Održana radionica predstavljanja protokola za monitoring crvenokljune čigre

Javna ustanova „Zeleni Prsten“ Zagrebačke županije (JUZP) je u sklopu projekta „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave – ČIGRA“ organizirala edukativnu radionicu predstavljanja prekograničnog protokola monitoringa crvenokljune čigre.

Radionica je održana u petak 23.2.2018. u prostorijama Pop-Up kina na Autobusnom kolodvoru u Samoboru. Na njoj su predstavljene upute za praćenje stanja populacija crvenokljune čigre na području Slovenije i Hrvatske. Projekti partneri iz Slovenije i Hrvatske podijelili su dosadašnja iskustva u monitoringu čigri na području dviju zemalja. Sastanku su prisustvovali predstavnici partnera na projektu (JUZP, Zavod za ornitologiju HAZU, Udruga Biom i Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Nacionalni inštitut za biologijo iz Ljubljane te Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu), javnih ustanova za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, studenti biologije te predstavnici bioloških i ornitoloških udruga i poduzeća. Cilj zajedničkog protokola monitoringa je stjecanje cjelovitog uvida u stanje populacija čigri na teritoriju Hrvatske i Slovenije.

Protokol za monitoring čigri možete preuzeti ovdje.

Crvenokljuna čigra strogo je zaštićena vrsta ptice i jedna je od ciljnih vrsta za očuvanje na području ekoloških mreža u Hrvatskoj i Sloveniji. Praćenje veličine i trenda populacija stoga je obveza naših država prema Europskoj komisiji.

Na radionici smo po prvi put javno predstavili i roll-up plakate („pingvine”) na temu crvenokljune čigre i ovog projekta. U sklopu radnog paketa komunikacija projekta ČIGRA izrađeno je po pet „pingvina” na hrvatskom i na slovenskom, koji prestavljaju crvenokljunu čigru, ekologiju njezina gniježđenja, razloge ugroženosti, aktivnosti zaštite i sam projekt Interreg Si-Hr ČIGRA. „Pingvini” će odsad na svim javnim događanjima u sklopu projekta svojim zanosnim fotografijama privlačiti pozornost te zainteresiranim pojedincima pružati informacije o navedenim temama.

Projekt „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave” financiran je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020.