Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 1. kolovoza, 2021

Umro Paul Garde, dopisni član HAZU

U utorak 27. srpnja u Parizu je u 95. godini umro Paul Garde, istaknuti francuski slavist, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2006. Rodio se u Avignonu 18. prosinca 1926, Bio je profesor slavistike na Provansalskom sveučilištu u Aix-en-Provence od 1964. do 1989. U vrijeme raspada Jugoslavije i srpske agresije na Hrvatsku Paul Garde je u francuskim glasilima objektivno i nepristrano raščlanjivao uzroke sukoba te znatno pridonio da se u Francuskoj sazna prava istina ne samo o tim događajima, nego i o političkim, civilizacijskim, kulturnim, gospodarskim i povijesnim uzrocima sloma Jugoslavije.

Pročitaj više
Priopćenje 28. srpnja, 2021

Umro akademik Ruben Radica

U srijedu 28. srpnja 2021. u Zagrebu je u 91. godini života umro istaknuti hrvatski skladatelj akademik Ruben Radica, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2000. Rodio se 19. svibnja 1931. u Splitu, a temeljna glazbena znanja dobio je od svoga djeda, skladatelja Josipa Hatzea. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studij dirigiranja u razredu Slavka Zlatića (1957.) i studij kompozicije u razredu Milka Kelemena (1958.). Od 1959. do 1963. podučavao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 1963. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je od 1978. do umirovljenja 2001. bio redoviti profesor i dekan od 1981. do 1985.

Pročitaj više
Priopćenje 20. srpnja, 2021

Pismo premijera Plenkovića: U vrijeme najvećih izazova od Domovinskog rata HAZU ostaje čimbenik društvenog razvoja i stabilnosti te društvene odgovornosti

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je 15. srpnja 2021. glavnom tajniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademiku Dariju Vretenaru na knjigama Ustavne promjene i političke nagodbe – Republika Hrvatska između ustavne demokracije i populizma i Pravo tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji koje su objavljene kao 60. i 62. knjiga Akademijinog nakladničkog niza Modernizacija prava.

Pročitaj više
Priopćenje 22. srpnja, 2021

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila mapu s projektima kinetičke arhitekture akademika Andrije Mutnjakovića

Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u sklopu svoje edicije Arhitektonika objavio je mapu s karakterističnim projektima kinetičke arhitekture istaknutog hrvatskog arhitekta akademika Andrije Mutnjakovića. Mapa pod nazivom Kinetic architecture 1964-1990 objavljena je na engleskom jeziku u 50 numeriranih i potpisanih primjeraka i namijenjena je relevantnim institucijama u Hrvatskoj i svijetu (akademijama, fakultetima, muzejima, galerijama) s ciljem aktualnog uključenja u istraživanja kinetičke arhitekture.

Pročitaj više
Priopćenje 9. srpnja, 2021

Otvorena izložba Stephana Lupina u Gliptoteci HAZU

U Gliptoteci HAZU 8. srpnja u 19 sati otvorena je izložba Stephana Lupina Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti. Autorica izložbe i publikacije: dr.art. Mirna Rudan Lisak. Izložba se može pogledati do 20. kolovoza 2021. godine u radno vrijeme Gliptoteke HAZU (uto-pet : 11-19, vikend: 10-14).

Pročitaj više
Priopćenje 5. srpnja, 2021

Zrinki Stahuljak uručena povelja dopisne članice HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 5. srpnja održana je svečanost dodjele povelje dopisne članice HAZU prof. dr. sc. Zrinki Stahuljak, istaknutoj romanistici, direktorici Centra za studije srednjeg vijeka i renesanse (CMRS) Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA).

Pročitaj više

Pretraživanje