Završila prva terenska sezona

S polaganim završetkom ljeta većina naših čigri krenula je na dalek put prema svojim zimovalištima oko juga Afrike. Time se privode kraju i ovogodišnje terenske aktivnosti koje smo kroz gnijezdeću sezonu provodili s projektnim partnerima i suradnicima.

Kao što je napisano u ranijim obavijestima, ova je godina bila sve samo ne obična gnijezdeća sezona za crvenokljune čigre. Od kraja travnja obilazili smo tradicionalna gnijezdilišta čigri na i oko Save i čekali da se počnu gnijezditi. No, zbog iznimno visokih vodostaja ubičajena im je kolonijana Rakitju bila potopljena sve do sredine lipnja. Zato su spremno prihvatile novu platformu za gniježđenje, koju smo im postavili na jezeru Siromaja 2 kod Rugvice. Tamo smo 17 čigri uhvatili i opremili uređajima za satelitsko praćenje, što nam je omogućilo da kroz čitavu sezonu pratimo njihove kretnje i ponašanje.

Postavljeni uređaji već su nam otkrili mnogo o životu čigri. Prije svega, otkrili su nam da su se neke čigre zbog nedostatka “tradicionalnih” gnijezdilišta ove godine iznimno počele gnijezditi na napuštenoj opremi za iskapanje šljunka na jezeru Čiče. Također smo ustanovili kako se čigre pretežno hrane duž rijeke Save oko Zagreba, i to najčešće kod Hrušćice. Time su potvrdile važnost ovog zaštićenog NATURA područja. Također smo otkrili kako su neke ptice nakon neupješnog gniježđenja na jezeru Siromaja 2 promijenile lokaciju i pokušale se gnijezditi na napokon izronjenom otočiću na Rakitju.

Kretanje jedne od čigri kroz tjedan dana nakon postavljanja uređaja

Osim praćenja kretanja čigri, istraživali smo i njihovu brojnost te uspješnost gniježđenja na pojedinim kolonijama. Na platformi na jezeru Siromaja 2 gnijezdilo se 26 parova i uspješno su othranile nešto više od jednog ptića po paru. Na jezeru Čiče pokušalo se gnijezditi 50ak parova, no većina ih nije bilo uspješno zbog nepovoljnih uvjetima koje tamošnje neprirodno okruženje predstavlja. Mnoge od njih zatim su se prebacile na otočić na Rakitju nakon što se on napokon pojavio iznad površine sredinom lipnja. Tamo se u kratkom roku okupilo preko 100 parova, koji su unatoč kašnjenju od mjesec i pol od uobičajenog uspjeli othraniti našto manje od jednog ptića po paru. Nekoliko parova toliko se kasno počelo gnijezditi da još uvijek othranjuju mlade! No, većina je čigri sad već debelo na putu prema jugu.

Terenske aktivnosti koje smo provodili omogućila su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj preko Interreg Si-Hr projekta ČIGRA.