Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 17. studenoga, 2023

Dobitnici državne nagrade za znanost za 2022. godinu

13. studenoga 2023. godine održala se sjednica Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost na kojoj je donesena Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2022. godinu. Dodijeljeno je ukupno 26 državnih nagrada, od kojih su nagrade za životno djelo dobili akademik Vladimir Paar iz područja prirodnih znanosti i akademik Mladen Obad Šćitaroci iz područja tehničkih znanosti. ČESTITAMO!

Pročitaj više
Priopćenje 17. studenoga, 2023

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala počast žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odala im je počast u petak 17. studenog 2023. Podno spomenika utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera pored palače HAZU u Zagrebu upaljene su crvene i bijele svijeće u spomen na 32. godišnjicu stradanja Vukovara i Škabrnje u srpskoj agresiji, a prvu svijeću upalio je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt. Vijenac Hrvatske akademije u četvrtak je položen na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Pročitaj više
Priopćenje 15. studenoga, 2023

X. Međunarodno savjetovanje o morskoj tehnologiji – in memoriam akademiku Zlatku Winkleru

Pod pokroviteljstvom Razreda za tehničke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, 16. i 17. studenog 2023. održava se X. Međunarodno savjetovanje o morskoj tehnologiji – in memoriam akademiku Zlatku Winkleru. Suorganizatori su Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet za pomorstvo i promet Sveučilišta u Ljubljani i Udruga za proučavanje i razvoj pomorstva. Na skupu sudjeluju akademik Ivo Senjanović, predsjednik i članovi Znanstvenog vijeća za pomorstvo HAZU.

Pročitaj više
Priopćenje 9. studenoga, 2023

Objavljen novi broj Glasnika HAZU (16-17)

Početkom studenog 2023. objavljen je novi broj Glasnika HAZU (broj 16-17) koji donosi vijesti o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2022. Glavni urednik časopisa je akademik Ivan Gušić, urednik Tihomil Maštrović, a likovni urednik Damir Fabijanić.

Pročitaj više
Priopćenje 8. studenoga, 2023

OMI Satellite Symposium in Cardiac Surgery

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Hrvatsko društvo za kardijalnu kirurgiju Hrvatskog liječničkog zbora organizira OMI Satellite Symposium in Cardiac Surgery koji se održava 13. i 14. studenog u Hotelu Sheraton u Zagrebu.

Pročitaj više
Priopćenje 6. studenoga, 2023

Nacionalni program stipendiranja L’Oréal – UNESCO „Za žene u znanosti“ slavi punoljetnost: otvoren 18. ciklus

L’Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, osamnaestu godinu zaredom objavljuju natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Četiri hrvatske znanstvenice bit će nagrađene stipendijama u vrijednosti od 5.000 €. 

Pročitaj više
Priopćenje 9. studenoga, 2023

Časopis Dubrovnik Annals u Italiji uvršten na listu znanstvenih časopisa koji su relevantni za napredovanja u području antičke povijesti, filologije, povijesti književnosti i povijesti umjetnosti

Talijanska Nacionalna agencija za vrednovanje sveučilišta i znanstvenih instituta (ANVUR) uvrstila je časopis Dubrovnik Annals, koji izdaje Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, na listu znanstvenih časopisa koji su relevantni za napredovanja u području antičke povijesti, filologije, povijesti književnosti i povijesti umjetnosti. Časopis od ranije ima takav status i za područje povijesti ekonomije.

Pročitaj više
Priopćenje 7. studenoga, 2023

Otvaranje gradilišta i konstrukcijska obnova zgrade Palače Drašković HAZU

Dana 7. studenoga 2023. otvoreno je gradilište i započela je konstrukcijska obnova zgrade Palače Drašković HAZU u Opatičkoj 18 u Zagrebu, zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Na prigodnoj svečanosti govorili su član Predsjedništva HAZU akademik Boris Senker, voditeljica projekta obnove Akademijinih zgrada Petra Tončić Lipovščak te projektanti Ana Alar i Mario Todorić. 

Pročitaj više

Pretraživanje