Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 25. svibnja, 2023

U povodu Dana državnosti recital poezije akademika Drage Štambuka Spomen Domovini

U povodu Dana državnosti Školska knjiga i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu organiziraju u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. u 12 sati recital poezije akademika Drage Štambuka Spomen Domovini u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 15. Uz autora koji će govoriti svoje stihove sudjeluju Iva Hraste Sočo, Ante Žužul i  Milan Bešlić.

Pročitaj više
Priopćenje 25. svibnja, 2023

Tijekom obnove palače Prister u ekspoloziji ozlijeđen građevinski radnik

Tijekom izvedbe građevinskih radova u sklopu konstrukcije obnove Palače Prister Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 2 u Zagrebu u četvrtak 25. svibnja dogodila se eksplozija u kojoj je ozlijeđen jedan građevinski radnik. On je, prema Akademijinim saznanjima, zbrinut u Traumatološkoj bolnici gdje se poduzimaju sve potrebne mjere zdravstvene zaštite te vjerujemo u potpuni oporavak ozlijeđenog radnika. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je izvještena da je u tijeku policijski očevid.

Pročitaj više
Priopćenje 24. svibnja, 2023

Umro akademik Boris Bućan

U Zagrebu je 18. svibnja 2023. u 77. godini života umro istaknuti hrvatski slikar i grafički dizajner akademik Boris Bućan, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 15. ožujka 1947. u Zagrebu gdje je 1967. završio Školu za primijenjenu umjetnost, a 1972. Akademiju likovnih umjetnosti. Za redovitog člana HAZU izabran je 2006., a od 2000. bio je član suradnik. U grafičkom oblikovanju, posebno plakatima velikih dimenzija, bio je vezan uz pop-art i konceptualizam i uspješno anticipirao neke značajke postmodernizma. U tom duhu je 1982. stvorio plakat za izvedbu baleta Igora Stravinskog Žar ptica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu koji je stekao svjetsku slavu.

Pročitaj više
Priopćenje 23. svibnja, 2023

U Preporodnoj dvorani HAZU dodijeljene stipendije „Za žene u znanosti“

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti L’Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija 17. godinu zaredom nagradili su stipendijama Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura. Ovogodišnje dobitnice su Ines Haberle (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Andrea Hloušek-Kasun (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antonija Mravak (Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu) i Ivana Sopek Merkaš (Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice).  Svečanost proglašenja dobitnica stipendija održana je u utorak 23. svibnja 2023. u Preporodnoj dvorani HAZU. 

Pročitaj više
Priopćenje 23. svibnja, 2023

Virtualna izložba Sveučilišne knjižnice Rijeka “Život i djelo akademika Daniela Rukavine”

Sveučilišna knjižnica Rijeka je na svojim mrežnim stranicama izradila virtualnu izložbu Život i djelo akademika Daniela Rukavine. Izložba je nastala temeljem donacije koja se sastoji od knjižnične i arhivske građe iz privatne zbirke akademika Rukavine, koju je Sveučilišna knjižnica primila 2022. godine od gospođe Ide Rukavine. Izložba je spomen na životni put i djelo rektora Sveučilišta u Rijeci u dva mandata, akademika koji je snažno obilježio život na Sveučilištu, a postavljena je u sklopu obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Rijeci. Virtualna izložba ostat će trajno dio mrežnih stranica Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Pročitaj više
Priopćenje 15. svibnja, 2023

Prof. dr. sc. Hana Breko Kustura gostovala u emisiji Art Caffe na Z1 televiziji

Kultna emisija iz područja kulture, Art Caffe, voditelja Petra Miše Mihočevića ugostila je 11. svibnja 2023. članicu suradnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Hanu Breko Kustura.
Art Caffe je multimedijalni projekt koji se kao TV emisija emitira jednom tjedno i pokriva približno četiri i pol milijuna gledatelja na području Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Pročitaj više
Priopćenje 10. svibnja, 2023

Umro član suradnik HAZU Eduard Prelogović

U Zagrebu je 8. svibnja 2023. u 88. godini života umro prof. dr. sc. Eduard Prelogović, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 7. travnja 1936. u Zagrebu. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 1962., a od 1964. do 2007. bio je profesor na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu. Obavljao je nastavu iz sljedećih predmeta: Geološko kartiranje, Strukturna geologija, Strukturna geomorfologija i geologija kvartara, Neotektonika sa seizmotektonikom, Seizmotektonika, te na nekoliko predmeta poslijediplomskog studija iz područja geologije i fizike. Za člana suradnika HAZU izabran je 1992. 

Pročitaj više
Priopćenje 8. svibnja, 2023

U foyeru Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu otkrivena bista skladatelja Ive Paraća (1890.-1954.)

U petak, 5. svibnja 2023. u 20 sati, svečanim koncertom i prigodnim stručnim osvrtima u foyeru splitskoga HNK-a otkrivena je bista eminentnog hrvatskog skladatelja, Splićanina Ive Paraća. Bista je poklon obitelji Parać Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Svečano su je otkrili donator, akademik  Frano Parać i Jure Bučević, ravnatelj opere splitske nacionalne kazališne kuće. O samoj bisti je (s aspekta povjesničara umjetnosti) pred brojnim okupljenim uzvanicima, među kojima i akademici Dinko Kovačić, Kažimir Hraste i Radoslav Tomić,  govorio prof.  dr. sc. Josip Belamarić.

Pročitaj više

Pretraživanje