OBNOVA AKADEMIJE NAKON POTRESA

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb

 • 27. prosinca 2023. Ministarstvo kulture i medija RH produljilo je rok do 30. lipnja 2024. za realizaciju Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operaciju čije je financiranje započeto iz Fonda solidarnosti Europske unije, a nastavlja se iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
 • 21. prosinca 2023. potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija kojim su osigurana sredstva za nastavak energetske i cjelovite obnove u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.
 • 27. listopada 2023. Projekt „Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače HAZU, Trg N. Š. Zrinskog 11, Zagreb” financiran iz Fonda solidarnosti Europske unije smatra se realiziranim. Završetak konstrukcijske obnove odnosno završetak radova koji predstavljaju vraćanje u ispravno radno stanje nastavit će se financirati iz sredstava državnog proračuna.
 • 12. prosinca 2022. otvorenje gradilišta i početak konstrukcijske obnove zgrade palače HAZU
 • 5. prosinca 2022. potpisan je ugovor o javnoj nabavi radova s tvrtkom MEŠIĆ COM d.o.o. za konstrukcijsku obnovu zgrade stradale u potresu.
 • 21. lipnja 2022. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba izdao je suglasnost na projekt cjelovite obnove.
 • 26. svibnja 2022. Ministarstvo kulture i medija produljilo je rok za realizaciju Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije do 30. lipnja 2023. godine.
 • U ožujku 2022. izrađen je konzervatorski elaborat: Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb – Prijedlog prezentacije historicističkog oslika / Katarina Horvat-Levaj, Irena Kraševac

 • 3. prosinca 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisala je Ugovor o izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade Palače HAZU s Institutom IGH d.d.
 • 19. ožujka 2021. s Ministarstvom kulture i medija potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za Izradu projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Nikole Zrinskog 11, Zagreb, koji je financiran iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) u iznosu od 67.192.859,68 kuna (s PDV-om).
 • 5. veljače 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podnijela je prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koji je otvorilo Ministarstvo kulture i medija.
 • U 2020. godini izrađen je konzervatorski elaborat
  Sv. 1.: Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb: povijest gradnje, valorizacija i prijedlog konzervatorskih smjernica / Katarina Horvat-Levaj, Irena Kraševac