Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 3. listopada, 2022

Dopisni član HAZU Svante Pääbo dobio Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju

Švedski antropolog i genetičar Svante Pääbo, direktor Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio je Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju za 2022. za rad na istraživanju genoma izumrlih hominida i ljudske evolucije objavila je u ponedjeljak 3. listopada 2022. u Stockholmu Nobelova skupština.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

Umro akademik Zvonimir Baletić

U ponedjeljak 3. listopada 2022. u Zagrebu je u 87. godini života umro akademik Zvonimir Baletić, istaknuti hrvatski ekonomist, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i nekadašnji ministar u Vlade demokratskog jedinstva. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za društvene znanosti, izabran je 2004. Od 2008. do smrti bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za ekonomska istraživanja i hrvatsko gospodarstvo, a od 2011. do 2016. bio je voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

500. obljetnica ljetnikovca Petra Sorkočevića u Lapadu

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku proslavio je 500 godina od izgradnje ljetnikovca Petra Sorkočevića, svoga sjedišta i doma. U prigodnom programu predavanje o ljetnikovcu održala je prof. dr. Nada Grujić, najbolji poznavatelj arhitektonskih i krajobraznih vrijednosti ovog ladanjskog kompleksa. Predstavljeni su programi restauracije na umjetninama Zavoda koji su upravo završeni ili još teku te promovirana četiri od ukupno sedam izdanja Zavoda objavljena posljednjih godina.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

Akademik Andrej Dujella suorganizator međunarodne konferencije Representation theory VII

Akademik Andrej Dujella, prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević, dopisni član HAZU i prof. dr. sc. Mirko Primc, član suradnik HAZU u organizacijskom su timu velike međunarodne konferencije Representation theory VII koja se od 3. do 8. listopada 2022. održava u Dubrovniku.
Na konferenciji će predavanja održati akademici Goran Muić i Marko Tadić te prof. dr. sc. Ivan Mirković, dopisni član HAZU.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

Hrvatska u Srednjoj Europi. Kulturni transferi u doba između dva svjetska rata

Akademik Boris Senker održat će plenarno predavanje na međunarodnom znanstvenom skupu koji se održava u Varšavi, 6. i 7. listopada 2022. Skup pod nazivom “Hrvatska u Srednjoj Europi. Kulturni transferi u doba između dva svjetska rata” organiziraju Institut za zapadnu i južnu slavistiku na Fakultetu za polonistiku Sveučilišta u Varšavi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj povodom obilježavanja 65. godišnjice smrti Julija Benešića.

Pročitaj više
Priopćenje 30. rujna, 2022

Akademiku Radoslavu Tomiću dodijeljena Godišnja nagrada Splitsko-dalmatinske županije

Akademiku Radoslavu Tomiću dodijeljena je Godišnja nagrada Splitsko-dalmatinske županije za knjigu „Znakovi identiteta. Sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovačkoj Republici“, objavljenu početkom godine u suizdanju Književnog kruga Split i Instituta za povijest umjetnosti. Svečana dodjela nagrade održana je u petak 30. rujna 2022. povodom blagdana svetog Jeronima i Dana Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitaj više
Priopćenje 29. rujna, 2022

ArhiBau 2022 – sajam i konferencija o kulturi građenja i održivom razvoju

Razred za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti suorganizator je znanstvene konferencije IZAZOVI OPORAVKA I OTPORNOSTI koja će se održati u sklopu ArhiBau 2022 – sajma i konferencije o kulturi građenja i održivom razvoju u Areni Zagreb od 5. do 8. listopada 2022. U suorganizaciji također sudjeluju Hrvatski muzej arhitekture HAZU i Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU.

Pročitaj više
Priopćenje 28. rujna, 2022

Škola astronomije u Požegi

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi i Gimnazija Požega organiziraju od 30. 9. do 1. 10. 2022. godine Školu astronomije. Predavanja će održati akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, dr. sc. Lovro Palaversa (Institut Ruđer Bošković, Zagreb), dr. sc. Branko Hanžek (Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU, Zagreb),  dr. sc. Vibor Jelić (Institut Ruđer Bošković, Zagreb), mr. sc. Ivan Romštajn (Zvjezdarnica Zagreb) i Damir Hržina, dipl. ing. (Zvjezdarnica Zagreb).

Pročitaj više

Pretraživanje