Krenula nova sezona gniježđenja čigri

Nova je sezona gniježđenja čigri u punom jeku. Zbog vrlo blage zime i pomanjkanja snijega početkom godine, vodostaj Save i podzemnih voda bio je prilično nizak. Otočić na jezeru Rakitje, onaj kojeg smo prošle jeseni uredili i koji krajem zime i u rano proljeće obično bude potopljen, ove je godine čitavo je proljeće proveo “na suhom”.

Čigre su se uredno počele pojavljivati sredinom travnja na uobičajenim hranilištima, ponajviše na Savi kod Hruščice i Savice, ali u sve većim brojevima i na platformi na jezeru Siromaja. Tamo su se vrlo rano počele i gnijezditi – krajem travnja uočili smo snubljenje i kopulaciju, a mnoge su 1. svibnja već inkubirale.

No, porast broja čigri na jezeru Siromaja nije pratio njihov porast na ostalim gnijezdilištima, ponajprije najvećem tradicionalnom gnijezdilištu na Rakitju. Ispostavilo se da su ove godine mnoge selice, pa tako i čigre, kasnile sa svojim dolaskom sa zimovanja u Europu. Tako smo čigre u značajnijim brojevima na otoku na Rakitju počeli primjećivati tek sredinom svibnja. U međuvremenu se ispostavilo i da je ove godine zbog ekstremno niskog vodostaja u okolici Zagreba čigrama dostupno puno više otočića za gniježđenje nego inače.

Čigre su se na kraju napokon počele gnijezditi i na velikom otoku na Rakitju, a osim tamo i platforme na Siromaji, ove godine imamo još nekoliko poznatih gnijezdilišta: četiri dodatna otočića na jezerima Rakitje i dva otočića na prvom i najvećem jezeru O.K. Sava-Odra (lokalitetu poznatijem kao “Blato”).

Jedan od otočića na Blatu:

Jedan od dodatnih otočića na Rakitju:

Jedan je dan platformu na jezeru Siromaja posjetila i crna čigra (Chlidonias niger)