POTRES I OBNOVA HAZU NAKON POTRESA

Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Medvedgradska 2, Zagreb

  • 21. rujna 2023. Projekt „Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite Kompleksa zgrada Gliptoteke HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb” financiran iz Fonda solidarnosti Europske unije smatra se realiziranim. Završetak konstrukcijske obnove odnosno završetak radova koji predstavljaju vraćanje u ispravno radno stanje nastavit će se financirati iz sredstava državnog proračuna.
  • 9. studenog 2022. otvaranje gradilišta i početak obnove kompleksa zgrada Gliptoteke HAZU
  • 2. studenog 2022. potpisan je ugovor o javnoj nabavi radova s tvrtkom MKD Građevinar d.o.o. za konstrukcijsku obnovu zgrade stradale u potresu.
  • U listopadu 2022. izrađen je konzervatorski elaborat: Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb: povijest gradnje, valorizacija i prijedlog konzervatorskih smjernica / dr. sc. Ivana Mance Cipek i Ivana Haničar Buljan, dipl. ing. arh.
  • 24. lipnja 2022. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba izdao je suglasnost na projekt cjelovite obnove.
  • 26. svibnja 2022. Ministarstvo kulture i medija produljilo je rok za realizaciju Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije do 30. lipnja 2023. godine.
  • 29. rujna 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisala je Ugovor o izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu kompleksa zgrada Gliptoteka HAZU s arhitektonskim uredom PROARH mateković d.o.o.
  • 15. ožujka 2021. s Ministarstvom kulture i medija potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za Izradu projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite kompleksa zgrada Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Medvedgradska 2, Zagreb, koji je financiran iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) u iznosu od 147.113.566,25 kuna (s PDV-om).
  • 8. veljače 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podnijela je prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koji je otvorilo Ministarstvo kulture i medija.