Nagrade akademika

13. studenog

Akademik Vladimir Paar, professor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobio je Državnu nagradu za znanost za 2022. godinu, za životno djelo, za područje prirodnih znanosti.

Akademik Mladen Obad Šćitaroci, professor emeritus Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobio je Državnu nagradu za znanost za 2022. godinu, za životno djelo, za područje tehničkih znanosti.

8. studenog

Akademik Dario Vretenar dobio je Nagradu Andrija Mohorovičić Sveučilišta u Zagrebu.

25. listopada

Akademik Ivo Šlaus odlikovan je Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobite zasluge u području znanosti, istraživanja, međunarodnih odnosa te izniman doprinos ugledu Republike Hrvatske i njezinom međunarodnom položaju u svijetu.

18. lipnja

Akademik Frano Parać dobitnik je nagrade nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo na području glazbe.

12. lipnja

Akademkinja Silvana Vranić dobitnica je Plakete Grada Novalje iz područja znanosti za za značajan doprinos i očuvanje zavičajnoga govora kroz razne publikacije, od kojih je najznačajniji „Rječnik govora Novalje na otoku Pagu”.

25. svibnja

Akademik Nikola Bašić dobio je Nagradu “Viktor Kovačić” za životno djelo, čija je bit rada, kako je navedeno u obrazloženju, poseban odnos prema vlastitoj sredini i kulturi.

29. ožujka

Akademik Luko Paljetak dobio je Nagradu „Iso Velikanović“ za životno djelo, najveće priznanje za književnoprevodilački rad u Hrvatskoj. 

23. veljače

Akademik Andrija Kaštelan odlikovan je Redom Ante Starčevića za izniman doprinos i osobite zasluge u zdravstvu te razvoj transplantacije hematopoetskih matičnih stanica u Hrvatskoj i svijetu.

5. srpnja
Akademik Krešimir Bagić primio je u Vrgorcu pjesničku nagradu „Tin Ujević“ za zbirku Ponornice kao najbolju pjesničku knjigu tiskanu od svibnja 2021. do svibnja 2022.
 
14. lipnja
Akademik Elso Kuljanić, član Razreda za tehničke znanosti HAZU, dobitnik je Nagrade Grada Rijeke za životno djelo za izniman doprinos znanosti, visokom obrazovanju, proizvodnom strojarstvu i razvoju Sveučilišta u Rijeci. Svečanost dodjele priznanja održana je 14. lipnja 2022. u povodu Dana Grada Rijeke.
 
31. svibnja

Akademik Ivan Petrović, član Razreda za tehničke znanosti HAZU, dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti. Svečanost dodjele priznanja održana je 31. svibnja 2022. u povodu Dana Grada Zagreba.

21. svibnja
Akademik Zoran Juranić dobio je Nagradu “Boris Papandopulo” (autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe) Hrvatskog društva skladatelja za djelo Opera po Kamovu (praizvedeno na 20. svibnja 2021. u HNK Rijeka).

7. studenog

Akademik Božo Udovičić dobio je nagradu za životno djelo u stvaranju i radu HRO CIGRE  – Hrvatski ogranak Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave HRO CIGRE (Conseil International des Grands Réseaux Électriques), najveće i najstarije međunarodne udruge u području elektroenergetike. 


6. studenog

Akademik Pavao Pavličić primio je u subotu 6. studenog u Koprivnici književnu nagradu “Fran Galović” za najbolje djelo na temu zavičaja i/ili identiteta u sklopu 28. književnog festivala Galovićeva jesen za svoj roman Kužni pil. Nagradu su mu uručili predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.


22. listopada

Uoči blagdana svetog Ivana Kapistrana i Dana Grada Iloka, u petak 22. listopada 2021. održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Iloka na kojoj je za počasnog građanina ovog najistočnijeg hrvatskog grada izabran akademik Ferdo Bašić.


17. lipnja

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić za životno djelo nagrađena je Nagradom “Vladimir Nazor” za 2020. godinu iz područja književnosti. Nagrada joj je uručena na svečanosti održanoj 17. lipnja, a nagrade su dobitnicima uručili ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade „Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić.
Nagrada “Vladimir Nazor” dodjeljuje se  za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj u području književnosti, glazbe, kazališne i filmske umjetnosti, likovnih i primijenjenih umjetnosti te arhitekture i urbanizma.


13. lipnja 2021.

 • Akademik Zvonimir Mrkonjić dobio je Demetrovu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa. Nagrada mu je uručena 13. lipnja 2021. u Zagrebu.

12. lipnja 2021.

 • Akademik Pavao Pavličić dobio je nagradu Crikveničko sunce 20. Jadranskih književnih susreta. Nagrada mu je uručena 12. lipnja u Crikvenici.

31. svibnja 2021.

 • Među dobitnicima priznanja Grada Zagreba uručenima 31. svibnja 2021. na Dan Grada Zagreba su i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademik Josip Madić dobio je Nagradu Grada Zagreba za istraživanja na području veterinarske virologije i vakcinologije koja su u znanstvenoj zajednici prepoznata kao nov pristup suzbijanju i iskorjenjivanju herpesvirusnih zaraza te za zapažen doprinos na području dijagnostike i imunoprofilakse influence te parvovirusnih infekcija životinja. Nagradu Grada Zagreba dobila je i Radna skupina i projektni tim znanstvenoistraživačkog i izdavačkog projekta Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća (43 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica iz Zagreba, Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba te ostalih hrvatskih sveučilišta). U toj su skupini i članovi HAZU: akademik Radoslav Katičić (posmrtno), akademik Marko Samardžija (posmrtno), akademik Stjepan Damjanović, akademik Josip Bratulić, akademik Ranko Matasović, akademik Milan Mihaljević, članovi suradnici prof. dr. sc. Dubravka Sesar,prof. dr. sc. Mateo Žagar, prof. dr. sc. Anđela Frančić, dr. sc. Amir Kapetanović, prof. dr. sc. Josip Lisac, Silvana Vranić, kao i doc. dr. sc. Sanja Holjevac, upraviteljica Zavoda HAZU za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci. Članica suradnica HAZU prof. dr. sc.Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” nagrađena je priznanjem Zagrepčanka godine.

23. travnja 2021.

 •    Akademkinja Anica Nazor izabrana je za počasnu građanku Senja zbog svekolikog doprinosa u promicanju senjske glagoljske baštine. Povelja o počasnom građanstvu uručena joj je na svečanosti povodom Dana Grada Senja 23. travnja 2021.

29. ožujka 2021.

 • Akademik Mladen Machiedo, sveučilišni profesor i prevoditelj, za životno djelo nagrađen je Nagradom “Iso Velikanović” za 2020. godinu. Nagrada je ustanovljena 2005. godine i dodjeljuje se za najbolja ostvarenja u području književnog prevodilaštva.

11. ožujka 2021.

 • Akademik Ferdo Bašić izabran je za počasnoga građanina Križevaca u četvrtak 11. ožujka 2021. za 50 godina djelovanja u znanosti, visokoškolskom obrazovanju, struci i javnom djelovanju te za zasluge u javnom promicanju ugleda i slave grada Križevaca.

8. ožujka

 • Akademik Arsen Bačić dobio je javno priznanje za životno djelo Golubica općine Vela Luka za doprinos razvoju znanosti Republike Hrvatske, prema odluci općinskog vijeća Općine Vela Luka

 

26. studenoga 2020.

12. studenoga 2020.

 • akademik Josip Bratulić izabran je za počasnoga člana Hrvatsko-češkog društva.

“Akademik Josip Bratulić proglašava se počasnim članom Hrvatsko-češkog društva zbog svojih značajnih doprinosa hrvatskoj kulturi, znanosti i publicistici, posebno kroz znanstvena istraživanja i popularizaciju povijesti hrvatsko-čeških kulturnih odnosa te iskrenog, dobronamjernog i podupirajućeg angažmana u aktivnostima Hrvatsko-češkog društva u razdoblju od njegova osnutka do danas. Time je dokazao privrženost temeljnim načelima i ciljevima Hrvatsko-češkog društva i zaslužio imenovanje počasnim članom“, piše u obrazloženju odluke.


9. studenoga 2020.

 • Odbor za podjelu Državi nagrada za znanost, imenovan odlukom Hrvatskoga sabora, 9. studenoga 2020. donio je odluku o dobitnicima DRŽAVNIH NAGRADA ZA ZNANOST ZA 2019. GODINU. Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dobitnici su akademik Ivan Supičić (koji je nagrađen Nagradom za životno djelo) te dr. sc. Marijana Borić iz Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU (koja je nagrađena Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti).

3. studenoga 2020.

 • u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu na temelju odluke rektora i Rektorskoga kolegija Sveučilišta u Zagrebu od 9. listopada 2020., Zlatna počasna medalja za 2020. godinu dodjeljuje se akademiku Zvonku Kusiću, predsjedniku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u mandatu od 2011. do 2018. godine, za iznimnu kolegijalnost, uspješnu suradnju i neprekidnu povezanost najviše znanstvene i umjetničke institucije u Republici Hrvatskoj sa Sveučilištem u Zagrebu.

Član suradnik Miloš Judaš, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dobitnik je nagrade Andrija Štampar za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području biomedicinskih znanosti

Član suradnik Nenad Fabijanić, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je nagrade Ars summa Universtitatis Sveučilišta u Zagrebu za promicanje umjetničke discipline i struke, nacionalne kulture i umjetnosti te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u umjetničkom području arhitekture.


13. listopada 2020.

 • Grad Koprivnica proglasio je akademika Dragutina Feletara počasnim građaninom. Na 26. sjednici Gradskoga poglavarstva održanoj 13. listopada 2020. prihvaćen ja odluka o dodjeli javnih priznanja u 2020. godini kojom se iskazuje počast akademiku Feletaru za iznimne zasluge u području znanosti i kulture. Time ovaj istaknuti znanstvenik i zemljopisac, istaknuti nakladnik koji je uredio tristotinjak stručnih i znanstvenih časopisa prima priznanje i grada Koprivnice u kojem je ostavio zapaženi trag. Ključ grada uz povelju te medalju i plaketu bit će uručeni na svečanoj sjednici u sklopu obilježavanja Dana grada Koprivnice 4. studenoga 2020.

8. listopada 2020.

 • dopisni član HAZU prof. dr. sc. Miroslav Radman dobitnik je Reda legije časti, visokoga francuskog odlikovanja, koje mu je uručio veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Gael Vejssier na svečanosti u Medilsu (Mediteranskome institutu za istraživanje života) u Splitu

25. rujna 2020.

 • akademik Pavao Pavličić dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Vukovara za iznimne zasluge u području hrvatske književnosti koju je kao hrvatski akademik, književnik, književni znanstvenik, prevoditelj i pisac filmskih scenarija oplemenio svojim djelima u kojima je promicao i svoj rodni grad Vukovar.  Nagrada je akademiku Pavličiću uručena 25. rujna 2020. godine na svečanoj Dodjeli javnih priznanja Grada Vukovara u Gradskom muzeju Vukovar (Dvorac Eltz) u Vukovaru.

16. srpnja 2020.

Akademkinja Vida Demarin, dobitnica je povelje Hrvatske liječničke komore za značajni doprinos podizanju ugleda i promicanju značaja i statusa liječništva u društvu. Hrvatska liječnička komora, povodom obilježavanja 25 godina obnove svojega rada 2020. godine, dodijelila je zahvalnice i povelje za posebne zasluge pojedincima i institucijama koje su značajno doprinijele podizanju ugleda i promicanju statusa liječništva u društvu te pomogle u ostvarivanju projekata i ciljeva Komore u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.


16. srpnja 2020.

Akademik Ivica Kostović dobitnik je povelje Hrvatske liječničke komore za značajni doprinos podizanju ugleda i promicanju značaja i statusa liječništva u društvu. Hrvatska liječnička komora, povodom obilježavanja 25 godina obnove svojega rada 2020. godine, dodijelila je zahvalnice i povelje za posebne zasluge pojedincima i institucijama koje su značajno doprinijele podizanju ugleda i promicanju statusa liječništva u društvu te pomogle u ostvarivanju projekata i ciljeva Komore u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.


16. srpnja 2020.

Akademik  Željko Reiner dobitnik je povelje Hrvatske liječničke komore za značajni doprinos podizanju ugleda i promicanju značaja i statusa liječništva u društvu. Hrvatska liječnička komora, povodom obilježavanja 25 godina obnove svojega rada 2020. godine, dodijelila je zahvalnice i povelje za posebne zasluge pojedincima i institucijama koje su značajno doprinijele podizanju ugleda i promicanju statusa liječništva u društvu te pomogle u ostvarivanju projekata i ciljeva Komore u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.


31. svibnja 2020.

u povodu Dana grada Zagreba na Zagrebačkom velesajmu 31. svibnja 2020. dodijeljene su Nagrade grada Zagreba. Nagrade su dobili i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti:  potpredsjednik HAZU, akademik Davor Miličić; akademik Goran Tribuson i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Zaklade HAZU i bivši predsjednik HAZU, koji se zahvalio u ime dobitnika.


29. travnja 2020.

 • akademik Željko Reiner u povodu dana Hrvatskoga slova nagrađen je prvom nagradom za književnost “Dubravko Horvatić” za četiri ciklusa pjesama objavljena u Hrvatskome slovu – “Uhvaćen kao u zrcalu”, “Zašto bi se baš tebi Gospodine otkrio?”, “Tamo, tamo jesi li tamo” i “Ljubav je Bog”

20. travnja 2020.

 • Nagrada “Judita“ Dana hrvatke knjige dodijeljena je za najuspješniju znanstvenu knjigu pok. akademiku Marku Samardžiji za knjigu “Hrvatska leksikografija. Od početaka do kraja  XX. stoljeća”, Matica hrvatska, Zagreb, 2019.

13. siječnja 2020.

 • akademik Željko Reiner nagrađen je Medaljom Gvang-hva Republike Koreje za diplomatske zasluge

18. prosinca 2019. 

 • Stara gradska vijećnica – na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada HDLU-a  za postignuća u 2019. godini akademkinji Mariji Ujević-Galetović dodijeljena Nagrada za životno djelo

17. prosinca 2019. 

 • Medicinski fakultet u Zagrebu – akademiku Ivici Kostoviću dodijeljena je nagrada Medicina u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude na Danu Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i proslavi 102. obljetnice Fakulteta

16. prosinca 2019. 

 • Hrvatski sabor –  svečana podjela hrvatskih državnih nagrada za znanost – Nagrada za životno djelo dodijeljena je: akademiku Pavlu Rudanu; akademiku Slobodanu Vukičeviću; akademiku Borisu Senkeru; prof. dr. sc. Josipu Brniću, professoru emeritusu, članu suradniku. U ime nagrađenih zahvalio se akademik Pavao Rudan. Nagrade predao akademik Željko Reiner.

11. prosinca 2019.

 • Na svečanosti Dies Academicus Akademije medicinskih znanosti Hrvatske  akademkinji Vidi Demarin dodijeljen je  počasni naslov Laureata za 2018. godinu.

25. studenoga 2019., Križevci

 • Na Danima Bulcsúa Lászlóa koje su organizirali Hrvatsko filološko društvo i OMH Križevci, akademik Ranko Matasović nagrađen je nagradom Bulcsú László za životno djelo za područje filologije

4. studenoga 2019.

 • Akademik Mirko Orlić dobitnik je nagrade “Andrija Mohorovičić” Sveučilišta u Zagrebu “za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke, osobito geofizike, te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti”.

26. listopada 2019.

 • Akademik Goran Tribuson nagrađen je za roman “Otac od bronce” nagradama Fran Galović i Ksaver Šandor Gjalski.

25. rujna 2019.

 • Na 7. Hrvatskom slavističkom kongresu u Šibeniku za zasluge u istraživanju hrvatskoga jezika akademkinja Antica Menac nagrađena je poveljom Stjepana Ivšića, akademik Josip Bratulić poveljom Antuna Barca, a kroatist Johannes Reinhardt, dopisni član HAZU, poveljom Vatroslava Jagića.

17. rujna 2019.

 • Akademik Željko Reiner primio je najviše odličje Republike Čile – Red Bernarda O´Higginsa.

30. lipnja 2019.

 • Akademici Velimir Neidhardt, Dario Vretenar i Pavao Rudan izabrani su za članove World Academy of Art and Science (WAAS), Sjedinjene Američke Države.

28. lipnja 2019.

 • Akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju HAZU, izabrana je 28. lipnja, odukom Europske komisije, za članicu Znanstvenoga vijeća Europskoga istraživačkog vijeća.

27. lipnja 2019.

 • Akademik Davorin Rudolf odlikovan je “za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te za izgradnju i razvitak odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama” Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

6. lipnja 2019.


 

4. lipnja 2019.

 • Miro Gavran, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nagrađen je Nagradom “Zvonimir Golob” te je primio Zlatnu plaketu za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu na natječaju koji tradicionalno organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 1991. (UHBDR91.).

31. svibnja 2019.

 • Na svečanoj sjednici zagrebačke Skupštine na Dan grada Zagreba svečano su uručene Nagrade Grada Zagreba za posebne uspjehe, ostvarenja i zasluge, između ostalih i akademicima Goranu Durnu i Pavlu Pavličiću, tajniku Razreda za književnost.

25. travnja 2019.

 • Nagradom JUDITA Društva hrvatskih književnika u Splitu na 29. Marulićevim danima nagrađen je  akademik Josip Bratulić za knjigu Svetost i čovječnost (Književni krug Split, 2018.). Nagradu je uručio predsjednik DHK-a g. Đuro Vidmarović.

12. travnja 2019.

 • Akademik Elso Kuljanić dobitnik Nagrade za životno djelo na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka Primorsko-goranske županije.

28. ožujka 2019.

 • Akademiku Dinku Kovačiću je u Rijeci dodijeljena Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo Udruženja hrvatskih arhitekata.

15. ožujka 2019.

 • Gradonačelnik Grada Zagreba donio zaključak o dodjeli Medalje Grada Zagreba akademiku Josipu Božičeviću za cjelokupni rad i iznimni doprinos na tehničko-znanstvenom području, razvoju prometa i prometnih znanosti u Republici Hrvatskoj.

 

28. prosinca 2018.

 • Akademik Đuro Seder dobio Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2018. godinu. Priopćenje

 

18. lipnja 2018.

 • U prigodi Dana državnosti akademik  Radoslav Katičić odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, a akademik Luko Paljetak Redom Ante Starčevića. Priopćenje

 

31. svibnja 2018.

 • Prof. dr. sc. Ivan Golub, svećenik, književnik i znanstvenik, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobio je Nagradu Grada Zagreba. Priopćenje

 

11. svibnja 2018.

 • Akademik Nikša Stančić dobio je nagradu „Ivan Lučić“ za životno djelo, koja se dodjeljuje zaslužnim i istaknutim povjesničarima za njihov rad u području povijesne znanosti. Priopćenje

 

09. travnja 2018.

 • Akademik Andrija Kaštelan proglašen je počasnim građaninom grada Raba za posebno vrijedne rezultate u znanstvenom radu i unaprjeđenju zdravstva te posebni doprinos napretku i ugledu grada.  Primanje priznanja

 

09. travnja 2018.

 • Prof. dr. sc. Nenad Ban, profesor strukturne molekularne biologije na Saveznom tehnološkom institutu (ETH) u Zűrichu, dopisni član HAZU,  dobio je nagradu “Otto Naegeli”. Priopćenje 

23. ožujka 2018.

 • Akademik Jakša Fiamengo dobitnik je nagrade Porin za životno djelo. Priopćenje

21. ožujka 2018.

 • Akademik Tonko Maroević dobitnik je nagrade Goranov vijenac u sklopu 55. Goranovog proljeća u Lukovdolu. Priopćenje

 

06. ožujka 2018.

 • Glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan dobio priznanje Veleposlanstva Republike Bugarske. Priopćenje

02. veljače 2018.

 • Dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Stjepan Krasić dobio Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo za izniman doprinos u znanosti i kulturi. Priopćenje