Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 15. rujna, 2022

Predsjednik HAZU primio veleposlanicu Paname

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u četvrtak 15. rujna 2022. u palači HAZU Yavele Mireye Francis Lanuzu, veleposlanicu Paname u Bruxellesu nerezidentno nadležnu za Republiku Hrvatsku. Svoju gošću izvijestio je o povijesti, ustroju i djelovanju HAZU.

Pročitaj više
Priopćenje 22. rujna, 2022

U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku održan inicijalni sastanak europskog projekta o diplomaciji malih država u jugoistočnoj Europi tijekom Novog vijeka  

U Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku od 12. do 14. rujna 2022. održan je inicijalni sastanak projekta The Diplomacy of Small States in Early Modern South-eastern Europe. Radi se o projektu financiranom sredstvima Europske Unije (ERC consolidator grant), koji je započeo u rujnu.

Pročitaj više
Priopćenje 6. rujna, 2022

Intervju akademika Nikole Bašića u Večernjem listu

Akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća  za turizam i prostor HAZU, autor instalacija Pozdrav Suncu i Morskih orgulja u Zadru, za Večernji list u razgovoru s Dijanom Jurasić upozorava na neodgovorno upravljanje prostorom uz obalu.

Pročitaj više
Priopćenje 14. rujna, 2022

7th International Workshop on Advanced Cooperative Systems (IWACS 2022)

Od 19. do 21. rujna 2022. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održava se znanstvena radionica 7th International Workshop on Advanced Cooperative Systems (IWACS 2022) čiji je predsjednik akademik Ivan Petrović, a akademici Bojan Jerbić i Sven Lončarić članovi programskog odbora. 

Pročitaj više
Priopćenje 2. rujna, 2022

Umrla akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, potpredsjednica HAZU od 2004. do 2010.

U petak 2. rujna 2022. u Zagrebu je u 85.godini života umrla akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, istaknuta hrvatska ekonomistica i demografkinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potpredsjednica HAZU od 2004. do 2010. , kao prva žena na toj dužnosti. Rodila se 10. prosinca 1937. u Vukovaru, a diplomirala je Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je bila dugogodišnja profesorica. Utemeljiteljica je suvremene demografije u Hrvatskoj. Posljednji ispraćaj akademkinje Wertheimer-Baletić je u srijedu, 7. rujna 2022. u 11,40 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pročitaj više
Priopćenje 29. kolovoza, 2022

Dodijeljene nagrade XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 26. kolovoza održana je svečana dodjela nagrada XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva. Dobitnik Velike nagrade Trijenala je Loren Živković Kuljiš. Dobitnici Tri jednakovrijedne nagrade Trijenala su Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović, Martina Miholić te Matija Plavčić. Posebno priznanje Ocjenjivačkog suda dobila je Marijana Stanić, a dobitnik Nagrade Ljevaonice umjetnina je Dino Bićanić. Nagradu Hrvatske sekcije AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara) dobila je Ida Blažičko, a nagradu Nagrada Goranske kiparske radionice Lokve dobio je Denis Kašković.

Pročitaj više

Pretraživanje