News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 26. September, 2023

Znanstveni skup ČETIRI I POL STOLJEĆA KAJKAVSKE PISMENOSTI – prva obavijest

U suorganizaciji Zavoda za lingvistička istraživanja i Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se od 23. do 25. svibnja 2024. znanstveni skup “Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti. Uz 450. obljetnicu kajkavskoga prvotiska: Ivan Pergošić, Decretum, 1574.”
Pozivamo zainteresirane kolegice i kolege, proučavatelje starije i suvremene kajkavske riječi, književnosti i kulture da se svojim izlaganjem pridruže obilježavanju velikoga kajkavskog jubileja.  

Read more
News 26. September, 2023

Akademik Mislav Ježić sudjelovao na 8. svjetskoj vedološkoj konferenciji u Parizu

U Parizu je od 18. do 22. rujna 2023. održana 8. svjetska vedološka konferencija (8th International Vedic Workshop), na kojoj je kao key note speaker sudjelovao akademik Mislav Ježić. Na konferenciji su sudjelovali vedolozi iz Francuske, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Švicarske, Italije, Poljske, Austrije, Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Japana i Kine.

Read more
News 25. September, 2023

Znanstveni skup Susreti na dragom kamenu „Tragom Mije Mirkovića”

Znanstveni skup Susreti na dragom kamenu „Tragom Mije Mirkovića – Od uzroka ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo” održava se u u Puli i Raklju, 27. i 28. rujna 2023. pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Razreda za društvene znanosti i suorganizaciju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Read more
News 20. September, 2023

Mrežna stranica Akademijina projekta Benešićev rječnik

Projekt Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU Benešićev Rječnik hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića objavio je na adresi https://benesic.hazu.hr/ svoju mrežnu stranicu (izradila Jelena Prekratić) na kojoj se mogu pronaći informacije o samome projektu, o Juliju Benešiću, o povijesti nastanka Rječnika, njegovim urednicima i suradnicima te njihovoj znanstvenoj produkciji. Tu se nalaze i karte koje prikazuju gdje su i kada rođeni pisci čija su djela ekscerpirana za potrebe Rječnika, a posebnu vrijednost donosi i podstranica s poveznicom na dosad objavljene digitalizirane sveske Benešićeva rječnika u Digitalnoj zbirci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (DiZbi).

Read more
News 20. August, 2023

Deseta dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama (DICSEP 10)

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 14. do 19. kolovoza 2023. u Dubrovniku je održana Deseta dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama (DICSEP 10). Na konferenciji su sudjelovali znanstvenici, stručnjaci za sanskrtsku epsku književnost, iz Indije, Japana, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Belgije, Nizozemske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Poljske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Australije i Novoga Zelanda.

Read more
News 6. September, 2023

ArhiBau 2023 – sajam i konferencija o kulturi građenja i održivom razvoju

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti suorganizator je znanstvene konferencije PROSTOR BUDUĆNOSTI / BUDUĆNOST PROSTORA koja će se održati od 27.9 do 29.9.2023. u vremenu od 11.00 do 18.30 sati, u sklopu ArhiBau 2023 – sajma i konferencije o kulturi građenja i održivom razvoju. Ovogodišnji ArhiBau.hr održava se u sinergiji i istovremeno sa čak četiri manifestacije: sajmom namještaja i uređenja interijera Ambienta, sajmom Hotel & Gastroteh te festivalima Zagreb Design Week i Art Zagreb.

Read more
News 4. September, 2023

Izložba “Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma”

Hrvatska Akademija znanosti i umjetnosti jedna je od partnerskih institucija Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku za izložbu Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma koja, povodom 460 godina od smrti ovog velikog hrvatsko-talijanskog slikara i grafičara iz 16. stoljeća, prvi puta domaćoj javnosti predstavlja objedinjeni prikaz umjetnikova stvaralaštva.
Izložba se može razgledati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku od 7. rujna do 3. prosinca 2023.

Read more
News 14. September, 2023

Objavljeno prvo kritičko i cjelovito izdanje Bujskog statuta iz 1427.

U Bujama je 8. rujna 2023. predstavljeno prvo kritičko i cjelovito izdanje Bujskog statuta iz 1427. Izdanje su priredili akademkinja Nella Lonza, dr.hon.c. Jakov Jelinčić i dr.sc. Josip Banić, a uredio ga je prof. dr. sc. Neven Budak. Akademkinja Lonza prevela je tekst Statuta sa srednjovjekovnog latinskog na hrvatski te napisala dvije uvodne studije.

Read more
News 11. September, 2023

U Cavtatu održan koncert u spomen na don Miha Demovića

U vrtu Zbirke Baltazara Bogišića u Cavtatu 8. rujna 2023. održan je koncert pod nazivom Chi più di te Ragusa u spomen na don Miha Demovića, u organizaciji Festivala Epidaurus. Publici se u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti obratila akademkinja Nella Lonza.

Read more
News 8. September, 2023

Promocija knjige “Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi” dr. sc. Anice Bilić u Vinkovcima

Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci organiziraju predstavljanje knjige Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi dr. sc. Anice Bilić, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju i upraviteljice Centra HAZU, koje se održava 12. rujna 2023. u 18 sati u Vinkovcima u okviru manifestacije 58. Vinkovačke jeseni.

Read more

Search