Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 31. ožujka, 2023

Hana Breko Kustura gostovala u emisiji Hrvatske televizije, Art à la carte

Članica suradnica HAZU, muzikologinja Hana Breko Kustura, gostovala je 29.ožujka 2023. u emisiji Art à la carte, Hrvatske televizije, urednice Ivone Haller. U emisiji su predstavljeni rezultati završenog projekta HRZZ-a i HAZU-a , CROMUSCODEX70, te poglavito monografija o hrvatskoj glazbi srednjega vijeka što ju je autorica objavila 2022. u izdanju kuće Leykam international.

Pročitaj više
Priopćenje 31. ožujka, 2023

Akademik Luko Paljetak dobio Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo

Hrvatski pjesnik i prevoditelj akademik Luko Paljetak primio je u srijedu 29. ožujka 2023. Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo, najveće priznanje za književnoprevodilački rad u Hrvatskoj. Nagradu mi je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da je Luko Paljetak po mnogim svojim karakteristikama umjetnik i intelektualac upravo renesansnim obuhvatom tema, interesa i disciplina kojima suvereno vlada. Njegov plodni prevoditeljski rad uključuje prijevode s engleskog, francuskoga španjolskog, slovenskog, talijanskog i ruskog jezika.

Pročitaj više
Priopćenje 29. ožujka, 2023

Dvije makete Jože Plečnika iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU predstavljene na izložbi Universum Plečnik: Od delavnice do mita / Between Workshop and Myth u Ljubljani

Za potrebe postava izložbe UNIVERSUM PLEČNIK, Hrvatski muzej arhitekture posudio je ljubljanskom Muzeju za arhitekturo in oblikovanje dvije makete Jože Plečnika iz svojega fundusa. Riječ je o maketi nerealiziranog arhitektonskog rješenja crkve Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu (izvedba u metalu) te maketi nerealiziranog projekta glavnog oltara iste crkve (izvedba u drvu).

Pročitaj više
Priopćenje 27. ožujka, 2023

Akademkinja Vida Demarin supredsjedateljica svjetskog kongresa Controversies in Neurology u Dubrovniku

Akademkinja Vida Demarin bila je supredsjedateljica svjetskog kongresa Controversies in Neurology, CONy 2023. održanog u Dubrovniku od 23. do 25. ožujka 2023.  te je održala uvodno predavanje Neuroplasticity in health and disease. Na kongresu je bilo 900 sudionika iz cijelog svijeta, a obrađene su značajne teme iz neurologije, kao što su 
Alzheimerova bolest, moždani udar, multipla skleroza, glavobolja, epilepsija i dr.

Pročitaj više
Priopćenje 20. ožujka, 2023

Otvaranje gradilišta i konstrukcijska obnova zgrade Knjižnice HAZU

U ponedjeljak, 20. ožujka 2023., otvaranjem gradilišta i službeno je započela obnova zgrade Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. Zgrada Knjižnice HAZU sedma je od osam nekretnina na kojoj, zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, započinju građevinski radovi na konstrukciji i građevinsko-obrtnički radovi obnove nakon potresa 2020. godine. Rok završetka građevinskih radova na konstrukciji je najkasnije do 15. svibnja 2023., a građevinsko-obrtničkih najkasnije do 31. kolovoza 2023.

Pročitaj više
Priopćenje 20. ožujka, 2023

U Teheranu predstavljena knjiga akademika Drage Štambuka „I nema više mora“

U Teheranu je 13. ožujka 2023. predstavljena knjiga akademika Drage Štambuka, hrvatskog pjesnika i veleposlanika u Iranu – njegova treća u perzijskom prijevodu, naziva „I nema više mora“. Ugledni iranski nakladnik Farhangan u svojoj je prepunoj modernoj knjižari, uz nazočnost brojnih veleposlanika i javnih osobnosti, organizirao predstavljanje. Uz autora, sudjelovali su glasoviti iranski televizijski voditelj Siavash Aghadayie, prevoditelj Seyed Javadi, te teoretičar kulture Kamiar Abedi.

Pročitaj više
Priopćenje 15. ožujka, 2023

Znanost u žarištu – ciklus znanstveno-popularnih predavanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokreće ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Na taj će se način široj publici prikazati čime se sve one bave, osvijestiti njihov velik znanstveni potencijal, kao i istaknuti činjenica da se njihovi zaposlenici uvelike bave temama kojima se nitko drugi u Hrvatskoj ne bavi, a koje su krucijalne za razumijevanje i vrednovanje naše znanosti i kulture.

Pročitaj više
Priopćenje 13. ožujka, 2023

Umrla akademkinja Marija Ujević Galetović

U ponedjeljak 13. ožujka 2023. u Zagrebu je u 90. godini života umrla akademkinja Marija Ujević Galetović, istaknuta hrvatska kiparica, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1998. Bila je jedan od glavnih nastavljača tradicije hrvatskog figurativnog kiparstva kojeg je povezala sa suvremenim i avangardnim shvaćanjima. Uz ostalo, izradila je spomenike Augustu Šenoi, Miroslavu Krleži, Vlahi Paljetku i Jurju Križaniću u Zagrebu, spomenika Miroslavu Krleži u Osijeku i Opatiji, Jakovu Gotovcu u Osoru, Frani Petriću u Cresu, papi Ivanu Pavlu II. u Dubrovniku te Mati Parlovu u Puli.

Pročitaj više
Priopćenje 7. ožujka, 2023

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte se s našim akademkinjama

Povodom Međunarodnog dana žena kojim globalno obilježavamo i slavimo društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena, ali i pozivamo na akciju za ubrzanje ravnopravnosti i ukazujemo na postojeće nedostatnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti se posebno osvrće na rad iznimnih žena akademkinja, redovitih članica HAZU, kojih trenutno ima 16, a ukupno ih je bilo 25.

Pročitaj više
Priopćenje 22. veljače, 2023

Festival Dora Pejačević 1. – 5. ožujka 2023.

U okviru programa Festivala Dora Pejačević, u dvorani Knjižnice HAZU, u petak, 3. ožujka 2023. održan je razgovor akademkinje Koraljke Kos razgovara sa gostima – Silvijom Lučevnjak, ravnateljicom Zavičajnog muzeja u Našicama i Nikolom ml. barunom Adamović Čepinskim, sinom nećaka Dore Pejačević, uz glazbene i video ilustracije. Razgovor je moderirala Andrea Višak.

Pročitaj više

Pretraživanje