Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 19. veljače, 2024

Umrla Snježana Paušek-Baždar, nekadašnja upraviteljica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU

U petak 16. veljače 2024. u Zagrebu je u 75. godini života umrla prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar, povjesničarka kemije, upraviteljica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1996. do 2016. Rodila se 10. siječnja 1950. u Brčkom, diplomirala je kemiju na PMF-u u Zagrebu 1974. te do 2020. radila u Akademijinom Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkih znanosti.

Pročitaj više
Priopćenje 19. veljače, 2024

U Padovi objavljeno suvremeno izdanje zbirke Sacrae cantiones (1620) Ivana Lukačića

U Padovi je u veljači 2024. kod nakladnika Centro Studi Antoniani objavljeno drugo suvremeno izdanje zbirke Sacrae cantiones,  mottetti a 1 – 5 voci (Venezia, 1620) Ivana Lukačića Šibenčanina. To remek-djelo hrvatske barokne glazbe tiskano je u ediciji ugledne serije Corpus musicum franciscanum (glavni urednik Ludovico-M. Bertazzo), a pripremili su ga član suradnik HAZU Ennio Stipčević te njegovi mlađi suradnici Tomislav Bužić i Vito Balić.

Pročitaj više
Priopćenje 13. veljače, 2024

Svečani kolokvij u povodu 85. rođendana akademika Zvonimira Mrkonjića

U Matici hrvatskoj 5. veljače 2024. održan je svečani kolokvij u povodu 85. rođendana akademika Zvonimira Mrkonjića. Skup je u ime Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pozdravila tajnica Razreda akademkinja Dubravka Oraić Tolić. Na skupu je obrađen cjelokupni opus akademika Mrkonjića (pjesništvo, antologijski rad, književne kritike, kazališna djelatnost). Radovi sa skupa bit će objavljeni u Matičinu časopisu Kolo.

Pročitaj više
Priopćenje 10. veljače, 2024

Umro akademik Nikša Gligo

U subotu 10. veljače 2024. u Zagrebu je u 78. godini života umro hrvatski muzikolog akademik Nikša Gligo, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2006. Rodio se 6. travnja 1946. u Splitu. Od 1986. do 2017. predavao je muzikološke predmete na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pročitaj više
Priopćenje 9. veljače, 2024

Umro Robert Badinter, dopisni član HAZU

U petak 9. veljače 2024. u 96. godini života umro je Robert Badinter, francuski pravnik i političar, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti.  Nakon 1989. uključio se u rješavanje ustavnih problema u novim demokratskim zemljama srednje i istočne Europe. Bio je predsjednik peteročlane („Badinterove“) Arbitražne komisije Konferencije za mir u bivšoj Jugoslaviji (od 27. kolovoza 1991.). Rad Arbitražne komisije, a time i profesora Badintera, znatno je pridonio međunarodnopravnom priznanju suverene države Hrvatske i njenom primanju u Ujedinjene narode.

Pročitaj više
Priopćenje 7. veljače, 2024

Poziv Ministarstva kulture i medija RH za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2024. godini

Nakon provedenog pilot projekta otkupa knjiga za narodne knjižnice po novom modelu u 2023. godini, Ministarstvo kulture i medija RH otvara novi ciklus otkupa knjiga za narodne Knjižnice objavom Poziva narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B u 2024. godini, s rokom prijave do 28. veljače i Javnog poziva nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama u 2024. godini, s rokovima za prijavu 20. ožujka, 20. svibnja, 10. rujna i 20. listopada.

Pročitaj više
Priopćenje 1. veljače, 2024

Restaurirana ženska kapica iz Zbirke Baltazara Bogišića u Cavtatu

U Zagrebu je 26. siječnja 2024. na Međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju “Textile Science & Economy 2023” predstavljen rad izv. prof. dr. sc. Danijele Jemo, voditeljice Radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila na Sveučilištu u Dubrovniku i restauratorice-konzervatorice za tekstil Danijele Erak, koji se odnosi na restauraciju ženske kapice iz 19. stoljeća iz Zbirke Baltazara Bogišića u Cavtatu koja je dio Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pročitaj više
Priopćenje 19. siječnja, 2024

NOĆ MUZEJA 2024. u jedinicama HAZU

Jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – Strossmayerova galerija starih majstora, Kabinet grafike, Gliptoteka, Hrvatski muzej arhitekture i Pomorska zbirka Zavoda za povijesne znanosti u Zadru, sudjeluju u tradicionalnoj manifestaciji NOĆ MUZEJA u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, devetnaestoj po redu, koja se 26. siječnja 2022. godine održava na temu MUZEJI I NOVA PUBLIKA

Pročitaj više
Priopćenje 22. siječnja, 2024

Objavljen novi broj časopisa Forum (10-12, 2023.) tromjesečnika Razreda za književnost HAZU

U njemu se može pročitati temat o Krleži, novi spjev Marka Grčića i poemu Dražena Katunarića; memoarsku prozu Latice Ivanišević i Ranka Novaka, prijevod poezije Alfreda Tennysona (Irena Stanić Rašin), još jedan prepjev Verlainove “Jesenje pjesme”, tekstove Cvijete Pavlović i Svjetlana Lacka Vidulića; portret akademika Zvonimira Mrkonjića (Goran Rem), razgovor s Ivanom Klarićem, kronike i još mnogo toga.

Pročitaj više

Pretraživanje