatskog radija, Prvi program, 18. prosinca 20120. u 12.30, a povodom Okruglog stola „Elekromobilnost i autonomna vozila“ održanog u organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU, prof. dr. sc. Joško Deur, dr. sc. Gordan Kreković i prof. emer. dr. sc. Tomislav Filetin, predsjednik Vijeća, govorili su o električnim i samovozećim automobilima i suradnji znanosti i gospodarstva u plasmanu naših visoko sofisticiranih proizvoda utemeljenih na znanju na međunarodno tržište.

Program i sažeci

Priopćenje

03.11. U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu nagrađeni su akademik Zvonko Kusić i članovi suradnici Miloš Judaš i Nenad Fabijanić

U povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu na temelju odluke rektora i Rektorskoga kolegija Sveučilišta u Zagrebu od 9. listopada 2020., Zlatna počasna medalja za 2020. godinu dodjeljuje se akademiku Zvonku Kusiću, predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u mandatu od 2011. do 2018. godine, za iznimnu kolegijalnost, uspješnu suradnju i neprekidnu povezanost najviše znanstvene i umjetničke institucije u Republici Hrvatskoj sa Sveučilištem u Zagrebu. 

     

 


Član suradnik Miloš Judaš, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je nagrade Andrija Štampar za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području biomedicinskih znanosti 

 


Član suradnik Nenad Fabijanić, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je nagrade Ars summa Universtitatis Sveučilišta u Zagrebu za promicanje umjetničke discipline i struke, nacionalne kulture i umjetnosti te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u umjetničkom području arhitekture.          

 

Svečanost obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu odgođena je zbog pogoršane epidemiološke situacije.

03. i 04.11. U Knjižnici HAZU međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup Hrvatska kultura i sveti Jeronim

Pod pokroviteljstvom Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u povodu 1600. godišnjice smrti svetog Jeronima 3. i 4. studenog 2020. u Knjižnici HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu, održat će se međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup Hrvatska kultura i sveti Jeronim. Organizatori skupa su Filozofski fakultet i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Skup je moguće pratiti uživo putem interneta preko poveznice na aplikaciju Teams

 

Program

Sažetci 

Za medije

O svetom Jeronimu

Priopćenje

02.11. U Knjižnici HAZU je otvorena izložba Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU "IZ ARHIVA ARHITEKTA / Milovan Kovačević"

Od 2. studenoga 2020. godine u prostorijama Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb može se razgledati izložba Iz arhiva arhitekta. Milovan Kovačević

Izložbom se predstavlja izbor projekata iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU. Vrijednu donaciju ostavštine arhitekta, urbanista i pedagoga Milovana Kovačevića (Koprivnica, 1905. – Zagreb, 1946.), Muzeju je 1997. godine darovala gospođa Zlata Bujan-Kovačević. 

Izložba ostaje otvorena do 8. siječnja 2021. godine, radnim danom od 10 do 15 sati, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Izložba je dio izmještenih aktivnosti Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU uzrokovanih posljedicama nedavnog potresa u Zagrebu. 

Izložba INFO

Izložba PLAKAT

Link na izložbu: https://www.youtube.com/watch?v=f2XOWjn11LE

 

02.11. Bugarska veleposlanica Genka Georgieva posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i odala počast Josipu Jurju Strossmayeru i Franji Račkom

Bugarska veleposlanica Genka Georgieva položila je u ponedjeljak 2. studenog vijenac ispred spomenika biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te na spomen-ploču prvom predsjedniku Akademije Franji Račkom na Akademijinoj zgradi na Strossmayerovom trgu 2. 

Priopćenje

02.11. Potpredsjednik HAZU, akademik Miličić, primio je g. Mašinu iz MVEP-a RH

Potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za znanost, akademik Davor Miličić, primio je g. Ivana Mašinu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, bivšega veleposlanika Republike Hrvatske u Irskoj i voditelja diplomatskoga protokola ministarstva.

Foto: D. Skok

02.11. Umro Rudolf Zahradník, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 31. listopada 2020. u Pragu je u 93. godini života umro češki kemičar Rudolf Zahradník, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1994. 

Priopćenje

30.10. Akademik Dragutin Feletar proglašen je počasnim građaninom Koprivnice

Grad Koprivnica proglasio je akademika Dragutina Feletara počasnim građaninom. Na 26. sjednici Gradskoga poglavarstva održanoj 13. listopada 2020. prihvaćen ja odluka o dodjeli javnih priznanja u 2020. godini kojom se iskazuje počast akademiku Feletaru za iznimne zasluge u području znanosti i kulture. Time ovaj istaknuti znanstvenik i zemljopisac, istaknuti nakladnik koji je uredio tristotinjak stručnih i znanstvenih časopisa prima priznanje i grada Koprivnice u kojem je ostavio zapaženi trag. Ključ grada uz povelju te medalju i plaketu bit će uručeni na svečanoj sjednici u sklopu obilježavanja Dana grada Koprivnice 4. studenoga 2020.

 

 

29.10. Okrugli stol Terminološki izazovi u 21. stoljeću

U organizaciji Znanstvenoga vijeća za antropologijska istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske zaklade za znanost, Projekta Hrvatsko jezikoslovno nazivlje (JENA) i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u četvrtak 29. listopada 2020. od 10 sati održat će se okrugli stol Terminološki izazovi u 21. stoljeću. Okrugli stol će se održati preko platforme Zoom, a praćenje je moguće preko poveznice.

Program skupa

Priopćenje

28.10. HAZU je objavila knjigu Ante Tresića Pavičića POVIEST HRVATA POD NARODNIM VLADARIMA (619.-1102.). Hrvatsko rano srednjovjekovlje iz gledišta hrvatskog književnika i intelektualca prve polovine 20. stoljeća

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je knjigu Ante Tresića Pavičića POVIEST HRVATA POD NARODNIM VLADARIMA (619.-1102.). Hrvatsko rano srednjovjekovlje iz gledišta hrvatskog književnika i intelektualca prve polovine 20. stoljeća. Ovo je obimno izdanje od 842. stranice transkribirano iz rukopisne ostavštine autora koju je njegova snaha, gđa Vesna Tresić Pavičić Ugovorom o darovanju autorskoga gradiva Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predala 8. ožujka 2017. godine u Splitu glavnome tajniku akademiku Pavlu Rudanu. Rukopis su za tisak uredili akademik Pavao Rudan, koji je i autor uvoda, te dr. sc. Marinko Vuković. Vodič kroz knjigu napisao je prof. dr. sc. Neven Budak.

Tekst o povijesti Hrvata pod narodnim vladarima prepisali su, kolacionirali i priredili dr. sc. Vuković i Ivana Burnać (koji su i autori Rječnika manje poznatih riječi) dok je grčki tekst prepisala dr. sc. Petra Matović. Recenzenti su izdanja akademik Nikša Stančić i dr. sc. Zrinka Nikolić Jakus, izv. prof. Knjiga je priređena u suradnji dvije Akademijine jedinice: Arhiva HAZU i Antropološkoga centra HAZU te tiskana uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Rukopisna ostavština koju čine književna djela, romani, pripovijetke, putopisi i pjesme, a nazvanu "Donacija gospođe Vesna Tresić Pavičić: Rukopisna književna djela i arhivsko gradivo" ubuduće će se nalaziti u Arhivu HAZU. Knjiga se može nabaviti u Priručnoj knjižari HAZU.

                  Predaja zahvalnice HAZU uz donaciju 8. ožujka 2017. u Splitu

27. 10. Kolokvij TURISTIČKI TIME OUT - TRENUTAK ZA NOVO PROMIŠLJANJE TURIZMA I PROSTORA

U utorak 27. listopada 2020. s početkom u 11 sati Znanstveno vijeće HAZU za turizam i prostor organizira online kolokvij TURISTIČKI TIME OUT -TRENUTAK ZA NOVO PROMIŠLJANJE TURIZMA I PROSTORA. Kolokvij vode akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća i dr. sc. Saša Poljanec Borić, zamjenica predsjednika Znanstvenog vijeća.

Program

Sažetci

26.10. Okrugli stol ZAŠTITA INVESTICIJA U EUROPSKOJ UNIJI

U ponedjeljak 26. listopada 2020. s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu pravosuđe i vladavinu prava organizira okrugli stol na temu ZAŠTITA INVESTICIJA U EUROPSKOJ UNIJI. Okrugli stol održat će se kao videokonferencija.

Poziv

Priopćenje

 

24.10. U Hvaru završeni 47. DANI HVARSKOGA KAZALIŠTA

47. Dani Hvarskoga kazališta sa znanstvenim skupom na temu "Sučeljavanja u hrvatskoj književnosti i kazalištu", održani su u Hvaru u Galeriji Arsenal, od 21. do 24. listopada. Glavni je organizator Dana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Razred za književnost), a suorganizatori su Književni krug Split, Grad Hvar i Hvarsko pučko kazalište.

Za znanstveni skup, koji je organizirao i vodio predsjednik Organizacijskoga odbora akademik Boris Senker, 35 teatrologa, znanstvenika o književnosti i kulturologa prijavilo je 33 izlaganja. Na skupu je izlaganja "uživo" podnijelo 27 sudionika.

U umjetničkom programu, u kojem je jedna od ukupno tri večeri bila posvećena akademiku Tonku Maroeviću, a jedna akademiku Jakši Fiamengu, sudjelovao je i akademik Luko Paljetak.

Izlaganja s prošlogodišnjeg skupa objavljena su u netom tiskanu zborniku, a izlaganja s ovoga skupa bit će objavljena u zborniku koji će izaći uoči 48. Dana Hvarskoga kazališta.

Programska knjižica DANA HVARSKOGA KAZALIŠTA 2020.

Izvor: http://www.hvar.hr/portal/u-hvaru-su-zapoceli-47-dani-hvarskog-kazalista/

23.10. Pod pokroviteljstvom Razreda za filološke znanosti HAZU znanstveni kolokvij 500 godina Libra

Pod pokroviteljstvom Razreda za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u petak 23. listopada 2020. u 10 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu (2. kat), Ivana Lučića 3., održat će se znanstveni kolokvij 500 godina Libra posvećen visokoj obljetnici znamenitoga zbornika Libro od mnozijeh razloga iz 1520. 

Program

22.10. U Kabinetu grafike otvaranje izložbe MIRAN ŠABIĆ / HETEROTOPIJSKA MJESTA

 

Od 22. listopada 2020. u Kabinetu grafike može se pogledati izložba Heterotopijska mjesta renomiranog suvremenog umjetnika Mirana Šabića. U sklopu izložbe, uz  grafička ostvarenja iz serije More, Šuma, Planina predstavit će se i djela iz najnovije grafičke mape Urbana prolaznost izdana u ediciji Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Trostavačna serija More, Šuma, Planina temelji se na istraživanjima odnosa prirode, grafičke matrice i vizualnog iskaza pritom aktivno integrirajući prirodne procese u stvaranju djela. Eksperimentirajući s matricama kreiranima pod utjecajem prirodnih elemenata (vode, zemlje, zraka…), Šabić stvara osnovu na koju u daljnjem umjetničkom prosedeu iscrtava u bakropisu organičke motive istovjetne onima na zatečenim lokalitetima. Isječke morskog, šumskog i gorskog krajolika otiskuje u crno-bijele, tonski razrađene prikaze koje potom oprema u lightboxove oblikujući objekte komprimiranih, duktusno slojevitih odraza prirode izmaknutih iz stvarnosti. Prostorno-vremenske prosedejne postupke dokumentira i videoradom kojim proširuje diskurzivni prostor rada otkrivajući njegovo nastajanje.

Grafička mapa Urbana prolaznost svjedoči o neumoljivom protoku vremena koji nagriza topose urbanog krajolika. Samobor i njegova neposredna okolica, koji su dio umjetnikova životnog okruženja, inspirirali su ga na izradu bakropisnih studija o iščezavajućim prostorima koji su pohranjeni kako u osobnoj tako i u kolektivnoj memoriji njihovih stanovnika. Akribičkim bilježenjem i umjetničkom interpretacijom viđenog kamenolom pokraj Samobora, bivša tvornica Klara, bivša vojarna i skladište oružja te robna kuća SAMA u Šabićevim grafikama postaju heterotopijska mjesta uslojenog značenja. Moduliravši „ondje i nekada“ u „ovdje i sada“, autor bliske vizure stvarnih mjesta prikazuje onakvima kakve su kroz vrijeme došle do nas. Izrađene u tehnici bakropisa, s pomnim obraćanjem pozornosti na svaki detalj, ove grafike akumuliraju poseban ugođaj onkraj vidljivog traga zabilježenog na podlozi. Urbana prolaznost i More, Šuma, Planina transkripcija su osobnih autorovih pogleda na viđena i heterotopijska mjesta izvan jedinstvenog obrasca vremena i prostora.

(Vesna Kedmenec Križić, iz predgovora kataloga izložbe) 


Izložba je otvorena od 22. listopada do 5. studenog 2020. radnim danom 10 – 16, subotom i  nedjeljom zatvoreno.

Link na izložbu: https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=vUMl8Iud4O8

 

 

 

22. 10. COVID 19 MESSAGES III : STEM FOR HUMAN SPECIES SURVIVAL

U četvrtak, 22. listopada 2020. u predavaonici Građevinskog fakulteta na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održava se simpozij STEM for Human Species Survival, treći od pet simpozija organiziranih na temu COVID-19 MESSAGES do konca ove godine. Simpozij se održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci i Sveučilišta u Rijeci. Supredsjedatelji Programskog odbora simpozija COVID 19 MESSAGES I-V su prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i akademik Daniel Rukavina, voditelj Akademijinog Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci. Prof. dr. sc. Senka Mačešić je predsjednica Znanstvenog odbora skupa COVID 19 MESSAGES III.

Predavanja i cjelokupni rad skupa je na engleskom jeziku. Radi se o "hibridnom" simpoziju koji će biti prenošen online putem internet streaminga, a svi sudionici trebaju se registrirati i ispuniti Registration form. Poštovat će se rigorozno sve epidemiološke preporuke.

Program simpozija

16.10. U Vukovaru znanstveno-stručni kolokvij "Vukovarski pojmovnik - Brane Crlenjak (1930.-2014.) - povodom devedesete godišnjice rođenja"

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar organizira znanstveno-stručni kolokvij "Vukovarski pojmovnik - Brane Crlenjak (1930.-2014.) - povodom devedesete godišnjice rođenja". Kolokvij će se održati 16. listopada 2020. godine u Gradskom muzeju Vukovar s početkom u 11,00 sati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

 

16. 10. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Marku Šariću

U petak, 16. listopada 2020. s početkom u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, Razred za medicinske znanosti HAZU priređuje komemorativni sastanak posvećen životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Marko Šarić.

Sastanak će otvoriti akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda. O životu i djelu akademika Šarića govorit će akademik Marko Pećina, prim. dr. sc. Jelena Macan, akademik Pavao Rudan i akademik Zvonko Kusić.

Poziv

Priopćenje

15. 10. Okrugli stol REFORMA AUTORSKOG PRAVA U EUROPSKOJ UNIJI

U četvrtak, 15. listopada 2020. s početkom u 10 sati Znanstveno vijeće HAZU za državnu upravu pravosuđe i vladavinu prava organizira videokonferenciju Okrugli stol na temu REFORMA AUTORSKOG PRAVA U EUROPSKOJ UNIJI. Voditelj Okruglog stola je akademik Jakša Barbić, predsjednik Znanstvenog vijeća.

Program

Priopćenje

13.10. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je u utorak 13. listopada Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ju je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

 

13. 10. Otvaranje izložbe ENTERING THE PICTURE Matta Mullicana

U utorak, 13. listopada 2020. u 19 sati u atriju Galerije umjetnina u Splitu, održat će se otvaranje izložbe Entering the Picture američkog umjetnika Matta Mullicana. Izložbu će otvoriti v. d. ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić, muzejska savjetnica. Prisutnima će se obratiti i sam umjetnik Matt Mullican, doc. dr. sc. Dalibor Prančević i ravnatelj Ustanove za kulturu Galerije Kula gospodin Duje Mrduljaš. Izložba u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, Ustanove za kulturu Galerije Kula i Galerije umjetnina u Splitu, bit će postavljena na sve tri lokacije. Otvorena je za posjetitelje do 13. studenoga 2020., radnim danom od 9 do 12 i od 17 do 20 sati, subotom od 9 do 12 sati, nedjeljom zatvoreno. Otvaranje izložbe će se održati na otvorenom u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Matt Mullican se još od 1970-ih bavi načinima objašnjavanja svijeta. Razvio je kompleksan sistem piktograma i primarnih boja kojima dodjeljuje specifična simbolička značenja, kako bi spoznao strukturu svijeta. Svoj sistem koristi kako bi prikazao svaki aspekt ljudskog postojanja u različitim simboličkim kombinacijama. Primjerice, zelena boja označava materijalni, odnosno predmetni svijet, plava označava svakodnevnicu, žuta ideje, bijela i crna jezik, a crvena subjektivnost. Ovaj model percepcije Mullican identificira kao “teoriju pet svjetova”. Nju koristi kao metodu organizacije umjetničkog rada koja mu omogućuje istraživanje odnosa između svijeta i njegovog prikaza, posebice načina na koji stvarima/znakovima i njihovim sistemima pridajemo značenje. Mullicanov “paralelni svijet” obuhvaća raznovrsne medije i forme izričaja od krhkih modela do teških željeznih i staklenih skulptura, od serija crteža i fotografskih radova, preko kolaža i light boxova s računalno generiranim prikazima imaginarnih gradova do video radova i filmova. Njih organizira u otvorene radove koji podsjećaju na interpretativne klasifikacije koje su oblikovane i predstavljene kao virtualni svjetovi, često povezani s hipnozom i performansom.  

BIOGRAFIJA Matt Mullican je rođen 1951. godine u Santa Monici, Kalifornija, SAD, a živi i radi u Berlinu i New Yorku. Imao je mnoštvo samostalnih izložbi u značajnim svjetskim institucijama poput Hangar Bicocca, Milano (2018), Kunstmuseum Winterthur (2016), Museo Tamayo, Mexico City (2013), Haus der Kunst, Munchen (2011), i Institut d’Art Contemporain, Villeurbanne (2010). Njegovi radovi se nalaze u najznačajnijim javnim kolekcijama poput Museum of Modern Art, New York; The Whitney Museum of American Art, New York; Musée National d’Art Moderne - Centre Pompidou, Paris; Fonds National d’Art Contemporain, Paris; Museo National Centro de Arte Reina Sofia, Madrid; Castello di Rivoli, Turin; Kunstmuseum Luzern, Lucerne, i drugima.

 

 

13. 10. Otvaranje izložbe Josipa Baće BLISKOST/CLOSENESS

U utorak 13. listopada 2020. u 19 sati u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 otvara se izložba akademskog grafičara Josipa Baće BLISKOST / CLOSENESS. Otvorenje izložbe održat će se na otvorenom, u dvorištu muzeja, sukladno preporukama HZZO-a. Izložba se može razgledati do 31. listopada 2020. godine od utorka do petka: 11 – 19 sati i vikendom 10-14 sati.

13. 10. Simpozij OSTEOPOROZA KRALJEŽNICE povodom Svjetskog dana kralježnice

U utorak, 13. listopada 2020. s početkom u 8.30 održava se simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice OSTEOPOROZA KRALJEŽNICE, kojeg pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU, organizira Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a u suradnji s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice. Voditelji simpozija su prof. dr. sc. Simeon Grazio predsjednik HVD-a i izv. prof. dr. sc. Boris Božić, prvi dopredsjednik HVD-a.

Simpozij će, shodno epidemiološkoj situaciji, biti održan virtualno u obliku webinara koji će se emitirati uživo putem video-platforme. Za sudjelovanje je potrebno registrirati se na web stranici simpozija: www.hvdsimp-2020.com, a svi registrirani imat će mogućnost pogledati predavanja u trajanju od mjesec dana nakon završetka simpozija.

Program Simpozija

Poziv za medije

08.10. Dopisni član HAZU Miroslav Radman dobitnik Reda legije časti

Dopisni član HAZU prof. dr. sc. Miroslav Radman dobitnik je Reda legije časti, visokoga francuskog odlikovanja, koje mu je uručio veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Gael Vejssier na svečanosti u Medilsu (Mediteranskome institutu za istraživanje života) u Splitu.

 

06. 10. COVID 19 MESSAGES II : Higher Education in Covid-19 Crisis – Challenges and Opportunities

U utorak, 6. listopada 2020. u predavaonici Građevinskog fakulteta na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održava se simpozij Higher Education in Covid-19 Crisis – Challenges and Opportunities, drugi od pet simpozija organiziranih na temu COVID-19 MESSAGES do konca ove godine. Simpozij se održava u organizaciji HAZU Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci i Sveučilišta u Rijeci. Supredsjedatelji Programskog odbora simpozija COVID 19 MESSAGES I-V su prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i akademik Daniel Rukavina, voditelj Akademijinog Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci. Prof. dr. sc. Marta Žuvić je predsjednica Znanstvenog odbora skupa COVID 19 MESSAGES II.

Predavanja i cjelokupni rad skupa je na engleskom jeziku. Radi se o "hibridnom" simpoziju koji će biti prenošen online putem internet streaminga, a svi sudionici trebaju se registrirati i ispuniti Registration form. Poštovat će se rigorozno sve epidemiološke preporuke.

Program simpozija

26.09. U Splitu završena manifestacija KNJIGE MEDITERANA

U Splitu je u subotu 26. rujna 2020. završena 32. manifestacija KNJIGE MEDITERANA koja se od nedjelje 20. rujna 2020. pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održavala u u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu. Suorganizatori manifestacije bili su osim Zavoda HAZU u Splitu, Književni krug Split kao i splitski Katoličko-bogoslovni fakultet. 

U okviru KNJIGA MEDITERANA  predstavljene su brojne knjige, zbornici radova i časopis  a održan je i znanstveni skup o Svetom Jeronimu u prigodi proslave 1600 godina njegove smrti. Akademik Nenad Cambi svečano je otvorio i zatvorio manifestaciju. U programu je  sudjelovao i akademik Boris Senker.

Program manifestacije

Završetak manifestacije

        

Prof. dr. sc. Josip Vrandečić i akademik Nenad Cambi na predstavljanju knjige Tideset pogleda na Sredozemlje

 

28. 09. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Radoslavu Katičiću

U ponedjeljak, 28. rujna 2020. s početkom u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu Razred za filološke znanosti HAZU priređuje komemorativni sastanak posvećen životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Radoslav Katičić.

Sastanak će otvoriti akademik Darko Novaković, tajnik Razreda.  O životu i djelu akademika Katičića govorit će akademik August Kovačec, akademik Mislav Ježić i akademik Ranko Matasović.

Poziv

Priopćenje

25.09. Akademik Pavao Pavličić dobitnik Nagrade za životno djelo grada Vukovara

Akademik Pavao Pavličić dobitnik je Nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Grad Vukovar. Nagrada će akademiku Pavličiću biti uručena 25. rujna 2020. godine na svečanoj Dodjeli javnih priznanja Grada Vukovara u Gradskom muzeju Vukovar (Dvorac Eltz) u Vukovaru. U obrazloženju nagrade navodi se sljedeće:

PAVAO PAVLIČIĆ, dobitnik je Nagrade za životno djelo za iznimne zasluge u području hrvatske književnosti koju je kao hrvatski akademik, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i pisac filmskih scenarija oplemenio svojim djelima u kojima je promicao i svoj rodni grad Vukovar.  

 

 

Konzervatorski radovi u palači HAZU

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti – u palači i na još četiri Akademijine zgrade – u tijeku su konzervatorska istraživanja (sonde) koja u okviru ugovornih obveza za obnovu nakon potresa izvodi tvrtka Spatula d.o.o. konzervatorice Mirte Krizman sa suradnicima.

 

24. 09. COVID-19 MESSAGES I: Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka

U četvrtak 24. rujna 2020. u predavaonici Građevinskog fakulteta na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održava se simpozij Advancement in Virology Research – an Opportunity to Improve International Impact of the University of Rijeka, prvi od pet simpozija koji će biti organizirani na temu COVID-19 MESSAGES do konca ove godine. Simpozij organiziraju HAZU Zavod za biomedicinske znanosti u Rijeci i Sveučilište u Rijeci. Predsjednik Znanstvenog odbora ovog simpozija je akademik Daniel Rukavina, a Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Stipan Jonjić. Predsjednica Programskog odbora svih simpozija je prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Predavanja su u pravilu na hrvatskom jeziku, a prezentacije će biti na engleskom jeziku. Radi se o "hibridnom" simpoziju koji će biti prenošen online putem internet streaminga, a svi sudionici trebaju se registrirati i ispuniti Registration form. Poštovat će se rigorozno sve epidemiološke preporuke.

Program simpozija 

16. 09. Komemorativni sastanak u spomen akademiku Ivanu Prpiću

U srijedu, 16. rujna 2020. s početkom u 12 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu Razred za medicinske znanosti HAZU organizira komemorativnu sjednicu posvećenu životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Ivan Prpić.

Sastanak će otvoriti akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda. O životu i djelu akademika Prpića govorit će prof. dr. sc. Davor Mijatović i prof. dr. sc. Zdenko Stanec.

Poziv

Priopćenje

15.09. U Vinkovcima online predavanje dr. sc. Anice Bilić GODIŠNJA DOBA U HRVATSKOJ PEJZAŽNOJ LIRICI u povodu 55. Vinkovačkih jeseni

Online predavanje dr. sc. Anice Bilić GODIŠNJA DOBA U HRVATSKOJ PEJZAŽNOJ LIRICI u organizaciji Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u povodu 55. Vinkovačkih jeseni možete pratiti na Facebook stranici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci – Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ili YouTube kanalu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci – GkVinkovci u  utorak, 15. rujna 2020. godine od 18 sati.

 

10.09. U Dubrovniku otvaranje izložbe COVID-19 I KUGA: SADAŠNJOST U PROŠLOSTI

Otvaranje izložbe “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“

u četvrtak, 10. rujna 2020. godine u 20 sati u Lazaretima, dubrovačkoj utvrdi zdravlja.

Izložba pruža uvid u povijest iznimno uspješnog protuepidemijskog sustava Dubrovačke Republike i samih Lazareta. Pored toga, uspoređuje konkretne epidemiološke, gospodarske i socijalne mjere koje je provodila Dubrovačka Republika sa onima koje se provode danas u borbi s COVID-19 pandemijom. One su zapanjujuće slične ili identične.

Izložba je nastala u suradnji Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Medijski partner je Dubrovački vjesnik.

Prilikom boravka u izložbenim prostorima obvezno je nošenje maske, uz poštivanje ostalih epidemioloških mjera.

 

10.09. U Karlovcu izložba KARLOVAC RADOVANA NIKŠIĆA. PROJEKTI I REALIZACIJE

Otvaranje izložbe „Karlovac Radovana Nikšića. Projekti i realizacije“ održat će se u četvrtak, 10. rujna 2020. godine s početkom u 19 sati u Društvu arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Banjavčićeva 8 u Karlovcu.

Izložba je realizirana iz fundusa Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZU, osobnog arhiva Ivane Nikšić Olujić i članova Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac kao zajednički projekt Muzeja i DAGGK, te ostaje otvorena za posjetitelje do 27. rujna 2020. godine.

Autor izložbe i likovnog postava je Luka Krmpotić, mag. ing. arch. Suradnice na realizaciji programa su Ana Marija-Zubović i dr. sc. Iva Ceraj. Konzultantice izložbe su Ivana Nikšić Olujić, doc. dr. sc. Borka Bobovec i dr. sc. Tamara Bjažić Klarin.

Tekstove u deplijanu izložbe potpisuju Luka Krmpotić, predsjednik Kluba arhitekata DAGGK , doc. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i Ivana Nikšić Olujić, d.i.a. – kćer arhitekta.

Obilazak uz stručno vodstvo održat će se u subotu, 12. rujna 2020. godine s početkom u 10.00 sati i polaskom ispred Sportske dvorane „Mladost“, Karlovac.

Zbog sigurnosti i očuvanja zdravlja, otvorenje izložbe bit će održano na otvorenom prostoru ispred zgrade DAGGK, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Pozivnica

Deplijan

09. 09. U Gliptoteci HAZU otvorenje izložbe Davorina Radića BEZOBLIČJA, SLIČNOSTI I NALIČJA

 

U srijedu, 9.9.2020., u dvorištu Gliptoteke HAZU, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe akademskog slikara  Davorina Radića “Bezobličja, sličnosti, naličja“. Izložba je posvećena akademiku Tonku Maroeviću, koji je ujedno selektor djela i autor predgovora kataloga. Jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara umjetnosti svojim je bogatim znanjem, opusom i predanim radom obilježio hrvatsku kulturu, a rad na izložbi i katalogu Davorina Radića njegovo je posljednje djelo. Pozivamo Vas da uživate u izboru djela s potpisom akademika Tonka Maroevića koji je iza sebe ostavio veliki značaj u umjetnosti. Otvorenje će se održati na otvorenom, u dvorištu muzeja, u skladu s preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Izložba je otvorena do 4. listopada 2020. godine.

Radno vrijeme: uto.-pet.: 11-19, vikendom 10-14 sati

Gliptoteka HAZU predstavlja izložbu Davorina Radića, jednog od suosnivača grupe Contra, umjetnika koji stvara u različitim područjima likovnoga stvaralaštva više od četiri desetljeća. Na izložbi će biti predstavljena dva vezana ciklusa Davorina Radića (slike, akvareli, crteži) koji su nastali tijekom proteklih desetak godina.

„Slikar Davorin Radić duboko je uronjen u tradiciju svojega medija, ovjeren i dokazan u klasičnim žanrovima i disciplinama poput krajolika, portreta, mrtvih priroda i figuralnih kompozicija. Međutim i u izvođenju inače konvencionalnih motiva i zadataka (čak sa svjesnim namigivanjem muzejskim predlošcima ili parafraziranjem velikih uzora) odlikuje ga energičan, temperamentan rukopis i dinamičan, razvedeni kolorizam specifičnog registra. U nizu radova prepušta se slobodnim asocijacijama imaginativnih prodora s onu stranu figuracije i mimetizma, a čitave serije slika sasvim su “apstraktnog” karaktera, to jest izvedene su nesputanim duktusom s gustom kromatskom i materičkom reljefnošću. U tim radovima amorfnog ili informalnog predznaka kao da je došlo do sinteze individualnih svojstava, jer je u njima Davorin Radić najčišće progovorio svježim i zvučnim bojama, te živom gestualnošću upravo dramatičnih poteza, a pritom je gotovo instinktivno sačuvao i sugestivnost građenja fantastičnih oblika, odnosno aluzivnost praćenja podsvjesnih, oniričkih tonova.“

Iz predgovora akademika Tonka Maroevića

BIOGRAFIJA

Davorin Radić rođen je u Hrvatskoj Kostajnici 1957. godine. Nakon stjecanja diplome u klasi Vasilija Josipa Jordana dvije se godine usavršava i suradnik je Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Dominantne teme u njegovu stvaralaštvu jesu reinterpretacija mitoloških prizora, propitivanje ikonografije religioznih sižea i duhovnosti uopće te portretiranje urbane svakodnevice i sugrađana u prostorima i situacijama pastoralnog ugođaja. Radićevo slikarstvo vibrantna rukopisa i arkadijska ozračja personificira prostor susretanja zbilje i mita. Postojano prisutne na uljima s mitološkim prizorima, scenama viteštva posuđenim iz novozavjetnih i literarnih predložaka kao i s prizorima gradskih - prije kota, nego veduta - stvarnost i bajnost konglomerat su nadahnuća i sila koje ga potiču da u starom mediju nalazi novu perspektivu za prosperitet svoga i suvremenog slikarstva uopće. Od 2002. godine intenzivnije se bavi kiparstvom. Mahom su to male terakote koje se pitoresknim likovima satira, nimfi, Minotaura, Silena i drugih pratilaca božanstva s Olimpa doimlju suvremenim tanagrama. Za iznimnu djelatnost u kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovu opusu monografije su objavili su Đuro Vanđura 1997., Josip Škunca 2002., Stanko Špoljarić 2006., Dunja Horvat 2009., Ivanka Reberski 2014. i 2016. godine.

Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o klimatskim promjenama

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj redovitoj sjednici, održanoj 27. svibnja 2020., potaknuto velikim intenzitetom recentnih klimatskih promjena i njihovim utjecajem na čovjeka i prirodu, donijelo je Izjavu o klimatskim promjenama: 

IZJAVA O KLIMATSKIM PROMJENAMA      STATEMENT ON CLIMATE CHANGES

 

17.08. Raznolikost pogleda na znanost katalizira promjene / A Diverse View of Science to Catalyse Change

17. kolovoza objavljuje se projekt “A Diverse View of Science to Catalyse Change” sa ciljem upoznavanja međunarodne znanstvene zajednice s problemom marginalizacije znanstvenika i pružanja podrške principima različitosti, jednakosti i uključivosti (Diversity, Equity, Inclusion, DEI) u znanosti. Ovim projektom autori (od doktorskih studenata do dobitnika Nobelove nagrade, koji žive i rade širom svijeta - u Europi, Aziji, Africi, Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi) žele ukazati na važnu i često zaboravljenu ulogu marginaliziranih znanstvenika u razvoju znanosti te ujedno pružiti savjete za podršku, te pravednije vrednovanje rada marginaliziranih znanstvenika.

A Diverse View of Science to Catalyse Change

11.08. Umro akademik Tonko Maroević

U utorak 11. kolovoza 2020. u Starom Gradu na Hvaru u 79. godini života umro je akademik Tonko Maroević, istaknuti hrvatski književnik, povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar i prevoditelj, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Posljednji ispraćaj akademika Maroevića održat će se u petak, 14. kolovoza u 18 sati na Gradskom groblju u Starome Gradu na Hvaru.

Priopćenje

Brzojav sućuti predsjednika akademika Velimira Neidhardta i članova HAZU obitelji Maroević: Duboko nas je potresla tužna i neočekivana vijest o smrti našeg dragog akademika Tonka Maroevića. Bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i hrvatskog kulturnog i javnog života, istinski erudit i intelektualac koji je u jednakoj mjeri zadužio i hrvatsku i europsku književnost i likovnu umjetnost, kao pjesnik, prevoditelj, književni i likovni kritičar. Trajno ćemo čuvati uspomenu na njega i posebno pamtiti njegove nadahnute govore na brojnim promocijama, otvorenjima te književnim i umjetničkim skupovima gdje nas je osvajao svojim širokim znanjem i dubinom znanstvenog uvida, a ujedno razumljivim i jedinstvenim izričajem. U svoje osobno i u ime članica i članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti primite izraze najiskrenije sućuti.

08. 08. Intervju s akademikom Viktorom Žmegačem za Jutarnji list

Intervju s akademikom Viktorom Žmegačem za Jutarnji list

07.08. Umro István Nyomárkay, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U četvrtak 6. kolovoza 2020. u Budimpešti je u 84. godini života umro mađarski jezikoslovac István Nyomárkay, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

03.08. Čestitka predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt uputio je u ponedjeljak 3. kolovoza povodom 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja čestitku hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim građanima.

Priopćenje

02.08. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast Romima stradalima u genocidu tijekom Drugog svjetskog rata

U nedjelju 2. kolovoza 2020. u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu (Samudaripen) na romskom groblju u Uštici pored Jasenovca otvoren je Romski memorijalni centar Uštica. U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svečanosti je bio nazočan akademik Vladimir Bermanec. 

17.07. U Vinkovcima dr. Anici Bilić dodjela GRBA GRADA VINKOVACA

U povodu obilježavanja Dana grada Vinkovaca i blagdana sv. Ilije, zaštitnika Vinkovaca, na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća 17. srpnja 2020. bit će dodijeljeno javno priznanje Zlatna plaketa "Grb Grada Vinkovaca“ dr. sc. Anici Bilić, znanstvenoj savjetnici u trajnom zvanju i upraviteljici Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima, za iznimna postignuća na području znanosti i kulture.

10.07. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti započela obnovu svojih zgrada stradalih u potresu 22. ožujka 2020.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti započela je obnovu svojih zgrada stradalih u razornom potresu koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb. U petak 9. srpnja i u subotu 10. srpnja djelatnici tvrtke S. B. S. iz Svete Nedelje sanirali su dvije oštećene ostakljene kupole na zgradi Knjižnice HAZU na Strossmayerovom trhu 2 te postavili nove staklene plohe. 

 

 

 

The InterAcademy Partnership (IAP) released the IAP Communiqué on Green Recovery After COVID-19

The InterAcademy Partnership released the IAP Communiqué on Green RecoveryGlobal Green Recovery After COVID-19: Using scientific advice to ensure social equity, planetary and human health, and economic benefits

The key message of the communiqué is that only a low-carbon recovery can generate co-benefits for social equity, the environment, and human health.

COVID-19 RECOVERY MUST BE GREEN SAYS WORLD ACADEMIES NETWORK

07. 7. U Gliptoteci HAZU otvorenje izložbe Sanele Đurinec Raič: Suprotstavljanja

U utorak 7. srpnja, u 19 sati, u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medvedgradska 2, bit će otvorena izložba Suprotstavljanja Sanele Đurinec Raič.

Pozivnica         Obavijest za medije

03.07. Umro akademik Tomislav Raukar

U četvrtak, 2. srpnja u Zagrebu je u 87. godini života preminuo je akademik Tomislav Raukar, istaknuti hrvatski povjesničar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

 

30.06. Online izložba KRAJOLIK U GRAFICI STARIH MAJSTORA (KABINETA GRAFIKE HAZU)

Kabinet grafike donosi virtualnu izložbu Krajolik u grafici starih majstora  (Iz fundusa Kabineta grafike HAZU)  kojom se prisjećamo istoimene izložbe više kustosice Ane Petković Basletić, održane 2014. godine.

Izložba opovrgava premisu o nekompatibilnosti likovne vrste pejzaža i grafičkog medija te trasira obličja krajolika i njegov mukotrpni prijelaz od simboličkog koda do samostalnog likovnog subjekta, odnosno njegovog proboja s dna hijerarhijske ljestvice ka budućoj prevlasti unutar likovnih vrsta, te ukazuje na kompatibilnost vrste s idiomom te sintaksom bakroreza i bakropisa. Definiranjem konteksta pripadnosti izloženih radova sredini nastojalo se ukazati na kontinuirani uzajamni dijalog Sjevera i Juga Europe - točnije Nizozemske i Italije, te pritom istaknuti njihove glavne govornike.

Krajolik, kao umjetnikova invencija, sinteza je viđenog i naučenog, poligon osobnih sklonosti i promjenljivih društvenih konvencija što se stapaju u jedinstvenu sliku društvene zbilje i kodova. Raznolikost tematskih tipologija s integriranim krajolikom u mediju bakroreza zorno uprizoruju čuveni grafičari – Albrecht Dürer, braća Jan i Raphael Sadeler te Aegidius Sadeler II., kao i Agostino Carracci. Sjevernjački alpski krajolik Pietera Brueghela starijeg kao i Tizianov talijanski pastoralni krajolik utjelovljeni su u radu Pieter van der Heyden, Martin Kolunić Rota te Jacob Matham i Hendrick Goltzius. Zlatno doba krajolika (17. st.) predstavljeno je bakropisima talijaniziranog sjevernjaka Herman van Swanevelta - Lorrainova sljedbenika, Francuza Gabriel Pérellea – pripadnika Callotova kruga, te Nizozemac Anthonie Waterlooa – dugo smatran najvažnijim predruisedaelovim pejzažistom. Kroz 18. stoljeće niz se zaključuje mletačkim slikarom i grafičarem Marco Riccijem, bakrorescem Francesco Bartolozzijem te Giovanni Battista Piranesijem i njegovin sinom Francescom.

Ovom izložbom publika ima priliku opet zaviriti u segment Stare zbirke iz fundusa Kabineta grafike HAZU kao i u čarobne svjetove iznimnih grafičara.

Mjesto: url: https://www.facebook.com/Kabinet-grafike-Hrvatske-akademije-znanosti-i-umjetnosti-1871720126397598/

Vrijeme: od 30.06.2020.

 

01.07. U Varaždinu predstavljanje knjige VARAŽDIN U VRIJEME NDH (1941.-1945.)

U srijedu, 1. srpnja 2020., u dvorištu Palače Sermage Gradskoga muzeja Varaždin, Trg Miljenka Stančića 3.u 19 sati održat će se predstavljanje monografije dr. sc.  Vladimira Huzjana VARAŽDIN U DOBA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE (1941.-1945.).

Knjigu će predstaviti akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Ivan Obadić i Spomenka Težak, prof., te sam autor.

 

 

22.06. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala je u ponedjeljak 22. lipnja 2020. počast pripadnicima Prvog sisačkog partizanskog odreda. Na središnjj svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica pokraj Siska nazočni su bili potpredsjednik HAZU akademik Frano Parać i akademik Zoran Juranić koji su u ime Hrvatske akademije položili cvijeće kod spomenika Stari brijest.

18.06. SVEČANO URUČENJE DONACIJA INE U ATRIJU HAZU

Svečano uručenje donacija INE Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt te Arheološkome muzeju u Zagrebu održalo se u četvrtak, 18. lipnja 2020. u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije na Zrinskom trgu.

Čelnici INE na toj su svečanosti u oštećenoj zgradi najviše znanstvene i umjetničke ustanove u Republici Hrvatskoj, čelnicima navedenih ustanova predali iznose donacije za sanaciju šteta izazvanih nedavim potresom. Uz predsjednika Hrvatske akademije, akademika Velimira Neidhardta koji se kao domaćin obratio nazočnima, darovnicu su primili i g. Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, te g. Sanjin Mihelić, ravnatelj Arhološkoga muzeja u Zagrebu. Donacije je uručio predsjednik Uprave INE g. Sándor Fasimon uz nazočnost g. Darka Markotića, člana Uprave. Na svečanosti su bili i potpredsjednici HAZU akademici Davor Miličić Frano Parać, glavni tajknik akademik Dario Vretenar, tajnik Razreda za tehničke znanosti akademik Ignac Lovrek kao i akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenoga vijeća HAZU za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku.

 

Priopćenje

Foto: HAZU / Goran Kos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.06. IZJAVA HAZU UKLJUČENA O JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU ZAKONA O OBNOVI ZGRADA OŠTEĆENIH POTRESOM

Ured za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske proslijedio je Izjavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka 2020. stručnom nositelju savjetovanja s javnošću u svezi Prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u sklopu javne rasprave (koja je trajala od 14. svibnja do 14. lipnja 2020.).

10.06. Bugarska veleposlanica Genka Georgieva posjetila Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u srijedu 10. lipnja bugarsku veleposlanicu Genku Georgievu. 

Priopćenje

08.06. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić posjetio je u ponedjeljak 8. lipnja Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt.

Priopćenje

07.06. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koncert Zagrebačkih solista posvećen obnovi Zagreba i 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u nedjelju 7. lipnja u 20 sati u atriju palače HAZU održat će se koncert Zagrebačkih solista posvećen obnovi Zagreba i 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena. Zagrebački solisti izvest će Beethovenovu Petu simfoniju u obradi za gudače što ju je, posebno za ansambl Zagrebačkih solista, napisao njihov koncertni majstor Sreten Krstić. Zbog epidemioloških mjera koncert će se moći pratiti putem interneta. 

Priopćenje

 

Foto: HAZU / Dobriša Skok

 

 

03.-5.06. BHFA 2020 e-konferencija

Međunarodna BHFA e-konferencija o promociji javnoga zdravstva, čiji je začetnik akademik i bivši predsjednik Akademije Andrija Štampar, pod nazivom BOLJA BUDUĆNOST ZDRAVOGA STARENJA održat će se od 3.-5. lipnja 2020. pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. U rad Znanstvenoga odbora konferencije uključeni su akademik Željko Reiner u svojstvu predsjednika ZO-a i akademik Marko Pećina kao član ZO-a.

Više o konferenciji na facebooku Hrvatskoga muzeja medicine u farmacije HAZU.

Prvi dan: a) STARENJE I BIOLOŠKI SUSTAVI

Drugi dan: b) PAMETNE TEHNOLOGIJE ZA STARIJU DOB

Treći dan: c) STARENJE I ODRŽIVOST ZDRAVSTVENOGA SUSTAVA

Više i još.

02.06. U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti online rasprava o posljedicama potresa u Zagrebu, utjecaju na kulturni život grada te potrebi sustavne i promišljene obnove

U organizaciji udruge Unimedia i pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista u utorak 2. lipnja u 12 sati u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se online rasprava o posljedicama potresa u Zagrebu, utjecaju na kulturni život grada te potrebi sustavne i promišljene obnove. U raspravi sudjeluju tajnik razreda za likovne umjetnosti HAZU akademik Mladen Obad Šćitaroci, posebna savjetnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo i predsjednik Upravnog vijeća Zagrebačkih solista Krunoslav Marić, a moderator će biti Boris Homovec.

Priopćenje

31.05. DODIJELJENE NAGRADE GRADA ZAGREBA

U povodu Dana grada Zagreba na Zagrebačkom velesajmu 31. svibnja 2020. dodijeljene su Nagrade grada Zagreba. Nagrade su dobili i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti:  potpredsjednik HAZU, akademik Davor Miličić; akademik Goran Tribuson i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU i bivši predsjednik HAZU, koji se zahvalio u ime dobitnika.

 

  

 

28.05. 75. obljetnica osnutka i djelovanja Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli

U četvrtak 28. svibnja navršava se 75. obljetnica osnutka Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, najstarije znanstvenoistraživačke jedinice HAZU izvan Zagreba. 

Priopćenje

24.05. AKADEMIK RANKO MATASOVIĆ O ODBORU HAZU ZA NORMU HRVATSKOGA STANDARDNOG JEZIKA

Razgovor s akademikom Rankom Matasovićem, predsjednikom Odbora HAZU za normu hrvatskoga standardnog jezika objavljen je u Novome listu u nedjelju, 24. svibnja 2020.      Razgovor      

23.05. AKADEMIK ANDRIJA MUTNJAKOVIĆ O OBNOVI ZAGREBA

Razgovor s akademikom Andrijom Mutnjakovićem o obnovi Zagreba objavljen je u Večernjem listu u subotu, 23. svibnja 2020.    Razgovor     

14.05. MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP U POVODU STOTE OBLJETNICE POČETKA DJELOVANJA ARHITEKTA DRAGE IBLERA

Drago Ibler – arhitektura kao ideja života – MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP U POVODU STOTE OBLJETNICE POČETKA DJELOVANJA ARHITEKTA DRAGE IBLERA

POZIV NA SUDJELOVANJE

Održavanjem znanstvenog skupa o arhitektu Dragi Ibleru (1894.-1964.), stvaratelju niza antologijskih djela i jednom od utemeljitelja Zagrebačkoga arhitektonskog kruga, Hrvatski muzej arhitekture HAZU obilježava stotinu godina od početka autorova djelovanja. Već za studentskih dana, počevši od 1920. godine, Ibler je sudjelovao u nizu arhitektonskih natječaja u znaku socijalnih i umjetničkih izazova razdoblja. Svojim je opusom i višeznačnim djelovanjem desetljećima ustrajno promicao progresivna načela arhitektonskog oblikovanja u rasponu kreativnog izričaja od ekspresionizma i nove stvarnosti 1920-ih do modernizma internacionalnoga stila 1930-ih i poetičnog funkcionalizma 1950-ih godina. Za upoznavanje stvaralačke osobnosti arhitekta Drage Iblera zaslužna je akademkinja Željka Čorak, koja je Iblerovo djelo predstavila u funkciji znaka, kao paradigmu jednoga vremena u kojem je stvarana moderna arhitektura. Ovim znanstvenim skupom želja nam je nadovezati se na uporišne točke, ponovno razmotriti Iblerove stvaralačke, pedagoške i strukovne pozicije, utvrditi njegovu važnost i utjecaje na daljnji tijek hrvatske arhitekture sve do refleksija u sadašnjem trenutku te pozicionirati Iblerov život i djelo u međunarodni kontekst. Pri tome smo se vodili Iblerovom mišlju o arhitekturi kao ideji života koju je formulirao u okviru uvodne riječi prilikom otvaranja Prvog kongresa arhitekata Jugoslavije, a istu je misao izrazio i u sintagmi programske deklaracije grupe Zemlja 1929. godine – jer su umjetnost i život jedno.

U cilju sveobuhvatnog razmatranja Iblerova opusa, znanstveni i organizacijski odbor skupa predlaže sadržajni raspon autorova djelovanja koji se nalazi u prilogu, a dobrodošlim smatra izlaganja vezana i uz drugačija polazišta. Službeni jezik skupa je hrvatski. Predviđeno trajanje izlaganja iznosi 15 minuta.

Skup će se održati 9. prosinca 2020. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ili u formatu digitalne konferencije, sukladno mogućnostima i aktualnim mjerama vezanim uz širenje virusa COVID-19. Prijedloge izlaganja s imenom, prezimenom i afilijacijom izlagača te naslovom i sažetkom (do 800 znakova s razmacima) molimo slati do 30. lipnja 2020. koordinatorici skupa dr. sc. Ivi Ceraj na e-mail adresu: iceraj@hazu.hr; cc: hmamuzej@hazu.hr. O prihvaćanju izlaganja sudionici će biti obaviješteni do 15. srpnja 2020.  

Radujemo se Vašem sudjelovanju!

POZIV            INVITATION

 

05.05. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je u utorak 5. svibnja u svom uredu na Pantovčaku članove Uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U izaslanstvu su bili predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, potpredsjednici akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać te glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar. 

Priopćenje

04.05. Izjava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka 2020.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je u ponedjeljak 4. svibnja 2020. Izjavu o o obnovi Zagreba nakon potresa 22. ožujka 2020.

Izjava

29.04. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila svoj dan i 159. godišnjicu osnutka objavom imena dobitnika nagrada HAZU za 2019.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježila je u srijedu 29. travnja svoj dan i 159. godišnjicu osnutka objavom imena dobitnika nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2019. 

Priopćenje

Popis dobirnika s obrazloženjima

Govor predsjednika HAZU

27.04. Umrla akademkinja Antica Menac

U petak 24. travnja 2020. u Zagrebu je u 98. godini života umrla akademkinja Antica Menac, istaknuta hrvatska filologinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Priopćenje

20.04. Umro akademik Božidar Liščić

U nedjelju 19. travnja 2020. u Zagrebu je 92. godini života umro akademik Božidar Liščić, istaknuti hrvatski znanstvenik i sveučilišni profesor, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Priopćenje

11. i 12.04. Akademkinja Željka Čorak na HTV3 o stradanju koje su u potresu 22. ožujka 2020. doživjele palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zagrebačka katedrala

20.03. U Požegi predstavljanje knjige akad. Marka Pećine i sur. ORTOPEDSKA PROPEDEUTIKA - ODGOĐENO

U petak, 20. ožuka 2020. u 19 sati u prostorima Županijske komore HGK-a, u Vukovarskoj ulici 6. u Požegi održat će se predstavljanje knjige ORTOPEDSKA PROPEDEUTIKA autora doc. dr. sc. Damira Matakovića, akademika Marka Pećine i prof. dr. sc. Miroslava Hašpla. Predstavljanje se održava u suorganizaciji Razreda za medicinske znanosti HAZU i Zavoda HAZU za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Opće županijske bolnice iz Požege, Matice hrvatske i njezinoga Ogranka u Požegi, Hrvatskoga liječničkog zbora i njegove Podružnice u Požegi te Medicinske naklade iz Zagreba.

Knjigu će predstaviti recenzenti: prof. dr. sc. Savo Jovanović i prof. dr. sc. Domagoj Delimar; autori kao i urednica Anđa Raič, prof. u ime Medicinske naklade. U programu sudjeluju i učenici Glazbene škole iz Požege te Marijana Matoković, mag. glume i lutkarstva.

Pozivnica

 

ODGAĐA SE 20.03. Predstavljanje knjige "Organic Stereochemistry in Croatia and Prelog School" autora akademika Vitomira Šunjića i dr. sc. Krunoslava Kovačevića

ODGAĐA SE U petak, 20. ožujka 2020. u 13.00 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se predstavljanje knjige "Organic Stereochemistry in Croatia and Prelog School", autora akademika Vitomira Šunjića i dr. sc. Krunoslava Kovačevića, koju su u suizdavaštvu objavili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko kemijsko društvo i Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Predstavljanje će otvoriti predsjednik Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, a knjigu će predstaviti recenzenti akademik Leo Klasinc i akademik Mladen Žinić te autori akademik Vitomir Šunjić i dr. sc. Krunoslav Kovačević.

Pozivnica        Za medije

18.03. U Varaždinu predstavljanje "IZVORA ZA POVIJEST GRADA VARAŽDINA (1827.-1600.) I. svezak" - ODGOĐENO

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Zavod za znanstveni rad u Varaždinu i Državni arhiv u Varaždinu organiziraju predstavljanje znanstvene monografije IZVORI ZA POVIJEST GRADA VARAŽDINA (1827.-1600.) I. svezak.

Predstavljanje će se održati u srijedu, 18. ožujka 2020. u 12 sati, u salonu Gradske vijećnice Grada Varaždina, Trg kralja Tomislava 1.

Na predstavljanju govore Karmen Levačić; prof. dr. sc. Zoran Ladić; dr. sc. Branka GrbavacDamir Hrelja, prof. i dr. sc. Vladimir Huzjan.

Pozivnica

 

ODGAĐA SE 18.03. Okrugli stol EVOLUCIJA MOZGA u okviru 19. Tjedna mozga u Hrvatskoj (Brain Awareness Week)

ODGAĐA SE U srijedu 18. ožujka 2020. od 16 do 18 sati u u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička 18 u Zagrebu, održava se Okrugli stol EVOLUCIJA MOZGA, koji organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU (Odbor za neuroznanost i bolesti mozga), Hrvatsko društvo za neuroznanost, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (KK.01.1.1.01.0007, CoRE – Neuro), Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB-a), i ove su godine od 16. do 22. ožujka 2020. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom i uz suorganizaciju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

Program Okruglog stola      Najava za medije     Plakat 19. Tjedan mozga      

ODGAĐA SE 13.3. Predstavljanje Zbornika radova i Okrugli stol ODRŽIVOST JAVNIH FINANCIJA NA PUTU U MONETARNU UNIJU

ODGAĐA SE U petak, 13.ožujka 2020. s početkom u 10 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu održava se predstavljanje zbornika radova i okrugli stol na temu ODRŽIVOST JAVNIH FINANCIJA NA PUTU U MONETARNU UNIJU.

Uvodna izlaganja održat će tajnik Razreda za društvene znanosti HAZU akademik Gordan Družić i prodekanica Ekonomskog fakulteta – Zagreb, izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, a Zbornik radova ODRŽIVOST JAVNIH FINANCIJA NA PUTU U MONETARNU UNIJU predstavit prof. dr. sc. Hrvoje Šimović (voditelj HRZZ projekta Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju) i recenzentice Zbornika prof. dr. sc. Marijana Ivanov i prof. dr. sc. Sandra Krtalić.

Program       Za medije

12.03. Albanski veleposlanik Riza Poda posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Albanski veleposlanik u Hrvatskoj Riza Poda posjetio je u četvrtak 12. ožujka Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

12.03. Priznanje akademiku Reineru

Akademik Željko Reiner izabran je za redovitoga člana (Fellow) AHA - American Heart Association, Američke kardiološke akademije. 10.03.

 

12.03. U Vukovaru predavanje dr. sc. Zlate Živaković-Kerže "Živjeti zajedno! (Položaj i život sluškinja i sluga u Vukovaru u 19. stoljeću)" - ODGOĐENO

Predavanje dr. sc. Zlate Živaković-Kerže "Živjeti zajedno! (Položaj i život sluškinja i sluga u Vukovaru u 19. stoljeću)" organizira Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1. Predavanje će se održati u Gradskoj knjižnici Vukovar  u četvrtak, 12. ožujka 2020. godine s početkom u 18 sati.

Pozivnica

 

11.03. II. SKUP PRSTENOVAČA HRVATSKE

U srijedu, 11. ožujka 2020. od 10 do 16 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se Drugi skup prstenovača Hrvatske u organizaciji Zavoda za ornitologiju HAZU koji provodi projekt znanstvenog prstenovanja u Hrvatskoj.

Kroz predavanja na skupu sudionici će se informirati o recentnim znanstvenim i stručnim postignućima ostvarenim kroz projekt te o stanju znanstvenog prstenovanja ptica u Hrvatskoj i Europi.

Program skupa          Najava za medije

09. 03. Svečano predstavljanje uspostavnih istraživačkih projekata Hrvatske zaklade za znanost (UIP-2019-04)

U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. s početkom u 10.30 sati u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, Hrvatska zaklada za znanost organizira svečano predstavljanje uspostavnih istraživačkih projekata.

Program „Uspostavni istraživački projekti“ razvijen je kako bi se osiguralo podupiranje razvoja samostalnih istraživačkih karijera mladih znanstvenika i novih istraživačkih skupina koje se bave međunarodno prepoznatljivom i nacionalno relevantnom tematikom. Natječaj je koncipiran kao logičan nastavak poslijedoktorskog usavršavanja ciljajući na onaj trenutak karijere u kojem je mladi znanstvenik spreman razviti nove istraživačke teme i/ili metodologije te uspostaviti novu istraživačku grupu.

Program svečanosti               Za medije

Priopćenje

 

09.03. NOVI SKUPNI KATALOG AKADEMIJINIH KNJIŽNICA I RADIONICE

Od ožujka 2020 godine uspostavljena je na adresi https://dizbi.hazu.hr/a/ beta verzija Skupnog katalog Akademijinih knjižnica. Takoder na istom portalu se može pretraživati i Digitalna zbirka HAZU. Katalog na staroj adresi katalog.hazu.hr više nije aktivan. Budući da traje objedinjavanje Digitalne zbirke i Kataloga moguće su povremene poteškoće u radu portala pa vas molimo za razumijevanje.

Akademijina Knjižnica će od četvrtka 12.3.2020 pa nadalje svakog četvrtka od 13-14 sati državati radionice o korištenju novog portala. Za dolazak na radionicu nije potrebna najava.  

 

06.03. U Velikoj Gorici simpozij Sigurnost hrane i zaštita potrošača

U organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu, u petak 6. ožujka 2020. s početkom u 11 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta (Gradska vijećnica) u Velikoj Gorici, Zagrebačka ulica 37, održat će se simpozij Sigurnost hrane i zaštita potrošača.

Pozivnica

Priopćenje

06.03. 5. ZNANSTVENI SIMPOZIJ "HRVATSKI VASKULARNI DAN": ANGIOLOGIJA 2020

U petak, 6. ožujka, u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj 18, održava se 5. znanstveni simpozij „HRVATSKI VASKULARNI DAN" ANGIOLOGIJA 2020. Simpozij organiziraju Razred za medicinske znanosti HAZU, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice i Hrvatsko kardiološko društvo. Predsjednik Organizacijskog odbora Simpozija je prof. dr. sc. Mislav Vrsalović, FESC, FSVM.

Program        Za medije 

Priopćenje

05.03. U Vinkovcima predavanje dr. sc. Dinka Župana "Položaj učiteljica u Hrvatskoj u „dugom“ 19. stoljeću"

U Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima 5. ožujka 2020. u 18 sati, dr. sc. Dinko Župan, viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, održat će predavanje Položaj učiteljica u Hrvatskoj u „dugom“ 19. stoljeću.

Pozivnica

 

05.03. Međunarodni muzikološki okrugli stol EUROPSKI KONTEKST I SREDNJOVJEKOVNA GLAZBA U POVIJESNIM HRVATSKIM ZEMLJAMA

U četvrtak, 05. ožujka s početkom u 9 sati, u multimedijalnoj dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu, održava se Međunarodni muzikološki okrugli stol EUROPSKI KONTEKST I SREDNJOVJEKOVNA GLAZBA U POVIJESNIM HRVATSKIM ZEMLJAMA.

Riječ je prvom javnom predstavljanju suradnji i rezultata znanstvenog interdisciplinarnog istraživanja suradnika projekta Hrvatske zaklade za znanost i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada (CROMUSCODEX70), voditeljice prof. dr. Hane Breko Kustura, članice suradnice HAZU.

Program                 Za medije

03.03. XIX. kolokvij u organizaciji HAZU i HRZZ

U utorak, 3. ožujka u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu akademik Goran Filipi održat će izlaganje na temu "Istrorumunjski jučer, danas, sutra".

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost nastavljaju ciklus znanstvenih predavanja započet 2017. godine kojima se predstavljaju istaknuti hrvatski znanstvenici, tzv. kolokvije HAZU i HRZZ. Tim se kolokvijima široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima nastoje približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnoviji rezultati hrvatskih istraživačkih projekata.

Poziv

Priopćenje

03.03. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ostvarila izvrsnu usklađenost s normama AAI@EduHr

Tijekom redovite godišnje provjere usklađenosti svih matičnih ustanova s normama Autenikacijske i autorizacijske infrastrukture znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj - AAI@EduHr za 2019. ustanovljeno je da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ostvarila izvrsnu usklađenost s normama AAI@EduHr. 

28.02. Umro akademik Dubravko Jelčić

U petak 28. veljače 2020. u Zagrebu je 90. godini života umro akademik Dubravko Jelčić, istaknuti hrvatski povjesničar književnosti i nekadašnji saborski zastupnik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ispraćaj će biti u srijedu 4. ožujka 2020. u 13,35 sati Sveta misa zadušnica služit će se poslije ispraćaja u 15,30 sati u crkvi Svetih Anđela, Savski Gaj.

Počivao u miru Božjem!

Priopćenje


Foto: HAZU / Dobriša Skok

 

26.02. U Varaždinu predstavljanje RADOVA Zavoda br. 30

U Varaždinu 26. veljače 2020., u Gradskoj vijećnici održano je predstavljanje novoga broja časopisa -- Radova Zavoda za znanstveni rad Varaždin br. 30. Na predstavljanju su svoja izlaganja održali: akademik Stjepan Damjenović, vodtelj Zavoda, kao i upravitelj, dr. sc. Vladimir Huzjan.

 

 

25.02. U Zadru predstavljanje RADOVA Zavoda br. 61

U utorak, 25. veljače 2020. u 11 sati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru, Obala kneza Trpimira 8,  održat će se predstavljenje Radova Zavoda sv. 61/2019. Radove će predstaviti akademik Nenad Cambi, glavni urednik; te dr. sc. Ana Jordan Knežević, dr. sc. Nikola Markulin te izv. prof. dr. sc. Ante Bralić.

U ovom broju je objavljeno ukupno 15 znanstvenih radova od kojih je šest izravno vezano uz prošlost zadarskog područja, dok su ostali tematikom vezani uz prošlost ostalih hrvatskih područja, kao i uz povijest Hrvata u BiH i u drugim zemljama. Do sada je u Radovima objavljeno ukupno 976 znanstvenih i stručnih radova tiskanih na 23940 stranica.

Radovi su jedini časopis iz Hrvatske iz područja povijesnih znanosti, od njih 12, koji je indeksiran u Web of Science Core Collection (WoSCC) međunarodnoj bazi podataka.

Pozivnica

 

25.02. Okrugli stol Službe od općeg interesa u pravu i politici Europske unije i njihov utjecaj na Republiku Hrvatsku

U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak 25. veljače 2020. s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Službe od općeg interesa u pravu i politici Europske unije i njihov utjecaj na Republiku Hrvatsku.

Poziv

Priopćenje

20.02. Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco posjetio je u četvrtak 20. veljače Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

20.02. U Knjižnici HAZU predstavljanje knjige Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe

U četvrtak 20. veljače 2020. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. održat će se predstavljanje knjige Reform and Renewal in Medieval East and Central Europe.

Poziv

Priopćenje

18.02. Predavanje "Uloga energenta vodika u budućem energetskom miksu u Republici Hrvatskoj", Ivica Jakić, dipl. ing.

U utorak, 18. veljače 2020. u 11 sati, u velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Trgu N. Š. Zrinskog u Zagrebu, Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU organizira predavanje pod naslovom "Uloga energenta vodika u budućem energetskom miksu u Republici Hrvatskoj" koje će održati Ivica Jakić, dipl. ing.

Uvodno će govoriti akademik Mirko Zelić, predsjednik Vijeća.

Poziv

18.02. U Požegi predavanje akademika Vladimira Paara "Prijeti li nam klimatska kataklizma?"

U utorak, 18. veljače 2020. u 19 sati Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u suradnji s Maticom hrvatskom – Ogranak Požega u sklopu Dana Matice hrvatske u Požegi organizira predavanje akademika Vladimira Paara "Prijeti li nam klimatska kataklizma?" u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Požeško-slavonske županije, Vukovarska ulica 6.

Pozivnica

17.02. Konferencija za novinare: Nakladnička djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2019. godini

U ponedjeljak, 17. veljače 2020. s početkom u 11 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljena Nakladnička djelatnost HAZU u 2019. godini. Konferenciju će otvoriti predsjednik Akademije akademik Velimir Neidhardt, a voditi glavni tajnik akademik Dario Vretenar, koji će predstaviti nekoliko izdvojenih izdanja. O publikacijama iz svih grana znanosti i umjetnosti govorit će tajnici Akademijinih razreda.

Izdanja će biti izložena na prigodnoj izložbi u dvorani Knjižnice Akademije, a njihov pregled nalazi se na mrežnim stranicama Akademije.

POZIV             IZDANJA HAZU 2019

PRIOPĆENJE

14.02. Simpozij NOVI KORONAVIRUS IZ KINE - Biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike

U petak, 14. veljače 2020. s početkom u 11.30 sati u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održava se Simpozij NOVI KORONAVIRUS IZ KINE - Biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike.

Pozdravne riječi uputit će akademkinja Vida Demarin, tajnica Razreda za  medicinske znanosti HAZU. Simpozij organiziraju Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu (ravnateljica prof. dr. sc. Alemka Markotić, članica suradnica HAZU).

Program Simpozija

Priopćenje

Snimka simpozija

13.02. U Kabinetu grafike HAZU predstavljanje grafičke mape HAMO ČAVRK / CARTA INCOGNITA

U četvrtak, 13. veljače 2020. s početkom u 12 sati u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 12 u Zagrebu održat će se predstavljanje grafičke mape HAMO ČAVRK /CARTA INCOGNITA.

Na predstavljanju mape govorit će: upraviteljica Kabineta grafike Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica; Ružica Pepelko, viša kustosica i umjetnik Hamo Čavrk, mag. art.

Pozivnica 

13.02. U Rijeci predstavljanje Matične knjige krštenih Župe Umag (1483.-1643.)

U četvrtak 13. veljače 2020. s početkom u 11 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Matična knjiga krštenih Župe Umag (1483. – 1643.), Državni arhiv u Pazinu, Pazin, 2019.

Knjigu će predstaviti Mirela Mrak, dipl. iur., ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu, prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzent te priređivačice izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko i doc. dr. sc. Danijela Doblanović Šuran.

Pozivnica

 

10.02. U Vukovaru književni susret s izv. prof. dr. sc. Kristijanom Novakom

U Vukovaru će se održati književni susret i predstavljanje knjiga književnika i jezikoslovca izv. prof. dr. sc. Kristiana Novaka "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" u suradnji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru s Gradskom knjižnicom Vukovar, Trg Republike Hrvatske 1. Razgovor će voditi dr. sc. Vlasta Novinc, upraviteljica Zavoda HAZU u Vukovaru. 

Predstavljanje će se održati u Gradskoj knjižnici Vukovar 10. veljače 2020. godine s početkom u 18.00 sati.

Pozivnica

10.02. Izraelski veleposlanik Ilan Mor posjetio Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor posjetio je u ponedjeljak Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ga je primio predsjednik akademik Velimir Neidhardt. 

Priopćenje

07. 02. U Viškovcima OTKRIVANJE BISTE SLIKARA IVANA TIŠOVA, Zavod HAZU Đakovo

U Viškovcima, 7. veljače 2020. u 12 sati, u suorganizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Đakovu, Grada Đakova, Općine Viškovci i Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, održat će se SVEČANO OTKRIVANJE BISTE SLIKARA IVANA TIŠOVA autorice Marije Sušac

To je početak Programa obilježavanja 150. godišnjice rođenja slikara Ivana Tišova: život  i djelo (Viškovci, 8. veljače 1870.- Zagreb, 20. rujna 1928.) koji uključuje predavanje i izložbe, znanstveni skup na KBF-u u Đakovu 15. svibnja 2020. kao i drugu slikarsku koloniju.

Program

06.02. Predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića VELIKI RIMSKI GRADITELJ IMPERATOR DIOCLETIANUS DALMATA / THE GREAT ROMAN CONSTRUCTOR

U četvrtak, 6. veljače 2020. u 18 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se predstavljanje knjige akademika Andrije Mutnjakovića  VELIKI RIMSKI GRADITELJ IMPERATOR DIOCLETIANUS DALMATA / THE GREAT ROMAN CONSTRUCTOR. Knjigu i opus predstavljaju akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.

Cilj je knjige istražiti i sintetizirati jedinstveni graditeljski pothvat rimskog cara ilirskog porijekla na temelju razumijevanja našeg identiteta kao baštinika rimske kulture Ilira. Svrha je knjige da se kod nas i u svijetu neobrađena tema graditeljstva Dioklecijana kvalitetno i jasno predoči širem sloju građana te da se u svijetu promovira respektabilni doprinos dalmatinskog Ilira u formiranju novovjekovnog europskog identiteta, arhitekture i kulture.

Pozivnica

Priopćenje

05.02. U Splitu predstavljanje knjige: KOTORSKI MISAL SV. JAKOVA OD LOĐE

U srijedu, 5. veljače 2020. u 18 sati u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu i Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 u Splitu održat će se predstavljanje knjige Kotorski misal sv. Jakova od Lođe.

Knjigu će predstaviti mons. dr. sc. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski; akademik Radoslav Tomić; prof. Luka Perković, predsjednik HBBM 809 Split; Zvonimir Deković, predsjednik HNVC;, dr. sc. Rozana Vojvoda, Umjetnička galerija Dubrovnik i dr. sc. fra Domagoj Volarević, OMF, KBF Split.

Pozivnica

 

31.01. NOĆ MUZEJA 2020. U JEDINICAMA HAZU

U manifestaciji NOĆ MUZEJA 2020. na temu VELIKE OBLJETNICE HRVATSKIH MUZEJA tradicionalno sudjeluju i jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka i Hrvatski muzej arhitekture.

Program jedinica HAZU za NOĆ MUZEJA 2020.

30.01. U Knjižnici HAZU predavanje dr. sc. Davida Smitha Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA)

U četvrtak 30. siječnja 2020. u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu, predavanje na temu Razvojne perspektive kemijskih istraživanja i Instituta Ruđer Bošković unutar Europskog istraživačkog prostora (ERA) održati ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David M. Smith.

Poziv

Priopćenje

29.01. Izložba CRTEŽOM KROZ SJEĆANJA

U srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU održat će se otvorenje izložbe "Crtežom kroz sjećanja". Pozdravnu riječ uputit će akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. O izložbi će govoriti autori, akademik Branko Kincl i doc. dr. sc. Borka Bobovec, te akademik Andrija Mutnjaković, voditelj Muzeja.

Pozivnica

28.01. Okrugli stol Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori

U povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. siječnja 2020., s početkom u 10 sati, u velikoj dvorani palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu, održat će se okrugli stol Pravo i politika EU – stara pitanja, novi odgovori.

Poziv

Priopćenje

22.01. Okrugli stol ENERGETSKA INDUSTRIJA I CIJENE ENERGIJE U ENERGETSKOJ TRANZICIJI

U srijedu, 22. siječnja 2020. s početkom u 11 sati. u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održava se okrugli stol ENERGETSKA INDUSTRIJA I CIJENE ENERGIJE U ENERGETSKOJ TRANZICIJI, u organizaciji znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku HAZU - Sekcija za energetsko planiranje i ekonomiku energetskog gospodarstva.

Pozdravnu riječ uputit će akademik Mirko Zelić, predsjednik Vijeća, uvodna izlaganja održat će mr. sc. Igor Grozdanić (Hrvatska gospodarska komora) i prof. dr. sc. Igor Dekanić, pročelnik VII. Sekcije ZVNPGE HAZU, nakon čega će uslijediti rasprava.

Poziv

20. 01. U Rijeci predstavljanje knjige Giovanne Jerolimić: OTOCI CRES I LOŠINJ U DOBA FRANCUSKE VLASTI

U ponedjeljak 20. siječnja 2020. s početkom u 13 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5, održat će se predstavljanje knjige Giovanne Jerolimić OTOCI CRES I LOŠINJ U DOBA FRANCUSKE VLASTI, Otočki ljetopis Cres-Lošinj, br. 16., Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj, Mali Lošinj, 2019.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Slaven Bertoša, recenzent; dr. sc. Josip Celić, znanstveni suradnik, recenzent; dr. sc. Marko Jelenić, recenzent i Giovanna Jerolimić, mag. philol. ital. et. hist., autorica. Moderatorica dr. sc. Sanja Holjevac, upraviteljica Zavoda HAZU u Rijeci.

Pozivnica

16.01. Predavanje prof. dr. sc. Ivana Mirkovića Dualnost u matematici

U četvrtak 16. siječnja 2020. u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, predavanje na temu Dualnost u matematici održat će prof. dr. sc. Ivan Mirković, dopisni član HAZU.

Poziv

Priopćenje

 

15. 01. U HMA okrugli stol LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE

Okrugli stol LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE održat će se u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 15. siječnja 2020. godine s početkom u 18 sati.

Sudionici Okruglog stola su akademik Andrija Mutnjaković, dr. sc. Tamara Bjažić KlarinBorislav Doklestić, dipl. ing. arh. i doc. dr. sc. Luka Korlaet. Moderatorica je doc. dr. sc. Borka Bobovec.

Stručno autorsko vodstvo kroz izložbu LE CORBUSIER I HRVATSKA ARHITEKTURA – DIJALOZI I REFLEKSIJE održat će se u 17 sati.

Pozivnica

 

15.01. Komemorativna sjednica u spomen akademiku Jakši Fiamengu


U srijedu, 15. siječnja 2020. s početkom u 13 sati, u velikoj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održava se komemorativna sjednica posvećena životu i djelu što ga je za sobom ostavio akademik Jakša Fiamengo. Sastanak priređuje Razred za književnost HAZU.

Na sjednici će govoriti akademik Pavao Pavličić, tajnik Razreda za književnost, akademik Zvonimir Mrkonjić i akademik Tonko Maroević.

Poziv

Priopćenje