News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 12. June, 2024

Jedinice HAZU u Dubrovniku i Trstenom predstavljene u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Na prvom programu HTV-a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska 10. lipnja 2024. prikazan je prilog u kojemu su predstavljene jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku i Trstenom, s naglaskom na ljetnikovce u kojima su smještene. U prilogu su sudjelovali dr. sc. Relja Seferović, znanstveni savjetnik u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i dr. sc. Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma HAZU u Trstenom.

Read more
News 12. June, 2024

Recital poezije Spomen domovini akademika Drage Štambuka

U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 29. svibnja 2024. u povodu Dana državnosti održan je recital poezije Spomen domovini pjesnika, liječnika i diplomata akademika Drage Štambuka. Uz autora, u recitalu su sudjelovali voditeljica knjižnice i čitaonice Jasna Kovačević te Branko Janjić s Veleučilišta Bernays, koji je pročitao obraćanje Bože Skoke s FPZ-a.

Read more
News 23. May, 2024

7. Regionalni znanstveni skup geologija kvartara: Istraživanja krša i 100. obljetnica rođenja Mirka Maleza

Nacionalni odbor INQUA Hrvatska u suradnji sa Zavodom za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU, Slovenskim nacionalnim odborom INQUA i Slovenskim geološkim društvom organizira 7. Regionalni znanstveni skup geologija kvartara: Istraživanja krša i 100. obljetnica rođenja Mirka Maleza. Skup će se održavati od 14. – 16. studenoga 2024. u dvorani Knjižnice HAZU u Zagrebu.

Read more
News 16. May, 2024

Izabrani novi članovi HAZU: Hrvatska dobila 17 novih akademika

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 16. svibnja 2024. izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 17 novih redovitih članova, 6 dopisnih članova i 15 članova suradnika HAZU. nakon provedenih izbora HAZU ima ukupno 136 redovitih članova, kao i 110 dopisnih članova i 81 člana suradnika, odnosno ukupno 327 članova, od toga 57 žena. Među 136 redovitih članova je 19 žena, što je dosad najveći broj akademkinja. Svečano proglašenje novih članova Hrvatske akademije održat će se 20. lipnja u Knjižnici HAZU.

Read more
News 13. May, 2024

Umro akademik Luko Paljetak

U nedjelju 12. svibnja 2024. u Dubrovniku je u 81. godini života umro hrvatski književnik i prevoditelj akademik Luko Paljetak, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1997. Rodio se 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku. Objavio je 40-tak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu, grafičko-pjesničke mape i dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu. Bio je i vrstan prevoditelj.

Read more
News 15. May, 2024

Akademik Mislav Ježić govorio na obilježavanju Dana Europe

Akademik Mislav Ježić, počasni predsjednik Hrvatske paneuropske unije i potpredsjednik Međunarodne paneuropske unije, govorio je 11. svibnja 2024. na obilježavanju Dana Europe pod nazivom “Ususret europskim izborima” u Hrvatskoj paneuropskoj uniji.

Read more
News 9. May, 2024

Otvoren 9. hrvatski trijenale grafike

U utorak 7. svibnja 2024. u Galeriji Klovićevi dvori otvoren je 9. hrvatski trijenale grafike u organizaciji Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Manifestacija prezentira hrvatsku grafičku umjetničku produkciju i odraze suvremene prakse a organizirana je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Kabineta grafike HAZU, Galerije Klovićevi dvori i sponzora. Posebnu dionicu manifestacije čini samostalna izložba grafičarke Ines Krasić, dobitnice Premije HAZU na 8. hrvatskom trijenalu grafike 2019.

Read more

Search