Održana dionička radionica za izradu akcijskog plana

U Samoboru je u utorak 11. lipnja održana dionička radionica za izradu prekograničnog akcijskog plana za zaštitu kontinentalnih populacija čigri.

Cilj ove radionice bio je okupiti ljude iz raznih sektora kako bi raspravili o pritiscima i prijetnjama s kojima su suočene kontinentalne populacije čigri te kako bi pronašli rješenja za te probleme. U ugodnom ambijentu Centra za mlade Bunker okupilo se 34 sudionika iz različitih sektora, od zaštite prirode, preko znanstvenika ornitologa, genetičara i veterinara, urbanista, geografa, poduzetnika i ribiča do onih iz javne uprave i energetskog sektora.

Na radionici su sudjelovali i kolege iz Slovenije, s obzirom da se akcijski plan priprema i za hrvatske i za slovenske populacije čigri. U prvom dijelu radionice održala su se uvodna predavanja. Prvo predavanje na temu upoznavanja sa čigrama i problematikom njihove zaštite održao je Miloš Martinović, asistent ornitolog u Zavodu za ornitologiju HAZU. Zatim je dr. Jelena Kralj, također iz ZZO HAZU predstavila procesa izrade akcijskog plana za zaštitu ove vrste te tako okupljene pobliže upoznala s onime što se od njih očekuje.

Nakon kratke pauze za kavu okupljeni su se rasporedili po četiri okrugla stola na kojima se raspravljalo o pojedinim aspektima zaštite kontinentalnih populacija čigri. Okrugli stolovi bili su tematski podijeljeni – ugroze prirodnih staništa, ugroze umjetnih staništa, sportsko-rekreacijske aktivnosti i ostale ugroze. Sudionici su bili vrlo zainteresirani za raspravu i u preko sat i pol grupne rasprave iznijeli su mnogo vrijednih stajališta i prijedloga.

Nakon rasprave došao je red na još jednu pauzu za ručak, no mnogi su se sudionici toliko angažirali da su nastavili raspravljati čak i uz hranu. Na kraju su voditelji svakog od okruglih stolova svim sudionicima predstavili zaključke svojih grupa i pružili im još jednu priliku da nešto dodaju. Time je zaključena ova cijelodnevna radionica tijekom koje smo dobili mnogo zanimljivih uvida i prijedloga za očuvanje populacija čigri u Hrvatskoj i Sloveniji. Nakon radionice neki su od okupljenih spontano posjetili nedaleku koloniju čigri na jezeru Rakitje.