Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 8. studenoga, 2021

Izbor novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na temelju članka 15. Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (Narodne novine 34/91, 43/96, 150/02 i 65/09) i članka 24. i 42. Statuta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljuje izbor novih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prijedlozi se upućuju Predsjedništvu HAZU do 5. siječnja 2022. godine. Skupština za izbor novih redovitih, dopisnih članova i članova suradnika HAZU održat će se dana 19. svibnja (četvrtak) 2022. u 17 sati.

Pročitaj više
Priopćenje 17. prosinca, 2021

Umro akademik Pavle Dešpalj, potpredsjednik HAZU od 2004. do 2010.

U četvrtak 16. prosinca 2021. u Zagrebu je u 88. godini života umro akademik Pavle Dešpalj, istaknuti hrvatski dirigent i skladatelj, potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2004. do 2010. Redoviti član HAZU bio je od 1992., a član suradnik od 1988. Od 2013. do 2018. bio je zamjenik tajnika Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Pročitaj više
Priopćenje 16. prosinca, 2021

U palači HAZU održana svečanost dodjele Nagrade Ivo Maček

U četvrtak 16. prosinca 2021. u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost dodjele Nagrade Ivo Maček koju Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika od 2017. dodjeljuje za iznimna postignuća u umjetničkoj i/ili pedagoškoj umjetničkoj glazbenoj karijeri, a ovogodišnja dobitnica je vokalna umjetnica i pedagoginja Snježana Bujanović Stanislav.

Pročitaj više
Priopćenje 15. prosinca, 2021

Hrvatski muzej arhitekture HAZU predstavljen na 56. Zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma „Ping – repozitorij budućnosti“

Hrvatski muzej arhitekture HAZU u sklopu pozvanog, autorskog sudjelovanja njegove upraviteljice izv. prof. dr. sc. Borke Bobovec predstavljen je na 56. Zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma koji se pod nazivom „Ping – repozitorij budućnosti“ održava  od 11. do 19. prosinca 2021. u paviljonu na Rooseveltovu trgu (ispred muzeja Mimara). Muzej je predstavljen u sklopu središnje, multimedijalne izložbene instalacije, a također sudjeluje u konferencijskom dijelu programa.

Pročitaj više
Priopćenje 13. prosinca, 2021

Zaklada HAZU dodijelila Književnu nagradu Stipana Bilića Prcića Luciji Ljubić

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 13. prosinca održana je svečana dodjela Književne nagrade Stipana Bilića Prcića koju dodjeljuje Zaklada HAZU iz fonda koji joj je ostavio taj hrvatski iseljenik. Ovogodišnja dobitnica je teatrologinja Lucija Ljubić za knjigu Od prijestupnice do umjetnice u kojoj je sustavno opisan i protumačen fenomen ženskog izvođačkog iskustva u hrvatskom glumištu i u njegovu užem kulturnom, društvenom, političkom i uopće javnom okruženju. Nagradu su uručili predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Zvonko Kusić i ravnateljica Zaklade Sara-Sanela Butorac.

Pročitaj više
Priopćenje 10. prosinca, 2021

U Daruvaru predstavljena monografija Povijest Daruvara

Zavod za znanstvenoistraživači i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru, Grad Daruvar i Ogranak Matice hrvatske Daruvar predstavili su 10. prosinca 2021. monografiju Povijest Daruvara: prapovijest – rimski temelji – naseljavanje – moderni grad. Knjiga je rezultat znanstvenoistraživačkog projekta koji je financirao Grad Daruvar, a objavljena je u ediciji Posebna izdanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru (knj. 14). Autori su dr. sc. Vjenceslav Herout, dr. sc. Željko Karaula te suautori mr. sc. Mirjana Jakčin Ivančić, dr. sc. Goran Jakovljević i dr. sc. Zdravko Palavra.

Pročitaj više
Priopćenje 9. prosinca, 2021

Objavljena knjiga Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici. Zbornik radova u povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima

Ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Katarina Horvat-Levaj uručila je u četvrtak 9. prosinca 2021. predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademiku Velimiru Neidhardtu znanstvenu knjigu Sveti Jeronim kroz vjekove. Kult i spomenici. Zbornik radova u povodu 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima. Knjiga je objavljena u suizdavaštvu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Instituta za povijest umjetnosti (urednici: Emilio Marin, Katarina Horvat-Levaj), a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pročitaj više
Priopćenje 9. prosinca, 2021

U palači HAZU održana svečanost dodjele 34. nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za 2021. uz koncert Zagrebačkih solista, Martine Jembrišak i Mije Pečnik

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 8. prosinca 2021. održana je svečanost dodjele 34. nagrade Hrvatske glazbene mladeži “Ivo Vuljević” za 2021. uz koncert Zagrebačkih solista i lanjskih dobitnica Nagrade, harmonikašice Martine Jembrišak i pijanistice Mije Pečnik.

Pročitaj više
Priopćenje 4. studenoga, 2021

Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisao je NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI koje se dodjeljuju domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku. Prijedlozi se upućuju Odboru za nagrade HAZU do 31. siječnja 2022. godine. Nagrade, koje se sastoje od plakete i povelje, dodjeljuju se svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pročitaj više

Pretraživanje