Jedinice u sastavu HAZU

Znanstveni i umjetnički rad Akademije organizira se u njezinim razredima te znanstvenim i umjetničkim jedinicama.

Zavod za istraživanje korozije i desalinaciju u Dubrovniku

Voditelj:
Upravitelj: dr. sc. Franjo Ivušić

Vlaha Bukovca 14, 20000 Dubrovnik
Telefon: +385 0 20 423 110
E-mail: fivusic@hazu.hr


Zavod za istraživanje korozije i desalinaciju u Dubrovniku osnovan je 1965. godine. Jedina je znanstvena ustanova na jadranskoj obali kojoj je istraživanje korozije i zaštite metala u morskoj vodi primarni zadatak. S obzirom na dužinu i razvedenost morske obale Republike Hrvatske, značajan je utjecaj morske klime i vode na procese razaranja kovinskih konstrukcija u priobalju, plovnih objekata, platformi za istraživanje i dobivanje nafte i plina, cjevovoda, mostova i armiranoga betona, što predstavlja goleme materijalne gubitke u gospodarstvu zemlje.

Rezultati rada članova Zavoda objavljeni su u međunarodnim i domaćim časopisima te na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, a ostvarena su i mnoga praktična rješenja zaštite metala od korozije u raznim granama gospodarstva.

Osim znanstvenih radova treba spomenuti praktičnu primjenu ostvarenu projektima, kao što su desalinacija za opskrbu pitkom vodom cijeloga otoka Lastova i Mljeta te gospodarski učinci primjene sunčeve energije u procesu desalinacije.

Rezultati navedenih djelatnosti Zavoda omogućili su suradnju i zajedničke projekte s međunarodnim i domaćim ustanovama, Europskom federacijom za koroziju te Ministarstvom za obnovu i razvoj na programu revitalizacije otočnog područja.

Samostan svetoga Jakova

Samostan svetoga Jakova, sjedište Zavoda za istraživanje korozije i desalinaciju

 

Navigacija

Znanstvenoistraživačke jedinice

Muzeji - Galerije - Zbirke

Druge jedinice