News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

NewsOpen tenders 9. November, 2022

Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisao je NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI koje se dodjeljuju domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku. Prijedlozi se upućuju Odboru za nagrade HAZU do 31. siječnja 2022. godine. Nagrade, koje se sastoje od plakete i povelje, dodjeljuju se svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Read more
News 11. January, 2023

Članovi HAZU o prvoj kombiniranoj transplantaciji jetre i srca istovremeno

Prošli je tjedan u Kliničkom bolničkom centru Zagreb napravljena prva u Hrvatskoj kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno, kod istog pacijenta, i s organima istog donora. O ovom uspjehu opširnije se govorilo na konferenciji za novinare u utorak u srijedu 11. siječnja 2023. na kojoj su sudjelovali i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: akademik Davor Miličić, akademik Miroslav Samaržija, akademik Željko Kaštelan i član suradnik HAZU prof.dr.sc. Hrvoje Gašparović.

Read more
News 20. January, 2023

Objavljen novi broj časopisa Forum (10-12, 2022.)

Objavljen je novi broj časopisa Forum (10-12, 2022.), tromjesečnika Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zimski trobroj Foruma sadrži prijevod  31. pjevanja Raja iz Danteove Božanstvene komedije, prozu Dorte Jagić i Milka Valenta, tekst Zdravka Zime, odličnu crnohumornu dramu H. Barbira Barbe, blok posvećen obljetnici rođenja Jurija Lotmana, poeziju, stalne kronike i još mnogo toga.

Read more
Interviews 10. January, 2023

Intervju prof. dr. sc. Hane Breko Kustura u tjedniku Glas Koncila

Kako je zvučao Božić u hrvatskom srednjovjekovlju i koji su glazbeni odjeci srednjega vijeka u Božiću za Glas je Koncila otkriva muzikologinja Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU – prof. dr. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU.

Read more
News 16. January, 2023

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku objavio knjigu Vesne Miović Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama

U izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku objavljena je knjiga upraviteljice Zavoda Vesne Miović Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama. Autorica prikazuje kako su, u traženju krhke ravnoteže između restrikcija i otvorenosti nužne za trgovinu od koje je Dubrovačka Republika živjela, Dubrovčani kroz više stoljeća vješto „plesali“ s kugom: štitili se pograničnim sanitarnim koridorima, djelotvornim mjerama karantene i prevencije, požrtvovnim radom zdravstvenih službenika, biranih među plemićima, koji su u kritičnim razdobljima zaraze stavljali na kocku i vlastite živote. 

Read more
News 5. January, 2023

Umro akademik Željko Kućan

U četvrtak 5. siječnja 2023. u Zagrebu je u 89. godini života umro akademik Željko Kućan, istaknuti hrvatski biokemičar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1991. Rodio se u Zagrebu 24. svibnja 1934. Diplomirao je biokemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu gdje je od 1972. predavao biokemiju u Zavodu za organsku kemiju i biokemiju. Od 2007. do 2010. bio je tajnik Razreda za prirodne znanosti. Ispraćaj akademika Željka Kućana održat će se u četvrtak 12. siječnja 2023. u 14 sati na zagrebačkom krematoriju.

Read more
News 27. December, 2022

HAZU partner proslave 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao partner Grada Dubrovnika, Državnog arhiva u Dubrovniku, Turističke zajednice Dubrovnik sudjeluje u bogatom programu svečanog obilježavanja 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta. Ciklus predavanja povodom 750. obljetnice Dubrovačkog statuta zaključen je 15. prosinca 2022. u Lazaretima predavanjem dr. sc. Relje Seferovića pod nazivom “Život Crkve u dubrovačkim statutarnim odredbama”. Organizatori ciklusa predavanja bili su Dubrovačka baština i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. 

Read more
News 3. January, 2023

Umro akademik Mirko Zelić

U utorak 3. siječnja 2023. u Zagrebu je u 87. godini života umro akademik Mirko Zelić, istaknuti hrvatski rudarski inženjer, stručnjak za proizvodnju i transport nafte i prirodnog plina, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2000. Bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZU od 1999. do 2017, a od 2017. do smrti predsjednik Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku. Sprovod akademika Zelića održat će se u utorak 10. siječnja u 12.30 na Mirogoju.

Read more
News 28. December, 2022

Akademik Arsen Bačić postao professor emeritus Sveučilišta u Splitu

Senat Sveučilišta u Splitu je na 77. sjednici održanoj 15. prosinca 2022. donio odluku o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Splitu akademiku Arsenu Bačiću, umirovljenom redovitom profesoru u trajnom zvanju Pravnog fakulteta u Splitu. Počasno zvanje svečano će biti dodijeljeno u prigodi proslave Dana Sveučilišta u Splitu. 

Read more

Search