Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 12. srpnja, 2023

Objavljena knjiga Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – dokumenti

U izdanju Zaklade Marija i Mirjan Damaška i Školske knjige objavljena je knjiga Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – dokumenti. Na poticaj Mirjana Damaške, profesora emeritusa Sveučilišta Yale i dopisnog člana HAZU, u njoj je, po prvi puta u prijevodu na hrvatski jezik, tiskan spis sa suđenja hrvatskim velikašima, s oko trećinom novih dokumenata, koje je u arhivskoj građi otkrila dr. sc. Ivana Horbec s Hrvatskog instituta za povijest, članica suradnica HAZU. Prevele su ga i priredile dr. sc. Ivana Horbec (s njemačkog), doc. dr. Maja Matasović s Fakulteta hrvatskih studija (s latinskog) i akademkinja Nella Lonza (s talijanskog) koja je i urednica izdanja.

Pročitaj više
Priopćenje 11. srpnja, 2023

Objavljen novi broj časopisa Forum (4-6, 2023.) tromjesečnika Razreda za književnost HAZU

Izdvajamo: novi tekst o jeziku Josipa Užarevića; poezija Drage Štambuka, B. D. Biletića, Slavka Jendričkog i Ivana Klarića (nedavno dobio Nagradu “Tin Ujević”); proza Monike Herceg i Kemala Mujičića; prijevod Ryszarda Krynickog (Pero Mioč); tekstovi Z. Kramarića, Igora Žica, C. Pavlović i Sanje Veršić; razgovor Marija Kolara s Robertom Međurečanom, Dnevnik intimnog čitanja Milane Vuković Runjić.
Uredništvo: akademkinja Dubravka Oraić Tolić (glavna urednica), akademik Mladen Machiedo, član suradnik HAZU Miro Gavran i Helena Sablić Tomić / Lektura i tajništvo: Livija Reškovac / Grafička urednica: Nina Ivanović

Pročitaj više
Priopćenje 7. srpnja, 2023

Predavanje dr. sc. Bojane Schubert: Kajkavska pisana jezična baština – što o njoj znamo i kako je čuvamo?

Dr. sc. Bojana Schubert, znanstvena suradnica iz Zavoda za lingvistička istraživanja Hrvatske akademije, održala je 4. srpnja 2023. pozvano predavanje na Državnom stručnom skupu Zavičajni identitet i očuvanje hrvatske jezične baštine: kajkavski zavičajni govori uz 90. godišnjicu smrti Dragutina Domjanića na temu Kajkavska pisana jezična baština – što o njoj znamo i kako je čuvamo?

Pročitaj više
Priopćenje 7. srpnja, 2023

Akademkinja Silvana Vranić dobitnica Plakete Grada Novalje

Na svečanosti održanoj 12. lipnja akademkinja Silvana Vranić dobila je Plaketu Grada Novalje iz područja znanosti za za značajan doprinos i očuvanje zavičajnoga govora kroz razne publikacije, od kojih je najznačajniji „Rječnik govora Novalje na otoku Pagu”.

Pročitaj više
Priopćenje 4. srpnja, 2023

Predstavljanje knjige Vesne Miović “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”

U organizaciji Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovačke baštine, 6. srpnja 2023. u kompleksu dubrovačkih Lazareta na Pločama održano je predstavljanje knjige Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama dr. sc. Vesne Miović, upraviteljice Zavoda. Pored autorice, knjigu su predstavile akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda, doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić, infektologinja Opće bolnice Dubrovnik i moderatorica Zrinka Lucianović, voditeljica Odjela za kulturna događanja i obrazovne programe Dubrovačke baštine. Knjiga govori o specifičnostima uspješnog dubrovačkog sustava obrane od kuge, s posebnim naglaskom na sanitarni kordon i način rada Lazareta na Pločama.

Pročitaj više
Priopćenje 3. srpnja, 2023

28. svečanost dodjele godišnjih nagrada Zaklade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva

U četvrtak 6. srpnja 2023. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je 28. svečanost dodjele godišnjih nagrada Zaklade “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva. Godišnja nagrada dodjeljuje se za značajnu stručnu i znanstvenu djelatnost u razvitku energetike, inovacije i popularizaciju znanosti te studentima energetskog usmjerenja za izvrstan uspjeh u studiju ili za osobito zapažen diplomski rad. 

Pročitaj više
Priopćenje 4. srpnja, 2023

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio načelnika Općine Velika Pisanica Fredija Palija

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u utorak 4. srpnja 2023. načelnika Općine Velika Pisanica Fredija Palija sa suradnicima koji mu je uručio zlatnu povelju za izniman doprinos promicanju te općine na području kulture i umjetnosti. Velika Pisanica rodno je mjesto istaknutog hrvatskog slikara akademika Ede Murtića u čiju se čast od 2010. svake godine pod pokroviteljstvom HAZU održava manifestacija Dani Ede Murtića. 

Pročitaj više
Objava iz medija 1. srpnja, 2023

Umro akademik Marin Hraste

U subotu 1. srpnja 2023. u Zagrebu je u 85. godini preminuo istaknuti hrvatski inženjer kemijske tehnologije akademik Marin Hraste, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za tehničke znanosti. Od 1998. bio je član suradnik HAZU, predsjednik  Znanstvenog vijeća HAZU za tehnološki razvoj (2006. – 2019.) te voditelj Zavoda HAZU za istraživanje korozije i desalinaciju u Dubrovniku.
Posljednji ispraćaj akademika Marina Hrastea je u srijedu 5. srpnja 2023. u 12.40 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Pročitaj više

Pretraživanje