POTRES I OBNOVA HAZU NAKON POTRESA

Palača Vranyczany-Dobrinović

Ulica Andrije Hebranga 1-3 / Trg Josipa Jurja Strossmayera 12, Zagreb

 • 27. prosinca 2023. Ministarstvo kulture i medija RH produljilo je rok do 30. lipnja 2024. za realizaciju Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operaciju čije je financiranje započeto iz Fonda solidarnosti Europske unije, a nastavlja se iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
 • 13. prosinca 2023. Projekt „Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Vranyczany-Dobrinović, Hebrangova 1-3, Zagreb”” financiran iz Fonda solidarnosti Europske unije smatra se realiziranim. Završetak konstrukcijske obnove odnosno završetak radova koji predstavljaju vraćanje u ispravno radno stanje nastavit će se financirati iz sredstava državnog proračuna.
 • 20. veljače 2023.  otvorenje gradilišta i početak konstrukcijske obnove palače Vranyczany-Dobrinović HAZU  
 • 14. veljače 2023. potpisan je ugovor o javnoj nabavi radova s tvrtkom Faber Elektromekanik Otomasyon LTD za konstrukcijsku obnovu zgrade stradale u potresu.
 • 13. srpnja 2022. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba izdao je suglasnost na projekt cjelovite obnove.
 • 26. svibnja 2022. Ministarstvo kulture i medija RH produljilo je rok za realizaciju Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operaciju Izrade projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite Palače Vranyczany-Dobrinović koja se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije do 30. lipnja 2023. godine.
 • 29. rujna 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisala je Ugovor o izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade palače Vranyczany-Dobrinović, Andrije Hebranga 1-3 / Trg J. J. Strossmayera 12, Zagreb, sa Zajednicom ponuditelja INTERKONZALTING d.o.o. i ŠKORO d.o.o.
 • 16. ožujka 2021. s Ministarstvom kulture i medija potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za projekt Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Palače Vranyczany – Dobrinović, Hebrangova 1-3, Zagreb, koji je financiran iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) u iznosu od 65.361.673,61 kuna (s PDV-om)
 • 10. veljače 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podnijela je prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koji je otvorilo Ministarstvo kulture i medija.
 • U 2020. izrađen je konzervatorski elaborat:
  Sv. 3.: Palača Vranyczany-Dobrinović: Ulica Andrije Hebranga 1, Zagreb: povijest gradnje, valorizacija i prijedlog konzervatorskih smjernica / Irena Kraševac