Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 2. veljače, 2023

15 TEZA ZA BOLJU OBNOVU ZAGREBA

Zaključci znanstveno-stručne konferencije Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive održane u palači HAZU 27. svibnja 2021. u organizaciji Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU

Pročitaj više
Priopćenje 1. veljače, 2023

Predstavljanje knjige poezije “Zefir” akademika Drage Štambuka u Bakuu

Na inicijativu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Azerbajdžanu, u Bakuu je 24. i 26. siječnja 2023. predstavljena knjiga poezije „Zefir“ hrvatskog pjesnika i veleposlanika u Iranu akademika Drage Štambuka. Knjigu je preveo azerbajdžanski iranist Ilgar Alfioglu, a tiskala ju je najveća izdavačka kuća u Bakuu „East-West“. Štambukovu knjigu poduprlo je Ministarstvo kulture i medija. „Zefir“ je prvo književno djelo jednog hrvatskog autora prevedeno na azerbajdžanski jezik.

Pročitaj više
Priopćenje 24. siječnja, 2023

NOĆ MUZEJA 2023. u jedinicama HAZU

Jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture i Hrvatski muzej medicine i farmacije sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji NOĆ MUZEJA, osamnaestoj po redu, koja se 27. siječnja 2022. godine održava na temu MUZEJI SU VAŽNI!

Pročitaj više
Priopćenje 24. siječnja, 2023

Okrugli stol ponedjeljkom posvećen izgradnji i obnovi palače HAZU

Emisija Trećeg programa Hrvatskog radija Okrugli stol ponedjeljkom od 23. siječnja 2023. bila je posvećena izgradnji i obnovi palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Gosti urednice i voditeljice emisije Maje Peterlić bili su akademik Mladen Obad Šćitaroci, tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU i zamjenik predsjednika Radne skupine za obnovu zgrada HAZU, dr. sc. Irena Kraševac iz Instituta za Povijest umjetnosti, jedna od autorica konzervatorskog i restauratorskog elaborata o palači HAZU, dipl. ing. arh. Petra Tončić Lipovšćak, koordinatorica projekta obnove te Ivana Gržina, kustosica Strossmayerove galerije starih majstora HAZU.

Pročitaj više
PriopćenjeOtvoren natječaj 19. siječnja, 2023

Natječaj za stipendiju iz Fonda “Zlatko i Joyce Baloković” za akademsku godinu 2023./2024. 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, kao institucija ovlaštena za predlaganje kandidata za dodjeljivanje stipendije iz Fonda “Zlatko i Joyce Baloković Scholarship Fund” za poslijediplomski studij na Sveučilištu Harvard, objavljuje mogućnost prijavljivanja za stipendiju, prema odluci osnivača Stipendijalnog fonda Zlatko i Joyce Baloković, studentima iz Republike Hrvatske u akademskoj godini 2023./2024. na bilo kojoj školi ili odjelu Sveučilišta Harvard. Natječaj je otvoren do 17. veljače 2023.

Pročitaj više
Priopćenje 25. siječnja, 2023

Svečanost dodjele zahvalnica donedavnim članovima Predsjedništva HAZU

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt dodijelio je u srijedu 25. siječnja 2023. zahvalnice donedavnim članovima Predsjedništva HAZU. Zahvalnice su dobili akademik Pavao Pavličić koji je bio član Predsjedništva kao tajnik Razreda za književnost od 2015. do 2022., akademik Ferdo Bašić, tajnik Razreda za prirodne znanosti od 2019. do 2022. i akademik Goran Pichler, tajnik Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti od 2019. do 2022. 

Pročitaj više
Priopćenje 23. siječnja, 2023

Dr.sc. Milan Radošević o knjizi “Geneza antifašizma u Istri”: Napokon imamo necenzurirani govor Mussolinija u Puli kada je najavio žrtvovanje 500.000 barbarskih Slavena

Dr. sc. Milan Radošević, viši znanstveni suradnik Područne jedinice u Puli Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u intervjuu za Glas Istre od 22. siječnja 2023. govori o svojoj novoj knjizi Geneza antifašizma u Istri.

Pročitaj više

Pretraživanje