Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Skup 30.05.2024 - 2.06.2024

MIND & BRAIN – 63. međunarodni neuropsihijatrijski kongres

Pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 30. svibnja do 2. lipnja svibnja 2023. godine u Puli se održaa tradicionalni psihijatrijski i neurološki kongres MIND & BRAIN koji organiziraju Međunarodni institut za zdravlje mozga, Udruga za neuropsihijatriju i Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara. Predsjednica kongresa je akademkinja Vida Demarin.

Pročitaj više
Skup 28.05.2024

Okrugli stol Naučene lekcije iz incidenta u pogonu osječke tvrtke „Drava International“ – možemo li prevenirati moguće štetne utjecaje proizvodnih pogona kružnog gospodarstva na tlo i vode?

U organizaciji Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u utorak, 28. svibnja 2024. održan je okrugli stol “Naučene lekcije iz incidenta u pogonu osječke tvrtke „Drava International“ – možemo li prevenirati moguće štetne utjecaje proizvodnih pogona kružnog gospodarstva na tlo i vode?” Uvodna izlaganja održali su prof.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Željko Duić s Rudarsko – geološko – naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitaj više
PredavanjeSkup 29.05.2024

Znanost u žarištu: Predavanje Alemka Gluhaka Porijeklo riječī za stvari oko nas

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U srijedu 29. svibnja 2024. u Knjižnici HAZU u Zagrebu predavanje Porijeklo riječī za stvari oko nas održao je v.zn.sur. dr. Alemko Gluhak (Zavod za lingvistička istraživanja HAZU).

Pročitaj više
Predavanje 23.05.2024

Što je to biološka raznolikost i zašto nam je važna?

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira predavanje Što je to biološka raznolikost i zašto nam je važna? u četvrtak, 23. svibnja 2024. s početkom u 12 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. Predavanje će održati prof. dr. sc. Antun Alegro s Biološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Moderator predavanja je prof. dr. sc. Željko Škvorc, pročelnik Sekcije za zaštitu bioraznolikosti.

Pročitaj više
Skup 23.05.2024 - 25.05.2024

Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti. Uz 450. obljetnicu kajkavskoga prvotiska: Ivan Pergošić, Decretum, 1574.

Dva zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavod za lingvistička istraživanja iz Zagreba i Zavod za znanstveni rad u Varaždinu – udružila su se u organizaciji znanstvenoga kajkavološkog skupa koji se održava od 23. do 25. svibnja 2024. u kajkavskim gradovima – Varaždinu i Ludbregu. Na skupu će sudjelovati 43 izlagača s 35 izlaganja koja obuhvaćaju teme iz kajkavske jezične povijesti i suvremenosti. Cilj je znanstvenoga skupa skrenuti pažnju znanstvene i opće javnosti na kajkavsku jezičnu baštinu.

Pročitaj više
Skup 23.05.2024 - 24.05.2024

Znanstveni skup „Pravni položaj i pravni sustav Kraljevine Ugarske, Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i Rijeke u dualističkom državnom uređenju“

Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli suorganziator je skupa „Pravni položaj i pravni sustav Kraljevine Ugarske, Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije i Rijeke u dualističkom državnom uređenju“ koji će se održati 23. i 24. svibnja 2024. u Budimpešti.

Pročitaj više
Skup 24.05.2024

Znanstvena manifestacija Knjiški Krnjaš IX., Znanstveni kolokvij u čast akademiku Leu Budinu u Vinkovcima

Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima organizira 24. svibnja 2024. s početkom u 10,30 sati Znanstvenu manifestaciju Knjiški Krnjaš IX. u sklopu koje će se održati znanstveni kolokvij u čast akademiku Leu Budinu. O njegovu životu i radu govorit će akademik Ignac Lovrek, prof. dr. sc. Marin Golub, Zlatka Markučič, dipl. ing., prof dr. sc. Anica Bilić i Tihomir Marojević, knjižničarski savjetnik.

Pročitaj više
SkupKomemoracija 23.05.2024

KOMEMORATIVNI SKUP U SPOMEN prof. emeritusu MIROSLAVU BERTOŠI

U četvrtak 23. svibnja 2024. u 12 sati u Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Ružićeva 5 održat će se komemorativni skup u spomen prof. emeritusu Miroslavu Bertoši, preminulome voditelju Zavoda.
Organizator komemorativnog skupa je Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Pročitaj više

Navigacija