Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 21. listopada, 2021

Izjava Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU u vezi s pristupanjem Republike Srbije Europskoj uniji

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donio je Izjavu u vezi s pristupanjem Republike Srbije Europskoj uniji kojom se Vladi Republike Hrvatske predlaže da u pristupnim pregovorima kao jedan od uvjeta za pristupanje Republike Srbije Europskoj uniji zatraži da Vlada Republike Srbije javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik i jedan od službenih jezika Europske unije. Izjavu je prihvatila Uprava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i ona je službeni stav HAZU. Izjava je, osim hrvatskoj javnosti, upućena i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Pročitaj više
Priopćenje 20. listopada, 2021

Predavanje akademika Nenada Cambia HABENT SUA FATA LIBELLI / SCULPTURAE

U četvrtak, 21. listopada 2021. u 18 sati u sklopu izložbe Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU, akademik Nenad Cambi održat će predavanje HABENT SUA FATA LIBELLI / SCULPTURAE u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi).

Pročitaj više
PriopćenjeIntervju 19. listopada, 2021

Intervju akademika Ranka Matasovića u Večernjem listu

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 18. i 19. listopada održava se  konferencija “Norma hrvatskoga standardnoga jezika u 21. stoljeću”. Tema je zanimljiva i uvijek aktualna, a tim je povodom akademik Ranko Matasović u intervjuu za Večernji list razgovarao s Denisom Derkom.

Pročitaj više
Priopćenje 16. listopada, 2021

Otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome

U subotu 16. listopada 2021. svečano je otvoren Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome. Centar je izgrađen u okviru projekta Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, koji se počeo provoditi 1. prosinca 2018. unutar poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Centar su otvorili glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, a na svečanosti je govorio i voditelj Arboretuma HAZU u Trstenome akademik Igor Anić.

Pročitaj više
Priopćenje 18. listopada, 2021

Otvorena izložba “Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“ u Splitu

U četvrtak 14. listopada 2021. godine u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu u Palači Milesi, otvorena je izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“. Izložbu su otvorili akademik Davorin Rudolf voditelj Zavoda, akademik Nenad Cambi, akademik Radoslav Tomić, prof. dr.sc. Jasna Jeličić Radonić i dr.sc. Magdalena Getaldić.

Pročitaj više
Priopćenje 13. listopada, 2021

Nikola Albaneže novi upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Nikola Albaneže novi je upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dužnost je preuzeo u ponedjeljak 11. listopada, a imenovalo ga je Predsjedništvo HAZU, nakon provedenog javnog natječaja, na mandat od četiri godine. Rođen je 1960. u Zagrebu gdje je 1991. na Filozofskom fakultetu diplomirao povijest umjetnosti i ruski jezik i književnost te završio dodiplomski studij muzeologije. Status višeg kustosa stekao je 2001.

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 7. listopada, 2021

Simpozij Deformacije kralježnice djece i odraslih

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti HAZU 13. listopada 2021. s početkom u 8.30 sati, održava se online simpozij na temu Deformacije kralježnice djece i odraslih, povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice. Simpozij organiziraju Hrvatsko vertebrološko društvo HLZ-a, u suradnji s Hrvatskim društvom za dječju ortopediju HLZ-a, te s Klinikom za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i s Klinikom za neurokirurgiju KBC Sestre milosrdnice. Voditelji simpozija su prof. dr. sc. Simeon Grazio i izv. prof. dr. sc. Boris Božić.

Pročitaj više
Priopćenje 8. listopada, 2021

Dubrovački medijski dani – Dubrovnik jučer, danas i sutra

Znanstveno vijeće za antropologijska istraživanja HAZU i Razred za prirodne znanosti HAZU suorganizatori su 15. međunarodne znanstvene konferencije Dubrovački medijski dani (DMD) održane 1. i 2. listopada u organizaciji Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, a ovogodišnja tema bila je „30 godina od napada na Dubrovnik: Politički, komunikološki i kulturološki aspekti grada pod opsadom“.

Pročitaj više

Pretraživanje