News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

NewsInterviews 19. December, 2022

“Glazba povijesnih hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku” nova knjiga Hane Breko Kustura, voditeljice završenog projekta HRZZ-a IP 6619:   Hrvatski glazbeni i liturgijski kodeksi srednjega vijeka: Interdisciplinarna obrada CROMUSCODEX70, IP 6619, (2017.-2021)

Muzikologinja prof.dr.sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU, autorica je prve hrvatske monografije o glazbenim izvorima srednjovjekovnih hrvatskih zemalja. Monografija je rezultat istraživanja projekta HRZZ – HAZU/ IP 6619, CROMUSCODEX70- Croatian Musical and Liturgical Codices of the Middle Ages: Interdisciplinary Research. Na ukupno 272 stranice monografija nudi prvu suvremenu sintezu povijesti hrvatske glazbe srednjega vijeka – razdoblju od 1050. godine do kraja 16. stoljeća. Povodom toga s autoricom je objavljen intervju u Večernjem listu.

Read more
News 16. December, 2022

Predstavljanje knjige Liječnički vjesnik – medicinska komunikacija i memorija struke autorice Stelle Fatović-Ferenčić

U povodu 145. obljetnice Liječničkog vjesnika Hrvatski liječnički zbor predstavlja svoje novo izdanje: knjigu pod naslovom Liječnički vjesnik – medicinska komunikacija i memorija struke autorice Stelle Fatović-Ferenčić, upraviteljice Zavoda za povijest i filozofiju znanosti i zamjenice voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Promocija će se održati 16. prosinca 2022. u Velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora s početkom u 18 sati.

Read more
News 15. December, 2022

Održana redovita skupština HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 15. prosinca u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU svoju redovitu skupštinu na kojoj je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt govorio o radu Akademije u 2022. Hrvatska akademija je u protekloj godini sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije započela cjelovitu obnovu pet svojih zgrada u Zagrebu stradalih u potresima 2020., uključujući i palaču HAZU, zbog čega je skupština i održana izvan sjedišta Akademije.

Read more
News 12. December, 2022

Akademik Ivan Aralica primio Povelju Splitsko-dalmatinske županije

Istaknuti hrvatski književnik akademik Ivan Aralica primio je u ponedjeljak 12. prosinca u Knjižnici HAZU Povelju Splitsko-dalmatinske županije koju mu je uručio predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić za izuzetan i bogat doprinos na području kulturnog i književnog stvaralaštva.

Read more
News 9. December, 2022

„Zbirka Andrije Mutnjakovića“ otvara vrata javnosti

Povodom obilježavanja 31. godišnjice odluke o osnivanju Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU (9. prosinca 1991.), HMA obavještava javnost o mogućnosti posjeta Atelijeru Andrije Mutnjakovića u Ulici Milke Trnine 38 u Zagrebu. Atelijer i sve pokretnine su posebna cjelina muzejskog fundusa HMA.

Read more
News 6. December, 2022

Akademik Mirko Orlić izabran za potpredsjednika EASAC-a

Akademik Mirko Orlić, redoviti član Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izabran je za potpredsjednika Znanstvenog savjeta europskih akademija (European Academies Science Advisory Council – EASAC) na sastanku održanom 1. i 2. prosinca 2022. u Stockholmu. Mandat akademika Orlića na mjestu potpredsjednika EASAC-a trajat će od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2025.

Read more
News 6. December, 2022

Intervju prof. dr. sc. Ennija Stipčevića u časopisu Vijenac

U časopisu Vijenac Matice hrvatske (br. 750, 1. prosinca 2022.) objavljen je intervju s prof. dr. Ennijem Stipčevićem, članom suradnikom HAZU, znanstvenim savjetnikom u trajnom zvanju na Akademijinu Odsjeku za povijest hrvatske glazbe. Povod intervjuu što ga je Martina Mičija Palić vodila s prof. dr.sc. Stipčevićem jest izlazak iz tiska zbornika radova Venice, Schiavoni, and the Dissemination of Early Modern Music. A Companion to Ivan Lukačić, ed. Vito Balić, Vincent Besson, Ennio Stipčević (Turnhout: Brepols, 2022).

Read more
News 5. December, 2022

Umro prof. dr. sc. Marin Zaninović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U Zagrebu je u petak 2. prosinca 2022. u 93. godini života umro hrvatski arheolog prof. dr. sc. Marin Zaninović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1988. Rodio se u Velom Grablju na Hvaru 18. siječnja 1930. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je antičku provincijalnu i ranokršćansku arheologiju. Bio je voditelj Odsjeka za arheologiju HAZU od 2005. do 2011.

Read more
News 5. December, 2022

Akademik Ferdo Bašić sudjeluje na obilježavanju Svjetskog dana tla

Akademik Ferdo Bašić, tajnik Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sudjeluje na konferenciji povodom obilježavanja Svjetskog dana tla u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i održat će predavanje na temu “Tlo u agroekosustavu, uloga, značaj i zaštita“. Konferencija se održava 5. prosinca 2022. u ponedjeljak 05. prosinca 2022. godine s početkom u 10 i 30 sati na lokaciji HAPIH-a, Usorska 19, Brijest.

Read more

Search