Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 3. listopada, 2022

Dopisni član HAZU Svante Pääbo dobio Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju

Švedski antropolog i genetičar Svante Pääbo, direktor Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio je Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju za 2022. za rad na istraživanju genoma izumrlih hominida i ljudske evolucije objavila je u ponedjeljak 3. listopada 2022. u Stockholmu Nobelova skupština.

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 7. listopada, 2022

Simpozij povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pokrovitelj je Simpozija na temu PRIJEDLOG SMJERNICA ZA DIJAGNOSTIKU I LIJEČENJE KRIŽOBOLJE, koji se održava povodom obilježavanja Svjetskog dana kralježnice u utorak, 11. listopada 2022. u Preporodnoj dvorani HAZU. Simpozij organizira Hrvatsko vertebrološko društvo, a voditelj simpozija je prof. dr. sc. Simeon Grazio.

Pročitaj više
Priopćenje 7. listopada, 2022

13. International Conference on Bone Morphogenetic Protein

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pokrovitelj je međunarodnog kongresa “13th International Conference on Bone Morphogenetic Protein” koji se od 8. do 12. listopada 2022. održava u Dubrovniku. Akademik Slobodan Vukičević je predsjednik konferencije i organizacijskog odbora, a akademik Marko Pećina je član znanstvenog odbora.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

Umro akademik Zvonimir Baletić

U ponedjeljak 3. listopada 2022. u Zagrebu je u 87. godini života umro akademik Zvonimir Baletić, istaknuti hrvatski ekonomist, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i nekadašnji ministar u Vlade demokratskog jedinstva. Za redovitog člana HAZU, u Razredu za društvene znanosti, izabran je 2004. Od 2008. do smrti bio je predsjednik Znanstvenog vijeća za ekonomska istraživanja i hrvatsko gospodarstvo, a od 2011. do 2016. bio je voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru. Posljednji ispraćaj akademika Baletića je u ponedjeljak 12. listopada 2022. u 10 sati na groblju Mirogoj.

Pročitaj više
Priopćenje 5. listopada, 2022

Početak obnove i otvaranje gradilišta u Gundulićevoj 24/I u potresu stradale zgrade HAZU

U srijedu, 5. listopada 2022. otvaranjem gradilišta i službeno je započela obnova zgrade Hrvatske akademije u Gundulićevoj ulici 24/I. Zgrada u Gundulićevoj 24/I druga je od osam nekretnina na kojoj, zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, započinju radovi konstrukcijske obnove nakon potresa 2020. godine. Planirani rok dovršetka radova konstrukcijske obnove je 15. ožujka 2023. godine.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

500. obljetnica ljetnikovca Petra Sorkočevića u Lapadu

Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku proslavio je 500 godina od izgradnje ljetnikovca Petra Sorkočevića, svoga sjedišta i doma. U prigodnom programu predavanje o ljetnikovcu održala je prof. dr. Nada Grujić, najbolji poznavatelj arhitektonskih i krajobraznih vrijednosti ovog ladanjskog kompleksa. Predstavljeni su programi restauracije na umjetninama Zavoda koji su upravo završeni ili još teku te promovirana četiri od ukupno sedam izdanja Zavoda objavljena posljednjih godina.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

Akademik Andrej Dujella suorganizator međunarodne konferencije Representation theory VII

Akademik Andrej Dujella, prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević, dopisni član HAZU i prof. dr. sc. Mirko Primc, član suradnik HAZU u organizacijskom su timu velike međunarodne konferencije Representation theory VII koja se od 3. do 8. listopada 2022. održava u Dubrovniku.
Na konferenciji će predavanja održati akademici Goran Muić i Marko Tadić te prof. dr. sc. Ivan Mirković, dopisni član HAZU.

Pročitaj više
Priopćenje 3. listopada, 2022

Hrvatska u Srednjoj Europi. Kulturni transferi u doba između dva svjetska rata

Akademik Boris Senker održat će plenarno predavanje na međunarodnom znanstvenom skupu koji se održava u Varšavi, 6. i 7. listopada 2022. Skup pod nazivom “Hrvatska u Srednjoj Europi. Kulturni transferi u doba između dva svjetska rata” organiziraju Institut za zapadnu i južnu slavistiku na Fakultetu za polonistiku Sveučilišta u Varšavi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj povodom obilježavanja 65. godišnjice smrti Julija Benešića.

Pročitaj više
Priopćenje 30. rujna, 2022

Akademiku Radoslavu Tomiću dodijeljena Godišnja nagrada Splitsko-dalmatinske županije

Akademiku Radoslavu Tomiću dodijeljena je Godišnja nagrada Splitsko-dalmatinske županije za knjigu „Znakovi identiteta. Sveci zaštitnici u umjetnosti 17. i 18. stoljeća u Dalmaciji, Boki kotorskoj i Dubrovačkoj Republici“, objavljenu početkom godine u suizdanju Književnog kruga Split i Instituta za povijest umjetnosti. Svečana dodjela nagrade održana je u petak 30. rujna 2022. povodom blagdana svetog Jeronima i Dana Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitaj više

Pretraživanje