Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 5. rujna, 2023

Predavanje akademika Gorana Muića na 23rd Scientific Colloquium on Geometry and Graphics u Vinkovcima

Akademik Goran Muić, zajedno sa suradnicima – doc.dr.sc. Iva Kodrnja (Sveučilište u Zagrebu) i dr.sc. Damir Mikoč (Sveučilište u Zadru), sudjeluje na 23rd Scientific Colloquium on Geometry and Graphics, koji se održava u Vinkovcima, 3. – 7. rujna rujna 2023.
Održali su seriju od tri predavanja o zajedničkim istraživanjima o smještavanju kompletnih krivulja u projektivne prostore i primjenama u teoriji brojeva i geometriji.

Pročitaj više
Priopćenje 31. kolovoza, 2023

Preminuo Miroslav Bertoša, član suradnik HAZU

Professor emeritus Miroslav Bertoša, voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, član suradnik HAZU u Razredu za društvene znanosti, istaknuti hrvatski povjesničar koji je znanstveni interes najviše usmjerio prema Istri u novom vijeku, umro je u Puli u 86. godini, a pokopan je u Pazinu. Iza njega ostaju znanstveni radovi, knjige i predavanja koji su imali neupitno važan utjecaj u istarskoj i hrvatskoj historiografiji.

Pročitaj više
Priopćenje 29. kolovoza, 2023

Osječko ljeto kulture u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku

I ove godine, u dvorištu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku održava se dio dvomjesečnog programa Osječkog ljeta kulture. U četvrtak, 24. kolovoza 2023. u 20.00 sati održana je praizvedba dramskog teksta Šarlatan, Toma Dugdalea i Andrása Hatházia, a u četvrtak 31. kolovoza u dvorištu Zavoda održat će se predstava CABAres CABArei u režiji i izvedbi Zijaha A. Skolovića

Pročitaj više
Priopćenje 27. kolovoza, 2023

Umrla Dubravka Sesar, članica suradnica HAZU

U subotu 26. kolovoza 2023. u Zagrebu je u 77. godini života umrla vodeća hrvatska bohemistica i istaknuta slavistica prof. emer. Dubravka Sesar, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za filološke znanosti od 2014.

Pročitaj više
Priopćenje 24. kolovoza, 2023

Predstavljanje hibridnog broda i otvorenje brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum

U okviru projekta „Povijesni vrtovi dubrovačkog područja“, u petak, 25. kolovoza 2023. na velikom mulu Luke Gruž u Dubrovniku, održat će se predstavljanje hibridnog broda ‘Lacroma’ i otvorenje brodske linije Gruž-Trsteno-Lokrum. Hibridni brod ‘Lacroma’ je izgrađen kao jedna od mnogobrojnih aktivnosti navedenog projekta kojeg je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prijavila 2016. godine u  suradnji s partnerima Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Udrugom DART.

Pročitaj više
Objava iz medijaPriopćenje 21. kolovoza, 2023

33. CROATIA REDIVIVA ČA-KAJ-ŠTO – intervju akademika Drage Štambuka u Novom listu

Akademik Drago Štambuk, u povodu manifestacije Croatia rediviva ča-kaj-što, koja se po 33. puta održala u Selcima na otoku Braču, o Zakonu o hrvatskom jeziku i drugim temama, dao je intervju Novom listu. Akademik Štambuk utemeljio je 1991. manifestaciju na ideji trojednosti hrvatskoga jezika i Zlatnoj formuli ča-kaj-što koja je 2019. proglašena kulturnim dobrom RH i stavljena na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine.

Pročitaj više
Priopćenje 2. kolovoza, 2023

Predstavljena monografija Mila Wod – prva hrvatska kiparica, autorice dr. sc. Darije Alujević

Dr. sc. Darija Alujević, stručna savjetnica Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, predstavila je u utorak 1. kolovoza 2023. u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji predstavila svoju monografiju Mila Wod – prva hrvatska kiparica, rezultat svog dugogodišnjeg istraživanja i temu doktorske disertacije. Knjigu je objavio Ogranak Matice hrvatske u Petrinji, a predstavljanje je održano povodom predstojećeg Dana Grada Petrinje i blagdana gradskog zaštitnika svetog Lovre. Na predstavljanju su uz autoricu govorili predsjednik Ogranka Matice hrvatske i urednik knjige Vladimir Krpan te recenzentica dr. sc. Irena Kraševac. 

Pročitaj više

Pretraživanje