News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 27. March, 2023

Akademkinja Vida Demarin supredsjedateljica svjetskog kongresa Controversies in Neurology u Dubrovniku

Akademkinja Vida Demarin bila je supredsjedateljica svjetskog kongresa Controversies in Neurology, CONy 2023. održanog u Dubrovniku od 23. do 25. ožujka 2023.  te je održala uvodno predavanje Neuroplasticity in health and disease. Na kongresu je bilo 900 sudionika iz cijelog svijeta, a obrađene su značajne teme iz neurologije, kao što su 
Alzheimerova bolest, moždani udar, multipla skleroza, glavobolja, epilepsija i dr.

Read more
News 20. March, 2023

Otvaranje gradilišta i konstrukcijska obnova zgrade Knjižnice HAZU

U ponedjeljak, 20. ožujka 2023., otvaranjem gradilišta i službeno je započela obnova zgrade Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. Zgrada Knjižnice HAZU sedma je od osam nekretnina na kojoj, zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, započinju građevinski radovi na konstrukciji i građevinsko-obrtnički radovi obnove nakon potresa 2020. godine. Rok završetka građevinskih radova na konstrukciji je najkasnije do 15. svibnja 2023., a građevinsko-obrtničkih najkasnije do 31. kolovoza 2023.

Read more
News 20. March, 2023

U Teheranu predstavljena knjiga akademika Drage Štambuka „I nema više mora“

U Teheranu je 13. ožujka 2023. predstavljena knjiga akademika Drage Štambuka, hrvatskog pjesnika i veleposlanika u Iranu – njegova treća u perzijskom prijevodu, naziva „I nema više mora“. Ugledni iranski nakladnik Farhangan u svojoj je prepunoj modernoj knjižari, uz nazočnost brojnih veleposlanika i javnih osobnosti, organizirao predstavljanje. Uz autora, sudjelovali su glasoviti iranski televizijski voditelj Siavash Aghadayie, prevoditelj Seyed Javadi, te teoretičar kulture Kamiar Abedi.

Read more
News 15. March, 2023

Znanost u žarištu – ciklus znanstveno-popularnih predavanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokreće ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Na taj će se način široj publici prikazati čime se sve one bave, osvijestiti njihov velik znanstveni potencijal, kao i istaknuti činjenica da se njihovi zaposlenici uvelike bave temama kojima se nitko drugi u Hrvatskoj ne bavi, a koje su krucijalne za razumijevanje i vrednovanje naše znanosti i kulture.

Read more
News 13. March, 2023

Umrla akademkinja Marija Ujević Galetović

U ponedjeljak 13. ožujka 2023. u Zagrebu je u 90. godini života umrla akademkinja Marija Ujević Galetović, istaknuta hrvatska kiparica, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1998. Bila je jedan od glavnih nastavljača tradicije hrvatskog figurativnog kiparstva kojeg je povezala sa suvremenim i avangardnim shvaćanjima. Uz ostalo, izradila je spomenike Augustu Šenoi, Miroslavu Krleži, Vlahi Paljetku i Jurju Križaniću u Zagrebu, spomenika Miroslavu Krleži u Osijeku i Opatiji, Jakovu Gotovcu u Osoru, Frani Petriću u Cresu, papi Ivanu Pavlu II. u Dubrovniku te Mati Parlovu u Puli.

Read more
News 7. March, 2023

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte se s našim akademkinjama

Povodom Međunarodnog dana žena kojim globalno obilježavamo i slavimo društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena, ali i pozivamo na akciju za ubrzanje ravnopravnosti i ukazujemo na postojeće nedostatnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se posebno osvrće na rad iznimnih žena akademkinja, redovitih članica HAZU, kojih trenutno ima 16, a ukupno ih je bilo 25.

Read more
News 22. February, 2023

Festival Dora Pejačević 1. – 5. ožujka 2023.

U okviru programa Festivala Dora Pejačević, u dvorani Knjižnice HAZU, u petak, 3. ožujka 2023. održan je razgovor akademkinje Koraljke Kos razgovara sa gostima – Silvijom Lučevnjak, ravnateljicom Zavičajnog muzeja u Našicama i Nikolom ml. barunom Adamović Čepinskim, sinom nećaka Dore Pejačević, uz glazbene i video ilustracije. Razgovor je moderirala Andrea Višak.

Read more
News 6. March, 2023

22. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ

Razred za medicinske znanosti HAZU pokrovitelj je kampanje poznate u svijetu kao BRAIN AWARENESS WEEK, koja se u Hrvatskoj provodi 22. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom TJEDAN MOZGA. Od 13. do 17. ožujka organiziraju se radionice, predavanja, tribine, diskusije, izložbe i sl. koja prate neuroznanost i srodna područja. Odbor za neuroznanost Razreda za medicinske znanost HAZU organizator je simpozija koji se održava 16. ožujka s početkom u 15. sati u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18.

Read more
News 1. March, 2023

Akademik Ranko Matasović izabran za člana ekspertne radne skupine UNESCO-a na projektu Atlas jezika svijeta

Akademik Ranko Matasović izabran je za člana ekspertne radne skupine UNESCO-a na projektu Atlas jezika svijeta (World Atlas of Languages), kao jedan od 12 lingvista i stručnjaka za informacijske znanosti. Cilj odbora je prilagoditi Riječ Atlas jezika misiji UNESCO-a naglašavajući važnost višejezičnosti u promicanju pravednog pristupa informacijama i znanju

Read more

Search