News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 16. April, 2024

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast svom nekadašnjem predsjedniku Josipu Torbaru

Povodom 200. godišnjice rođenja hrvatskog prirodoslovca, pedagoga i političara Josipa Torbara, koji je od 1890. do 1900. bio predsjednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak 16. travnja 2024.  na njegov grob na Mirogoju vijenac su u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti položili potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić i tajnik Razreda za prirodne znanosti akademik Goran Durn.

Read more
NewsMeetings 15. April, 2024

Na Lastovu održan održan treći Mali festival povijesti

U suradnji Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku s Općinom Lastovo, Turističkom zajednicom Lastovo i partnerima, na Lastovu je od 11. do 13. travnja 2024. održan treći Mali festival povijesti. U sklopu festivala Ljiljana Marks predavala je o temi “Tragovi mitske povijesti: lastovske usmene predaje”, Zdenka Janeković Römer o temi “Život Lastovaca, samosvojnih dubrovačkih podanika u 14. stoljeću”, a Marko Rašica o temi “Kumstva na otoku Lastovu u 19. i 20. stoljeću”.

Read more
News 15. April, 2024

Umro prof. dr. sc. Vedran Žanić, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U subotu 13. travnja 2024. u Zagrebu je u 78. godini života umro hrvatski brodograđevni inženjer i stručnjak za optimizaciju brodskih konstrukcija prof. dr. sc. Vedran Žanić, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za tehničke znanosti od 1994. Rodio se u Splitu 11. kolovoza 1946. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu diplomirao je 1971. i ondje predavao od 1977. do 2014.

Read more
News 9. April, 2024

Muzeji-Galerije-Zbirke HAZU / pregled aktivnosti od siječnja do ožujka 2024. godine

Pregled aktivnosti muzeja, galerija i zbirki Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  – Novi obavjesnik / newsletter, za  razdoblje siječanj – ožujak 2024. godine, obuhvaća recentne izložbe, informacije o suradnji na izložbama, popis izdanja, objavljene stručne i znanstvene priloge, medijske objave te najave novih aktivnosti muzeja, galerija i zbirki HAZU.

Read more
Meetings 4. April, 2024

Poziv za sudjelovanje na znanstvenom kolokviju TURIZAM, JAVNO I ZAJEDIČKO DOBRO

Znanstveno vijeće za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu organiziraju znanstveni kolokvij TURIZAM, JAVNO I ZAJEDNIČKO DOBRO: otvorena pitanja korištenja i upravljanja javnim prostorima koji će se održati 10. lipnja 2024. u Splitu. Kolokvij će se baviti promišljanjima međuodnosa turizma i javnih/zajedničkih dobara. Prijave za sudjelovanje primaju se do 10. svibnja 2024. a Izvršni odbor Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU do 20. svibnja odabrat će izlagače prema kriteriju izvornosti i sukladnosti.

Read more
NewsMeetings 14. March, 2024

Prvi poziv i obavijest o međunarodnom simpoziju posvećenom 90. godišnjici rođenja i 20. godišnjici smrti prof. Zlatka Pepeonika

Razred za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti suorganizator je međunarodnog simpozija posvećenog 90. godišnjici rođenja i 20. godišnjici smrti prof. dr. sc. Zlatka Pepeonika, člana suradnika HAZU. Simpozij se održava od 22. do 24. listopada 2024. u Hermagoru u Austriji, a član organizacijskog odbora je akademik Mladen Juračić.
Prijave za sudjelovanje otvaraju se 15. ožujka 2024. a zatvaraju 30. travnja 2024.

Read more
News 26. February, 2024

Poziv na dostavu radova za Zbornik Znanstvenog sabora Slavonije i Baranje

Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku povodom obilježavanja 50. obljetnice svoje opstojnosti, organizira Znanstveni sabor Slavonije i Baranje i poziva sve znanstvenike HAZU da svoje znanstveno-istraživačke radove iz znanstvenih područja prirodnih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti te biomedicine i zdravstva i umjetničkog područja dostave za objavu u prvom broju Zbornika Znanstvenog sabora Slavonije i Baranje. Objavljivanje Zbornika planira se koncem 2024. godine u izdanju HAZU. Rok za predaju sažetaka je 14. travnja 2024., a rok za dostavu radova je 9. lipnja 2024. Znanstveni sabor nastao je kao odgovor suvremenim razvojnim izazovima s kojima se suočava Slavonija i Baranja, tema prvog Sabora i Zbornika je Demografska revitalizacija Slavonije i Baranje.

Read more
News 29. March, 2024

Sretan Uskrs!

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti želi Vam sretan Uskrs!

Read more
News 27. March, 2024

Umrla akademkinja Vera Horvat-Pintarić

U srijedu 27. ožujka 2024. u Zagrebu je u 99. godini života umrla akademkinja Vera Horvat-Pintarić, hrvatska povjesničarka i teoretičarka umjetnosti, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2000. Rodila se u Sisku 7. ožujka 1926. Diplomirala je 1951. povijest umjetnosti i klasičnu arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je predavala na Odsjeku za povijest umjetnosti od 1951. do 1993. Bavila se problemima moderne i suvremene umjetnosti, proširujući interes povijesti umjetnosti na do tada marginalizirana područja stripa, grafičkog dizajna i elektronskih vizualnih medija.

Read more

Search