Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 28. rujna, 2022

Škola astronomije u Požegi

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi i Gimnazija Požega organiziraju od 30. 9. do 1. 10. 2022. godine Školu astronomije. Predavanja će održati akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, dr. sc. Lovro Palaversa (Institut Ruđer Bošković, Zagreb), dr. sc. Branko Hanžek (Zavod za povijest i filozofiju znanosti HAZU, Zagreb),  dr. sc. Vibor Jelić (Institut Ruđer Bošković, Zagreb), mr. sc. Ivan Romštajn (Zvjezdarnica Zagreb) i Damir Hržina, dipl. ing. (Zvjezdarnica Zagreb).

Pročitaj više
Priopćenje 28. rujna, 2022

Znanstveno-stručni skup Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora

Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti suorganizator je znanstvenog skupa Klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora koji se održava u Gradu Krku, otok Krk od 30.9. – 2.10.2022. s ciljem osvještavanja šire društvene zajednice o utjecaju klimatskih promjena u kombinaciji s drugim pogubnim ljudskim aktivnostima na Jadransko more, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030. (oceansko desetljeće).

Pročitaj više
Priopćenje 27. rujna, 2022

Kristijanu Ramadanu dodijeljena diploma dopisnog člana HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 27. rujna 2022. održana je svečanost dodjele povelje dopisnog člana HAZU prof. dr. sc. Kristijanu Ramadanu, istaknutom hrvatskom znanstveniku koji djeluje u Velikoj Britaniji. On je za dopisnog člana HAZU, u Razredu za medicinske znanosti, izabran u studenom 2020., no svečanost dodjele povelja novim članovima tada nije održana zbog pandemije koronavirusa. Povelju mu je uručio predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Pročitaj više
Priopćenje 26. rujna, 2022

Novi broj časopisa Filologija Razreda za filološke znanosti HAZU

Izišao je novi broj časopisa Filologija Razreda za filološke znanosti koji se priprema u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU. Broj 78 donosi priloge koji su nastali kao rezultat rada Akademijine znanstvene konferencije »Norma hrvatskoga standardnoga jezika u 21. stoljeću« održane 18. i 19. listopada 2021. godine u Zagrebu. Glavni i odgovorni urednik je akademik August Kovačec, izvršni urednik prof. dr. sc. Mario Grčević, tajnica uredništva dr. sc. Bojana Schubert, tehnička urednica dr. sc. Martina Bašić, a korektorice Bojana Schubert i dr. sc. Ivana Filipović Petrović.

Pročitaj više
Priopćenje 26. rujna, 2022

Intervju akademika Kažimira Hraste u mjesečniku Universitas

Akademik Kažimir Hraste, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od lipnja 2022. godine u Razredu za likovne umjetnosti, kipar, profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u
Splitu, dobitnik velikog broja nagrada i državnih odličja, za hrvatski sveučilišni mjesečnik Universitas govori o svome radu, o društvu i svijetu u kojemu živimo.

Pročitaj više
Priopćenje 21. rujna, 2022

Elvis Orbanić i Milan Radošević objavili članak The Holy See’s Role in the Trial against the Istrian Anti-Fascists in 1929

Povjesničari dr. sc. Elvis Orbanić i dr. sc. Milan Radošević iz Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci – Područna jedinica Pula, objavili su članak The Holy See’s Role in the Trial against the Istrian Anti-Fascists in 1929 u jednom od najprestižnijih časopisa za crkvenu povijest Revue d’histoire ecclésiastique (RHE).

Pročitaj više
Priopćenje 27. rujna, 2022

Hommage akademiku Tonku Maroeviću u Splitu

U znak sjećanja na akademika Tonka Maroevića, istaknutog povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja, Galerija umjetnina u Splitu organizirala je u subotu 24. rujna 2022. večer s prigodnim programom u kojem su sudjelovali Jasminka Babić, ravnateljica Galerije umjetnina, akademik Radoslav Tomić te akademik Luko Paljetak s izvedbom Sonetnog vijenca Tonku Maroeviću, koji je objavljen u sklopu pjesničko-grafičke mape Hommage Tonku Maroeviću u nakladi Zbirke Biškupić.

Pročitaj više

Pretraživanje