News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 28. November, 2022

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio japanskog veleposlanika Isa Masata

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u ponedjeljak u nastupni posjet japanskog veleposlanika Isa Masata. Svog je gosta izvijestio o djelovanju Hrvatske akademije i obnovi njenih zgrada stradalima u potresu 2020., a razgovarao se i o mogućnostima kulturne i znanstvene suradnje hrvatskih i japanskih sveučilišta. Susretu je bio nazočan i potpredsjednik HAZU akademik Davor Miličić.

Read more
News 25. November, 2022

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila knjigu Social and individual spatial mobility in late medieval and renaissance Croatia in European context

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je knjigu Social and individual spatial mobility in late medieval and renaissance Croatia in European context. Urednici knjige su djelatnici Odsjeka za povijesne znanosti HAZU u Zagrebu Sabine-Florence Fabijanec, Zrinka Novak i Zoran Ladić. Recenzenti su Christine Gadrat-Ouerfelli i Lovorka Čoralić. Autori poglavlja u knjizi su 13 uglednih hrvatskih i inozemnih znanstvenika.

Read more
News 28. November, 2022

Akademik Mario Šlaus javnosti prvi put predstavio sačuvani cijeli kostur tijela svetog Krševana

Upravitelj Antropološkog centra Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Mario Šlaus i prof. dr. sc. Ante Uglešić predstavili su 22. studenog 2022. na Sveučilištu u Zadru rezultate rekognicije 34 relikvijara zadarskih zaštitnika, provedene u svibnju 2021., i to dio procesa koji se odnosi na relikvije zadarskih svetih zaštitnika Stošije, Zoila, Donata i Krševana. Tom je prigodom prvi put javnosti predstavljen kostur svetog Krševana za koji je akademik Šlaus i forenzički tim potvrdio s iznimnom vjerojatnošću da su to u cijelosti sačuvani zemni ostaci ovog ranokršćanskog mučenika iz 3. stoljeća i zadarskog zaštitnika.

Read more
NewsOpen tenders 9. November, 2022

Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisao je NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI koje se dodjeljuju domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku. Prijedlozi se upućuju Odboru za nagrade HAZU do 31. siječnja 2022. godine. Nagrade, koje se sastoje od plakete i povelje, dodjeljuju se svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Read more
News 24. November, 2022

Akademik Velimir Neidhardt ponovno izabran za predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Akademik Velimir Neidhardt ponovno je izabran za predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na izbornoj skupštini HAZU održanoj u četvrtak 24. studenog na kojoj su birani članovi novog Predsjedništva Akademije čiji će četverogodišnji mandat početi 1. siječnja 2023. Akademik Neidhardt dužnost predsjednika HAZU u prvom mandatu obnaša od 2019. Na skupštini su izabrani i ostali članovi Uprave HAZU, potpredsjednici HAZU, akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać te glavni tajnik akademik Dario Vretenar koji te dužnosti također obnašaju od 2019. Skupština je potvrdila izbor tajnika devet Akademijinih razreda koji su ujedno i članovi Predsjedništva HAZU, a izabrano je još pet članova Predsjedništva iz razreda koji nisu zastupljeni među članovima Uprave.

Read more
News 25. November, 2022

Izložba „Znanstveno i duhovno nasljeđe Fausta Vrančića“ u Zbirkci sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj u mjestu Peresznye

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu,  pripremila je izložbu „Znanstveno i duhovno nasljeđe Fausta Vrančića“ (autorica izložbe dr. sc. Marijana Borić i Nela Marasović, NSK). Izložba je tijekom 2022. godine postavljena u muzeju Zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj u mjestu Peresznye (15. svibnja – 15. prosinca 2022.),  povodom obilježavanja 405. obljetnici smrti velikog Šibenčanina kako bi se mađarskoj javnosti i hrvatskoj zajednici u Mađarskoj predstavio opus i značaj ovog hrvatskoga velikana koji je dio svoga života proveo i djelovao u Ugarskoj.

Read more
News 23. November, 2022

Umro Suad Efendić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U Stockholmu je 21. studenog 2022. u 86. godini života umro hrvatski internist i endokrinolog Suad Efendić, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1997. Rodio se u Trebinju 8. travnja 1937. U Zagrebu je 1955. završio srednju školu i 1961. diplomirao na Medicinskom fakultetu te nakon toga radio na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu. Specijalizirao je internu medicinu i endokrinologiju u Švedskoj gdje je nastavio karijeru. Od 1996. bio je član Kraljevske švedske akademije znanosti.

Read more
News 22. November, 2022

Predstavljena monografija 1922.-2022. Sto godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije kroz desetljeće javnozdravstvenih izazova

Na svečanom obilježavanju 100. obljetnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u ponedjeljak 21. studenog 2022.  u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Stella Fatović-Ferenčić predstavila je dvojezičnu monografiju 1922.-2022. Sto godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije kroz desetljeće javnozdravstvenih izazova kojoj je i urednica. 

Read more
News 9. November, 2022

Objavljen novi broj Glasnika HAZU

Početkom studenog 2022. objavljen je novi broj Glasnika HAZU (broj 12-15) koji donosi vijesti o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2020. i 2021. Glavni urednik časopisa je akademik Ivan Gušić, urednik Tihomil Maštrović, a likovni urednik Damir Fabijanić.

Read more

Search