Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 9. studenoga, 2023

Časopis Dubrovnik Annals u Italiji uvršten na listu znanstvenih časopisa koji su relevantni za napredovanja u području antičke povijesti, filologije, povijesti književnosti i povijesti umjetnosti

Talijanska Nacionalna agencija za vrednovanje sveučilišta i znanstvenih instituta (ANVUR) uvrstila je časopis Dubrovnik Annals, koji izdaje Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, na listu znanstvenih časopisa koji su relevantni za napredovanja u području antičke povijesti, filologije, povijesti književnosti i povijesti umjetnosti. Časopis od ranije ima takav status i za područje povijesti ekonomije.

Pročitaj više
Priopćenje 7. studenoga, 2023

Otvaranje gradilišta i konstrukcijska obnova zgrade Palače Drašković HAZU

Dana 7. studenoga 2023. otvoreno je gradilište i započela je konstrukcijska obnova zgrade Palače Drašković HAZU u Opatičkoj 18 u Zagrebu, zahvaljujući sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije i Državnog proračuna Republike Hrvatske. Na prigodnoj svečanosti govorili su član Predsjedništva HAZU akademik Boris Senker, voditeljica projekta obnove Akademijinih zgrada Petra Tončić Lipovščak te projektanti Ana Alar i Mario Todorić. 

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 6. studenoga, 2023

Međunarodni znanstveni skup TRGOVAČKA DRUŠTVA NA PREKRETNICI – POGLED UNAPRIJED

Pod pokroviteljstvom Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavod za pravo društava i financijsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci u suorganizaciji s Jean Monnet međusveučilišnim centrom izvrsnosti Opatija, organizira međunarodni znanstveni skup TRGOVAČKA DRUŠTVA NA PREKRETNICI – POGLED UNAPRIJED, koji će se održati dana 10. studenog 2023. u Opatiji, u Vili Antonio, Vladimira Nazora 2. 

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 30. listopada, 2023

Konferencija LOV NA TIHOG UBOJICU – stres sveprisutni demon

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu dana 9. studenog 2023. održava se 2. konferencija Lov na tihog ubojicu – stres sveprisutni demon, u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju. Akademik Bojan Jelaković, organizator konferencije pokazat će podatke o trenutnome stanju prevalencije, svjesnosti, liječenju i kontroli arterijske hipertenzije u Hrvatskoj.

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 30. listopada, 2023

14. Hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu se od 3. do 5. studenog održava 14. Hrvatski kongres o aterosklerozi s međunarodnim sudjelovanjem. Predsjednik kongresa je akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu.

Pročitaj više
Priopćenje 31. listopada, 2023

Zrinka Posavec dobitnica Nagrade „Dragutin Tadijanović“ za 2023.

Hrvatska pjesnikinja i glazbenica Zrinka Posavec dobitnica je ovogodišnje Nagrade „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nagrada joj je dodijeljena za knjigu Maria Callas se baca u more koju je 2022. objavila izdavačka kuća Fraktura. Svečanost dodjele Nagrade bit će 6. studenog u Slavonskom Brodu u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića  u sklopu manifestacije Tadijine jeseni u povodu 118. rođendana ovog istaknutog hrvatskog pjesnika.

Pročitaj više
Objava iz medija 30. listopada, 2023

U Mostaru održan znanstveno-stručni simpozij povodom 80. rođendana akademika Luke Paljetka

U Mostaru je 26. i 27. listopada 2023. održan znanstveno-stručni simpozij povodom 80. rođendana akademika Luke Paljetka u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na kojem su održana brojna predavanja stručnjaka i znanstvenika s raznih područja Paljetkova djelovanja budući da se radi o pjesniku, prevoditelju, kazališnom i likovnom kritičaru, redatelju, feljtonistu, esejistu, dramaturgu, ali i o likovnom umjetniku.

Pročitaj više
Priopćenje 25. listopada, 2023

Akademik Ivo Šlaus odlikovan Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom

Odlukom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića istaknuti hrvatski fizičar akademik Ivo Šlaus odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobite zasluge u području znanosti, istraživanja, međunarodnih odnosa te izniman doprinos ugledu Republike Hrvatske i njezinom međunarodnom položaju u svijetu. Odlikovanje je na svečanosti u Uredu Predsjednika Republike u Zagrebu u srijedu 25. listopada 2023. preuzeo sin akademika Ive Šlausa akademik Mario Šlaus.

Pročitaj više
Priopćenje 2. listopada, 2023

Prvi festival OPEN HOUSE ZAGREB

Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti bio je dio prvog festivala OPEN HOUSE ZAGREB koji je 20. do 22. listopada otvorio vrata najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela kroz koja je građanima Grada Zagreba, turistima i putnicima namjernicima uz stručno vodstvo predstavljeno 35 odabranih zgrada. U organizaciji Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU priče su ispričali te kroz zgradu Putničkog terminala, Atelijer i Staru gradsku vijećnicu proveli: akademik Branko Kincl, akademik Andrija Mutnjaković, izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec i Darko Fritz. 

Pročitaj više
Priopćenje 19. listopada, 2023

Objavljen novi broj časopisa Forum (7-9, 2023.) tromjesečnika Razreda za književnost HAZU

Iz tiska je izišao novi, jesenski trobroj časopisa Forum (7–9, 2023). U ovome odličnom svesku možete pročitati novu poeziju Dubravka Detonija, Ludwiga Bauera i Ivana Babića; novi tekst Žarka Paića, prozu Milka Valenta, esej Dorte Jagić, prijevod slovačke (Ivan Krasko – Filip Badanjak) i engleske poezije (Carol Ann Duffy – Nikola Đuretić); zatim Ladu Žigo, akademika Mladena Machieda, portret Ivana Aralice iz pera Helene Sablić Tomić, razgovor s Ivanom Rogićem Nehajevim, dnevnik čitanja Denisa Peričića, kronike kulturnih zbivanja i još mnogo toga.

Pročitaj više

Pretraživanje