News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 2. May, 2023

Knjižnica HAZU redizajnirala svoju web stranicu

Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti redizajnirala je svoju web stranicu te se na njoj sada mogu pronaći sve važne informacije o radu i djelatnosti Knjižnice, njenim uslugama, kao i važeći cjenik. Uvedene su novine poput online podnošenja zahtjeva za rezervaciju građe ili skeniranje. Korisnici također mogu poslati upit putem usluge Pitaj knjižničara. Na web stranici se objavljuju sve relevantne novosti koje se tiču rada Knjižnice HAZU.

Read more
NewsInterviews 29. April, 2023

Intervju s dr. sc. Anjom Nikolić-Hoyt, dobitnicom nagrade HAZU o Benešićevu Rječniku hrvatskoga književnoga jezika

Dr. sc. Anja Nikolić Hoyt, upraviteljica Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU i dobitnica nagrade HAZU za područje filoloških znanosti, u emisiji prvog programa Hrvatskog radija Drag mi je Platon, emitirane 28. travnja 2023., urednice dr. sc. Blanke Jergović, govorila je o metodološkoj obnovi i izradi novih svezaka, a posebno o 15. svesku Benešićeva “Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića”.

Read more
News 24. April, 2023

Prvi poziv za sudjelovanje na Znanstveno stručnom skupu XX. Dani Julija Benešića 19. i 20. listopada u Iloku

Zavod za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Muzej grada Iloka organiziraju Znanstveno-stručni skup posvećen najznamenitijemu Iločaninu, Juliju Benešiću (1883. – 1957.). Skup se održava 19. – 21. listopada 2023. u Palači Odescalchi u Iloku, a ove godine obilježava se dvostruki jubilej – 140. obljetnica rođenja Julija Benešića i 20. obljetnica održavanja skupa Dani Julija Benešića. Zavod upućuje Prvi poziv za sudjelovanje na skupu. Prijavnicu s naslovom i sažetkom izlaganja do 300 riječi potrebno je poslati do 1. lipnja 2023. na e-adresu skupa ilok2023@hazu.hr.

Read more
News 20. April, 2023

Zavod HAZU u Požegi sudjelovao u utemeljenju Nagrade “Matko Peić“

U povodu stote obljetnice rođenja akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara akademika Matka Peića u Zagrebu je 19. travnja 2023. godine utemeljena Nagrada “Matko Peić“ koja će se dodjeljivati za najbolje putopise. Nagradu utemeljuje Društvo hrvatskih književnika i Grad Požega.

Read more
News 20. April, 2023

Mali festival povijesti na Lastovu

U organizaciji Turističke zajednice Lastovo u suradnji sa Zavodom za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, od 18. do 20. travnja 2023. na Lastovu se održava drugi Mali festival povijesti. U sklopu festivala Vesna Miović predavala je o temi “Obrana od kuge u Dubrovačkoj Republici: primjer Lastova”, Vedran Stojanović o temi “Lastovo očima stranaca: hodočasnici, putopisci i kartografi do kraja 17. stoljeća”, a Relja Seferović “Nadbiskupi pohode Lastovo: vizitacije i propovijedi od Velike Trešnje do pada Dubrovačke Republike”.

Read more
News 17. April, 2023

Predavanja akademkinje Nelle Lonze u Kopru

Akademkinja Nella Lonza boravila je u Kopru gdje je 13. travnja 2023. u Pokrajinskom arhivu održala predavanje povodom 600-godišnjice Koparskog statuta pod naslovom Gli Statuti di Capodistria nel loro paesaggio storico e giuridico. Također je 14. travnja sudjelovala na simpoziju Komunalna upravna poslopja v srednjem veku – podoba, pomen in namen i održala referat Sintaksa jedne komunalne palače: Knežev dvor u Dubrovniku.

Read more
News 13. April, 2023

Kolokvij u povodu 80. obljetnice rođenja akademika Luka Paljetka

U organizaciji Matice hrvatske u utorak 18. travnja 2023. u 11 sati u Dvorani Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2 u Zagrebu, održat će se kolokvij u povodu 80. obljetnice rođenja akademika Luka Paljetka. Kroz osam kratkih izlaganja književnici i sveučilišni profesori predstavit će njegovo književno stvaralaštvo i dosadašnji književni opus. 

Read more
News 6. April, 2023

Muzeji-Galerije-Zbirke HAZU / pregled aktivnosti od siječnja do ožujka 2023. godine

Pregled aktivnosti muzeja, galerija i zbirki Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  – Novi obavjesnik / newsletter, za  razdoblje siječanj – ožujak 2023. godine, obuhvaća recentne izložbe, informacije o suradnji na izložbama, popis izdanja, objavljene stručne i znanstvene priloge, medijske objave te najave novih aktivnosti muzeja, galerija i zbirki HAZU.

Read more
News 5. April, 2023

Objavljen novi broj časopisa Forum (1-3, 2023.)

Objavljen je novi broj časopisa Forum (1, 2023.), tromjesečnika Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prvi ovogodišnji trobroj Foruma na oko 400 stranica sadrži novu poeziju Borbena Vladovića, Lane Derkač i Andrijane Kos Lajtman; novu prozu Marine Šur Puhlovski i Zorice Radaković; prijevod Lorinca Szabe (Lea Kovacs); tekst Ružice Pšihistal o Marulićevoj “Juditi”, tekst Sanje Knežević o Luki Paljetku u novoj rubrici “Portreti”; tekstove Žarka Paića i Miroslava Mićanovića; razgovor s Markom Grčićem, redovne kronike i još mnogo toga.

Read more
News 31. March, 2023

Hana Breko Kustura gostovala u emisiji Hrvatske televizije, Art à la carte

Članica suradnica HAZU, muzikologinja Hana Breko Kustura, gostovala je 29.ožujka 2023. u emisiji Art à la carte, Hrvatske televizije, urednice Ivone Haller. U emisiji su predstavljeni rezultati završenog projekta HRZZ-a i HAZU-a , CROMUSCODEX70, te poglavito monografija o hrvatskoj glazbi srednjega vijeka što ju je autorica objavila 2022. u izdanju kuće Leykam international.

Read more

Search