OBNOVA AKADEMIJE NAKON POTRESA

Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Trg J.J. Strossmayera 14, Zagreb

  • 5. listopada 2023. Projekt “Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Knjižnice HAZU (nekad Kemički laboratorij), Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb” financiran iz Fonda solidarnosti Europske unije smatra se realiziranim. Ovime je završena konstrukcijska obnova zgrade Knjižnice Akademije.
  • 20. ožujka 2023. Otvaranje gradilišta i konstrukcijska obnova zgrade Knjižnice HAZU
  • 23. lipnja 2022. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba izdao je suglasnost na projekt cjelovite obnove – obnova konstrukcije kulturnog dobra.
  • 26. svibnja 2022. Ministarstvo kulture i medija produljilo je rok za realizaciju Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije do 30. lipnja 2023. godine.
  • U veljači 2022. izrađen je konzervatorski elaborat: Knjižnica HAZU Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb –  Povijest gradnje, valorizacija i prijedlog konzervatorskih smjernica / Katarina Horvat-Levaj, Irena Kraševac

  • 9. prosinca 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti potpisala je Ugovor o izradi projektne dokumentacije za obnovu zgrade Knjižnice HAZU sa Zajednicom ponuditelja ing4studio d.o.o. i TODING d.o.o.
  • 16. ožujka 2021. s Ministarstvom kulture i medija potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za projekt Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite zgrade Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (nekad Kemički laboratorij), Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb, koji je financiran iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) u iznosu od 40.172.818,28 kuna (s PDV-om).
  • 9. veljače 2021. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti podnijela je prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije koji je otvorilo Ministarstvu kulture i medija.