Skupovi i predavanja

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Skup 28.06.2023

Okrugli stol Onečišćenje Jadrana – utjecaj urbanih otpadnih voda

Znanstveno vijeće za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU i Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša HAZU organiziraju Okrugli stol Onečišćenje Jadrana – utjecaj urbanih otpadnih voda, u srijedu, 28. lipnja 2023. s početkom u 10.30 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14 u Zagrebu. Cilj okruglog stola je upozoriti na sadašnje stanje, ukazati na važnost pročišćavanja otpadnih voda, na problem nedostatnog pročišćavanja urbanih otpadnih voda te na neravnomjerno opterećenje kanalizacijskih sustava turističkih aglomeracija. Nakon predavanja predviđena je diskusija i usvajanje preporuka.

Pročitaj više
Skup 28.06.2023

Okrugli stol Izazovi poljoprivredne proizvodnje u izmijenjenim političkim i klimatskim prilikama

Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo HAZU organizira Okrugli stol “Izazovi poljoprivredne proizvodnje u izmijenjenim političkim i klimatskim prilikama”, u srijedu, 28. lipnja 2023. s početkom u 13.30 sati, u Knjižnici HAZU, Trg J.J. Strossmayera 14. Voditelj organizacije je akademik Ferdo Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, a moderator okruglog stola je prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta i član Znanstvenog vijeća.

Pročitaj više
PredavanjeSkup 28.06.2023

Znanost u žarištu: predavanje Kako je pošlo po zlu? Od srednjovjekovne Europe kompozitnih država do koncepta nacionalnih država 19. stoljeća

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokrenula je ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a osmo predavanje, pod naslovom Kako je pošlo po zlu? Od srednjovjekovne Europe kompozitnih država do koncepta nacionalnih država 19. stoljeća, u srijedu 28. lipnja 2023. u Knjižnici HAZU održat će dr. sc. Damir Karbić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, upravitelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu.

Pročitaj više
Skup 23.06.2023 - 24.06.2023

Znanstveni simpozij Dvjestota obljetnica rođenja Ivana Filipovića (1823. – 2023.)

U organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima održat će se 23. i 24. lipnja 2023. Znanstveni simpozij „Dvjestota obljetnica rođenja Ivana Filipovića (1823. – 2023.)“ u Osijeku. Pokrovitelji Simpozija su Hrvatski sabor, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pročitaj više
Skup 19.06.2023

8. simpozij Apoptoza i novotvorine

U organizaciji Odbora za genomiku i proteomiku u onkologiji Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u ponedjeljak 19. lipnja u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održan je 8. simpozij Apoptoza i novotvorine.

Pročitaj više
Skup 16.06.2023

Svečana akademija povodom 100. obljetnice rođenja akademika Dragutina Fleša

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za tehničke znanosti i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku organiziraju svečanu akademiju povodom 100. obljetnice rođenja akademika Dragutina Fleša, prvog tajnika Razreda za tehničke znanosti, koja će se održati u petak, 16. lipnja 2023. s početkom u 12.00 sati u Gradskom muzeju Vukovar. O životu i djelu akademika Fleša govorit će akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti, akademik Vitomir Šunjić, akademkinja Vlasta Piližota i mr. sc. Ivan Hubalek, dipl. ing.

Pročitaj više
SkupPredstavljanje knjige 16.06.2023

Znanstveni skup Grad su ljudi, predstavljanje knjige Prim. dr. Josip Jagodić: Pravednik među narodima i projekcija dokumentarnog filma Prim. dr. Josip Jagodić

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru organizira u povodu 27. Terezijane, tradicionalne kulturno-turističke manifestacije u Bjelovaru znanstveni skup Grad su ljudi, predstavljanje knjige Prim. dr. Josip Jagodić: Pravednik među narodima  i projekciju dokumentarnog filma Prim. dr. Josip Jagodić koje će održati u petak 16. lipnja 2023. s početkom u 10 sati u Multimedijskoj dvorani Željka Sabola u Gradskom muzeju Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 1.

Pročitaj više
PredavanjeSkupManifestacija 15.06.2023 - 16.06.2023

HORIZON 2020 – RADIATE završni sastanak partnera

U četvrtak, 15. lipnja 2023. u 9 sati, u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu, Trg braće Radića 7 (palača Milesi) održat će se dvodnevni završni sastanak partnera  HORIZON 2020 – RADIATE  (Research And Development with Ion Beams – Advancing Technology in Europe).

Pročitaj više

Navigacija