Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 9. ožujka, 2024

Umro akademik Ivan Sondi

U subotu 9. ožujka 2024. u Pitomači je u 59. godini života umro hrvatski geolog akademik Ivan Sondi, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za prirodne znanosti, od 2022. Od 2016. bio je član suradnik. Bio je redoviti profesor u trajnom zvanju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu od 2011. Dao je velik doprinos svjetskoj znanosti u području sedimentologije, geokemije, biomineralizacije i nanoznanosti i bio najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik. Posljednji ispraćaj akademika Ivana Sondija održat će se u ponedjeljak 11. ožujka 2024. u 14 sati na groblju u Pitomači.

Pročitaj više
Priopćenje 8. ožujka, 2024

Povodom Međunarodnog dana žena upoznajte se s hrvatskim akademkinjama

Danas je Međunarodni dan žena, dan kada globalno obilježavamo i slavimo društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena, ali i pozivamo na akciju za ubrzanje ravnopravnosti te ukazujemo na postojeće nedostatnosti. Povodom toga Knjižnica HAZU se posebno osvrće na rad iznimnih žena akademkinja, redovitih članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svaka od njih, izvanredna u svom području, ostavlja dubok trag u hrvatskoj znanstvenoj i društvenoj stvarnosti. Pozivamo vas da se pobliže upoznate s našim akademkinjama i njihovim radom kroz Digitalnu zbirku HAZU.

Pročitaj više
Priopćenje 7. ožujka, 2024

Predstavljanje projekta „Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu” na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu

Projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu (voditeljica projekta dr. sc. Marijana Borić) uspješno je predstavljen na konferenciji „Heritage and New Horizons: Croatia and Croatians in a Global Context”, održanoj u povodu 40. godišnjice Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu (8.–11. veljače 2024.),  najstarijemu studiju hrvatskoga jezika, znanosti i kulture izvan Republike Hrvatske.

Pročitaj više
Priopćenje 1. ožujka, 2024

Sastanak Knjižničnog odbora HAZU

U četvrtak 29. veljače 2024. u Knjižnici HAZU održan je redoviti sastanak Knjižničnog odbora. Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora, akademik Marko Pećina, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, akademik Bojan Jerbić, akademik Svetozar Musić, akademik Nikola Ljubešić, akademik Branko Despot, članica suradnica Hana Breko Kustura, te upraviteljica Knjižnice Tamara Runjak.

Pročitaj više
Priopćenje 8. ožujka, 2024

Djelatnice HAZU u dokumentarnom filmu Peline: Pamćenje Grada

U dokumentarnom filmu Hrvatske radio-televizije “Peline: Pamćenje Grada”, premijerno prikazanom 4. ožujka 2024., sudjelovale su zaposlenice HAZU, dr. Ivana Vukovac (Zbirka Baltazara Bogišića) i akademkinja Nella Lonza (Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku).

Pročitaj više
Priopćenje 29. veljače, 2024

Rad HAZU 558 Matematičke znanosti posvećen sedamdesetom rođendanu akademika Marka Tadića

Iz tiska je izašao poseban broj Rada HAZU Matematičke znanosti posvećen sedamdesetom rođendanu akademika Marka Tadića.  Akademik Tadić je vodeći  i svjetski priznati stručnjak u teoriji reprezentacija reduktivnih p-adskih grupa i Langladsovom programu.

Poseban broj rada HAZU uredio je akademik Goran Muić: započinje kratkim uvodnikom i preglednim radom o znanstvenom doprinosu akademika Tadića,  a u nastavku  donosi niz originalnih  znanstvenih doprinosa istaknutih domaćih i stranih stručnjaka.

Pročitaj više
Priopćenje 28. veljače, 2024

Akademik Drago Štambuk gostovao na književnom festivalu u Lahoreu

Za vrijeme službenog boravka u Pakistanu hrvatski pjesnik i veleposlanik u Iranu akademik Drago Štambuk sudjelovao je 24. veljače 2024. na Lahore Literary Festivalu, jednom od najcjenjenijih u Aziji, s ranijim sudjelovanjima književnih nobelovaca i glasovitih autora kao što su Orhan Pamuk, Abdulrazak Gurnah, Joe Sacco, Ben Okri, Peter Frankopan, Vikram Seth, Viviana Mazza. Ove godine participirali su, među ostalima, afirmirani autori iz zemlje domaćina i svijeta: Monica Ali, Jose Luis Peixoto, Tariq Alexander Qaiser, Joseph Massad, Katie Hickman, Christoph Peters, H. M. Naqui.

Pročitaj više

Pretraživanje