Postavljena platforma za gniježđenje čigri

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ (JUZP), partner na projektu ČIGRA, 16.5.2018. je dovršila izgradnju i postavljanje platforme za gniježđenje čigri na jezeru Siromaja 2 kod Novaka Nartskih, nedaleko od Rugvice.

Ove su godine zbog iznadprosječno visokih vodostaja na svim šljunčarama uz Savu, pa tako i na jezeru Rakitje, još uvijek potopljeni svi otočići na kojima su se čigre do sad gnijezdile. Zato je postavljanje ove platforme od iznimne važnosti – ona čigrama trenutno pruža jedino pogodno mjesto za gniježđenje u Hrvatskom dijelu rijeke Save. Čini se da su i čigre toga i te kako svjesne jer su se već ubrzo nakon postavljanja počele okupljati na platformi, a niti tjedan dana od postavljanja platforme na njoj je već uočeno i prvo jaje! Tako su djelatnici JUZP u zadnji čas spasili ovogodišnju sezonu gniježđenja čigri u Hrvatskoj.

Platforma je većim dijelom izgrađena i postavljena zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj preko Interreg Si-Hr projekta ČIGRA, uz djelomično sufinanciranje same JUZP.