Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 6. ožujka, 2023

22. TJEDAN MOZGA (BRAIN AWARENESS WEEK) U HRVATSKOJ

Razred za medicinske znanosti HAZU pokrovitelj je kampanje poznate u svijetu kao BRAIN AWARENESS WEEK, koja se u Hrvatskoj provodi 22. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom TJEDAN MOZGA. Od 13. do 17. ožujka organiziraju se radionice, predavanja, tribine, diskusije, izložbe i sl. koja prate neuroznanost i srodna područja. Odbor za neuroznanost Razreda za medicinske znanost HAZU organizator je simpozija koji se održava 16. ožujka s početkom u 15. sati u Preporodnoj dvorani HAZU, Opatička 18.

Pročitaj više
Priopćenje 1. ožujka, 2023

Akademik Ranko Matasović izabran za člana ekspertne radne skupine UNESCO-a na projektu Atlas jezika svijeta

Akademik Ranko Matasović izabran je za člana ekspertne radne skupine UNESCO-a na projektu Atlas jezika svijeta (World Atlas of Languages), kao jedan od 12 lingvista i stručnjaka za informacijske znanosti. Cilj odbora je prilagoditi Riječ Atlas jezika misiji UNESCO-a naglašavajući važnost višejezičnosti u promicanju pravednog pristupa informacijama i znanju

Pročitaj više
Priopćenje 1. ožujka, 2023

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt govorio na dodjeli zahvalnica partnerima projekta Rezolucija Zemlja

U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 28. veljače 2023. uručene su zahvalnice partnerima projekta Rezolucija Zemlja koji je u veljači 2022. pokrenuo Večernji list kao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske, a na svečanosti je govorio i predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt.

Pročitaj više
Priopćenje 2. ožujka, 2023

Javni poziv MKM nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama za 2023. godinu

Nakon kontinuirane komunikacije s predstavnicima narodnih knjižnica, njihovim ravnateljima, matičarima i voditeljima nabave te predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori kao i održanog sastanka s predstavnicima malih nakladnika o pilot-projektu novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice u 2023. godini, Ministarstvo kulture i medija otvara Javni poziv nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama s rokom prijave 1. listopada 2023. godine.

Pročitaj više
Skup 20. veljače, 2023

Znanstveni kolokvij OTOČNOST U SUVREMENOM DRUŠTVENOM KONTEKSTU

U organizaciji Znanstvenog vijeća za turizam i prostor – Sekcija za društvo, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 20. veljače 2023. na Filozofskom fakultetu održan je znanstveni kolokvij Otočnost u suvremenom društvenom kontekstu – pogled u budućnost.

Pročitaj više
Priopćenje 24. veljače, 2023

Predstavljanje projekta Znanstveno–kulturni doprinos Hrvata svijetu: od humanizma do multikulturalizma  voditeljice dr. sc. Marijane Borić

Projekt se predstavlja novozelandskoj publici izložbom Faust Vrančić – the Croatian Leonardo da Vinci i ciklusom popratnih predavanja uz edukativne interaktivne radionice iz hrvatske znanstvene baštine u gradovima Auckland, Whangarei, Kaitaia, Dargaville krajem veljače i početkom ožujka 2023. Autorice izložbe su dr. sc. Marijana Borić i Nela Marasović, viša stručna savjetnica za odnose s javnošću u NSK. Projekt podupiru Zaklada HAZU, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH i Croatian Studies Foundation Sydney. Organizator izložbe je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a partner izložbe Nacionalna i Sveučilišna knjižnica u Zagrebu i projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu.

Pročitaj više
Priopćenje 17. veljače, 2023

Akademici među robotima: Posjet Regionalnom centru izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA)

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt i potpredsjednik akademik Frano Parać, zajedno s članovima Razreda za tehničke znanosti HAZU, posjetili su u četvrtak 16. veljače 2023. Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu čiji je voditelj akademik Bojan Jerbić.

Pročitaj više
Objava iz medija 9. veljače, 2023

Arhitekt Branko Kincl o obnovi Zagreba

Akademik Branko Kincl, istaknuti arhitekt i jedan od urednika zbornika radova “Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive”, u četvrtak 9. veljače 2023. u emisiji N1 televizije Novi dan komentirao je stanje s obnovom u Zagrebu.

Pročitaj više

Pretraživanje