News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

News 15. May, 2023

Prof. dr. sc. Hana Breko Kustura gostovala u emisiji Art Caffe na Z1 televiziji

Kultna emisija iz područja kulture, Art Caffe, voditelja Petra Miše Mihočevića ugostila je 11. svibnja 2023. članicu suradnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Hanu Breko Kustura.
Art Caffe je multimedijalni projekt koji se kao TV emisija emitira jednom tjedno i pokriva približno četiri i pol milijuna gledatelja na području Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Read more
News 10. May, 2023

Umro član suradnik HAZU Eduard Prelogović

U Zagrebu je 8. svibnja 2023. u 88. godini života umro prof. dr. sc. Eduard Prelogović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 7. travnja 1936. u Zagrebu. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 1962., a od 1964. do 2007. bio je profesor na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu. Obavljao je nastavu iz sljedećih predmeta: Geološko kartiranje, Strukturna geologija, Strukturna geomorfologija i geologija kvartara, Neotektonika sa seizmotektonikom, Seizmotektonika, te na nekoliko predmeta poslijediplomskog studija iz područja geologije i fizike. Za člana suradnika HAZU izabran je 1992. 

Read more
News 8. May, 2023

U foyeru Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu otkrivena bista skladatelja Ive Paraća (1890.-1954.)

U petak, 5. svibnja 2023. u 20 sati, svečanim koncertom i prigodnim stručnim osvrtima u foyeru splitskoga HNK-a otkrivena je bista eminentnog hrvatskog skladatelja, Splićanina Ive Paraća. Bista je poklon obitelji Parać Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Svečano su je otkrili donator, akademik  Frano Parać i Jure Bučević, ravnatelj opere splitske nacionalne kazališne kuće. O samoj bisti je (s aspekta povjesničara umjetnosti) pred brojnim okupljenim uzvanicima, među kojima i akademici Dinko Kovačić, Kažimir Hraste i Radoslav Tomić,  govorio prof.  dr. sc. Josip Belamarić.

Read more
News 8. May, 2023

Završna međunarodna konferencija projekta “Tradicionalizam i inovacije u Dubrovniku od srednjeg vijeka do devetnaestog stoljeća” (INTRADA)

U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku 5. i 6. svibnja 2023. održana je završna međunarodna konferencija projekta Hrvatske zaklade za znanost”Tradicionalizam i inovacije u Dubrovniku od srednjeg vijeka do devetnaestog stoljeća” (INTRADA), pod naslovom “„Tradicionalizam i inovacija u predmodernom Dubrovniku: stanje istraživanja i komparativne perspektive“.

Read more
News 8. May, 2023

Akademik Radoslav Tomić dobio Nagradu Grada Splita za životno djelo

Akademik Radoslav Tomić dobio je Nagradu Grada Splita za životno djelo za cjelokupan znanstveni opus, predani rad i javno djelovanje kojim je dao izuzetan doprinos javnom životu Grada Splita. Nagradu su mu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Splita i blagdana njegovog zaštitnika svetog Dujma u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu 6. svibnja 2023. uručili gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet.

Read more
NewsMeetings 2. May, 2023

Kolokvij “Glagoljaš don Vladislav Cvitanović (1894. – 1973.) – povodom pola stoljeća smrti”

Dana 27. travnja 2023. u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Zadru održan je znanstveni kolokvij povodom pedesete godišnjice smrti don Vladislava Cvitanovića pod nazivom “Glagoljaš don Vladislav Cvitanović (1894. – 1973.) – povodom pola stoljeća smrti” u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne znanosti u Zadru te suorganizaciji Centra za istraživanje glagoljaštva, Sveučilišta u Zadru, Zadarske Nadbiskupije i Udruge glagoljaša Zadar.

Read more
News 2. May, 2023

Knjižnica HAZU redizajnirala svoju web stranicu

Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti redizajnirala je svoju web stranicu te se na njoj sada mogu pronaći sve važne informacije o radu i djelatnosti Knjižnice, njenim uslugama, kao i važeći cjenik. Uvedene su novine poput online podnošenja zahtjeva za rezervaciju građe ili skeniranje. Korisnici također mogu poslati upit putem usluge Pitaj knjižničara. Na web stranici se objavljuju sve relevantne novosti koje se tiču rada Knjižnice HAZU.

Read more

Search