News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

NewsOpen tenders 8. November, 2023

Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisao je NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI koje se dodjeljuju domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku. Prijedlozi se upućuju Odboru za nagrade HAZU do 31. siječnja 2024. godine. Nagrade, koje se sastoje od plakete i povelje, dodjeljuju se svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Read more
News 15. January, 2024

Intervju akademika Nikole Bašića u Slobodnoj Dalmaciji

Akademik Nikola Bašić, arhitekt i urbanist, dobitnik Nagrade za životno djelo “Viktor Kovačić”, predsjednik Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU za Slobodnu Dalmaciju, u broju od 30. prosinca 2023. govori o suvremenoj hrvatskoj arhitekturi: “Sa svjetske arhitektonske ‘pijace’ nekritički se u naš prostor importiraju slike i obrasci koji s Hrvatskom nemaju nikakve veze. No nije sve izgubljeno. Naslućujem promjenu u ponašanju mladih arhitekata koji se gotovo s gnušanjem odmiču od spektakularnih arhitektonskih merkantilnih egzaltacija, vraćajući se čednosti i ljudskosti”.

Read more
News 17. January, 2024

Školska knjiga proširuje svoju knjižaru u Palači Milesi u Splitu

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i predstavnik Školske knjige dr. sc. Ante Žužul potpisali su u utorak 16. siječnja 2024. ugovor o zakupu poslovnog prostora u Akademijinoj Palači Milesi u Splitu temeljem kojeg će se Školska knjiga proširiti svoju knjižaru smještenu u dijelu prizemlja palače na cjelokupno prizemlje.

Read more
News 16. January, 2024

Nacionalna rasprava ‘Kako postati dobar inovator u Hrvatskoj?’

U sklopu Obzor2020 projekta “Alliance for Life Sciences: From Strategies to Actions in Central and Eastern Europe” – A4L_ACTIONS, 19. siječnja u 13 sati, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, u dvorani Čačković održat će se nacionalna rasprava ‘Kako postati dobar inovator u Hrvatskoj?’. Prezentacije će održati akademik Slobodan Vukičević, izv. prof. dr. Darko Chudy te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske zaklade za znanost, nakon čega slijedi panel rasprava.

Read more
News 16. January, 2024

Časopis Poredbeno pomorsko pravo na listi znanstvenih časopisa klase A talijanskog ANVUR-a

ANVUR – talijanska Nacionalna agencija za vrednovanje sveučilišta i znanstvenih instituta, uvrstila je časopis Jadranskog zavoda HAZU Poredbeno pomorsko pravo = Comparative Maritime Law na popis znanstvenih časopisa specijaliziranih za područje 12 (Pravne znanosti) i klasificirala ga kao časopis A klase u području 12/E3 (Plovidbeno pravo). Ovo veliko priznanje radu Jadranskog zavoda i njegovih suradnika ojačat će znanstvenu suradnju između Italije i Hrvatske, osobito onu između našeg časopisa i talijanskih znanstvenika, pravnika i stručnjaka u području pomorskog prava.

Read more
News 21. December, 2023

Uručeni ugovori za nastavak cjelovite obnove pet zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 21. prosinca 2023. održana je svečanost uručivanja ugovora za nastavak cjelovite obnove 78 javnih zgrada s kulturnim statusom slijedom provedene konstrukcijske obnove nakon potresa 2020., među kojima je i pet zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Vrijednost svih ugovora je preko 490 milijuna eura, a ugovori koji se odnose na cjelovitu obnovu pet Akademijinih zgrada u Zagrebu, uključujući energetsku obnovu, vrijedni su ukupno 50 milijuna eura. Još se očekuje potpisivanje ugovora za obnovu palače Vranyczany-Dobrinović te vile Ehrlich-Marić.

Read more
News 22. December, 2023

Umro dr. sc. Ante Gulin, upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti HAZU u miru

Dr. sc. Ante Gulin, upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU od 1995. do 2011., preminuo je 21. prosinca 2023. u Zagrebu u 80. godini. Zaslužan je za razvoj Odsjeka za povijesne znanosti HAZU u jednu od vodećih povijesnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. Sprovod će biti na Mirogoju u petak 29. prosinca 2023. u 11.40 sati.

Read more

Search