Jedinice u sastavu HAZU

Znanstveni i umjetnički rad Akademije organizira se u njezinim razredima te znanstvenim i umjetničkim jedinicama.

Hrvatski muzej arhitekture

Voditelj: akademik Andrija Mutnjaković
Ravnateljica: dr. sc. Borka Bobovec

Ulica Ivana Gorana Kovačića 37, Zagreb
privremeno sjedište: Križanićeva ulica 3/III kat, 10000 Zagreb
Telefon: +385(0)14834551
Telefon: +385(0)14834553
E-mail: hmamuzej@hazu.hr

Facebook stranice Hrvatskog muzeja arhitekture

Radno vriijeme:

Pon: 10-16 h

Uto: 10-16 h

Sri: 10-18 h

Čet: 10-16 h

Pet: 10-16 h

Subotom, nedjeljom i praznikom muzej je zatvoren.

 

Osnovan je 1995. proširenjem djelatnosti Kabineta za arhitekturu i urbanizam Razreda za likovne umjetnosti čija je bogata zbirka arhivalija postala inicijalna zbirka Muzeja.

Hrvatski muzej arhitekture
Hrvatski muzej arhitekture, Zagreb

Muzej se sustavno bavi prikupljanjem, pohranom i istraživanjem relevantne dokumentacije i podataka iz povijesti hrvatske arhitekture. Poseban je naglasak na prikupljanju građe iz razdoblja moderne, to jest od kraja prošloga stoljeća do danas. U okviru pojedinih arhivskih cjelina čuvaju se nacrti mnogih arhitekata. Zbirka danas ima oko 18.000 komada različitih arhivalija: nacrta, crteža, modela, fotografija, dijapozitiva, korespondencije i ostalih dokumenata vezanih uz povijest hrvatske arhitekture. Sva građa koju Muzej čuva sustavno se informatički obrađuje i dostupna je svim istraživačima.

Dio izložbenog prostora
Dio izložbenog prostora Hrvatskog muzeja arhitekture

Muzej nema stalnoga postava, nego se organiziraju povremene izložbe kojima se muzejskoj publici predstavlja fundus Muzeja i relevantna arhitektonska produkcija pojedinih autora ili razdoblja.

Muzej se isto tako bavi predstavljanjem suvremenoga arhitektonskoga stvaralaštva i razvijanjem kulture dijaloga unutar arhitektonske struke organizirajući tematske izložbe, tribine i njegujući nakladničku djelatnost.

Akademik Andrija Mutnjaković imenovan je voditeljem Hrvatskoga muzeja arhitekture za novo mandatno razdoblje počevši od 26. veljače 2019. godine.

Navigacija

Znanstvenoistraživačke jedinice

Muzeji - Galerije - Zbirke

Druge jedinice