Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 16. kolovoza, 2022

Početak obnove u potresu stradale Palače Prister HAZU

Početak obnove u potresu stradale Palače Prister, prve od osam oštećenih nekretnina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, svečano je obilježen u utorak u Zagrebu. Na otvaranju gradilišta govorili su akademik Željko Tomičić, voditelj Odsjeka za povijesne znanosti i Odsjeka za arheologiju Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu, Dajana Županić Jaković, dipl. ing. arh., pomoćnica tajnika, dr. sc. Marinko Vuković, upravitelj Arhiva HAZU i glavni inženjer gradilišta gđa Radojka Zdjelar, ing. građ.

Pročitaj više
Priopćenje 1. kolovoza, 2022

Natječaj ARISE

EMBL (European Molecular Biology Laboratory) otvara novu niša karijernih puteva – ARISE stipendije koje omogućuje znanstvenicima treninge na EMBL-u. Više informacija možete naći na mrežnim stranicama EMBL-a The ARISE (Career Accelerator for Research Infrastructure Scientists)

Pročitaj više
Priopćenje 25. srpnja, 2022

Objavljen 15. svezak Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića

U izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljen je krajem srpnja 2022. petnaesti, odnosno treći u nizu novih svezaka Benešićeva znamenitog Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića (ta—uljudba). Rječnik se izrađuje u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU pod voditeljstvom dr. sc. Anje Nikolić-Hoyt, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju i upraviteljice Zavoda. Uz urednike, akademika Josipa Bratulića, dr. sc. Anju Nikolić-Hoyt i pok. akademika Marka Samardžiju, petnaesti su svezak priredile za tisak znanstvenice Zavoda dr. sc. Ivana Filipović Petrović, dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt i dr. sc. Bojana Schubert.

Pročitaj više
Priopćenje 25. srpnja, 2022

Gradivo iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatske glazbe na izložbi „Tambure – kulturni identitet Hrvatske“

U sklopu izložbe „Tambure – kulturni identitet Hrvatske“ koja je od 30. lipnja postavljena u Gradskoj knjižnici Knjižnica grada Zagreba izloženo je i gradivo iz arhiva Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Izložbi je pridružen notni materijal iz fonda Milutina Farkaša (1865. – 1923.), tamburaša, tamburaškog pedagoga, te tajnika i arhivara Hrvatskog glazbenog zavoda, čija je ostavština u Odsjeku za povijest hrvatske glazbe HAZU pohranjena od 2019. godine.

Pročitaj više
Priopćenje 22. srpnja, 2022

Obranjen prvi doktorat na temu rada i opusa akademika Andrije Mutnjakovića

Na Sveučilištu IUAV u Veneciji u četvrtak 21. srpnja 2022. obranjen je prvi doktorat na temu rada i opusa istaknutog hrvatskog arhitekta akademika Andrije Mutnjakovića. Doktorat na temu Između neoavangardne umjetnosti i biourbanizma – Andrija Mutnjaković: Nacionalna knjižnica Kosova, obranio je mladi kosovski arhitekt Rilind Çoçaj. Ovo je prva doktorska disertacija na temu rada živućeg arhitekta obranjena na Sveučilištu IUAV u Veneciji, a akademik Mutnjaković je i osobno bio nazočan obrani doktorata.

Pročitaj više
Priopćenje 21. srpnja, 2022

Umro član suradnik HAZU prof. dr. sc. Theodor Dürrigl 

U srijedu 20. srpnja 2022. u Zagrebu je u 96. godini umro istaknuti hrvatski fizijatar i reumatolog prof. dr. sc. Theodor Dürrigl, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1986. Rodio se 10. listopada 1926. u Zagrebu. Od 1966. do 1992. bio je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te radio u Kliničkom bolničkom centru Rebro, kao predstojnik Zavoda za reumatske bolesti i rehabilitaciju.

Pročitaj više
Priopćenje 20. srpnja, 2022

Umro akademik Viktor Žmegač

U srijedu 20. srpnja 2022. u Zagrebu je u 94. godini života umro akademik Viktor Žmegač, istaknuti hrvatski germanist svjetskog glasa, povjesničar književnosti i muzikolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012.. Rodio se 21. ožujka 1929. u Slatini. Od 1957. do 1999. bio je profesor njemačke književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Međunarodni ugled stekao je kao germanist pišući na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Pročitaj više
Priopćenje 18. srpnja, 2022

Odgovor na “Deklaraciju o granicama srpskog jezika“

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti usvojio je 11. srpnja 2022. Odgovor na “Deklaraciju o granicama srpskog jezika“ kojim se osvrnuo na očigledne neistine i pogrešna tumačenja povijesnih činjenica u „Deklaraciji o granicama srpskog jezika“ donesenoj 19. lipnja 2022. na Trećoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji.

Pročitaj više
Priopćenje 18. srpnja, 2022

Objavljen drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije

Leksikografski zavod Miroslav Krleža objavio je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije, projekta koji se odvija u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske. Akademik Ignac Lovrek, tajnik Razreda za tehničke znanosti HAZU i član Uredničkog vijeća Hrvatske tehničke enciklopedije pozdravio je prisutne kao izaslanik predsjednika HAZU akademika Velimira Neidhardta. Govoreći o enciklopediji, istaknuo je njezin moderan pristup i ulogu u društvu, te kako se doprinos Akademije projektu nastavlja i u drugome svesku, na kojem je više akademika surađivalo kao urednici struka i autori članaka.

Pročitaj više

Pretraživanje