Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 20. rujna, 2021

33. KNJIGA MEDITERANA

Ovogodišnja manifestacija, trideset i treća po redu,  održava se pod visokim pokroviteljstvom HAZU od nedjelje 19. do subote 25. rujna 2021. godine u Splitu. Tijekom sedam dana trajanja međunarodne manifestacije održat će se dva znanstvena skupa i predstaviti izdavačka djelatnost posvećena Mediteranu.

Pročitaj više
Priopćenje 16. rujna, 2021

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mapu „Kinetic architecture 1964-1990″ akademika Andrije Mutnjakovića

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovala Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mapu „Kinetic architecture 1964-1990 akademika Andrije Mutnjakovića. Mapu su u NSK u srijedu 15. rujna glavnoj ravnateljici NSK prof. dr. sc. Ivanki Stričević i voditeljici Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamari Ilić-Olujić uručili voditelj Hrvatskoga muzeja arhitekture HAZu akademik Andrija Mutnjaković i upraviteljica Muzeja dr. sc. Borka Bobovec. 

Pročitaj više
Priopćenje 14. rujna, 2021

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt primio gradonačelnika Križevaca Marija Rajna

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt primio je u utorak 14. rujna 2021. u palači HAZU gradonačelnika Grada Križevaca Marija Rajna. Glavna tema razgovora bilo je djelovanje Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Koprivničko – križevačkoj županiji koji djeluje u Križevcima. Uz akademika Neidhardta na sastanku su bili i glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar, akademik Željko Cvetnić i tajnica HAZU Sara-Sanela Butorac. 

Pročitaj više
Priopćenje 13. rujna, 2021

Umro akademik Vladimir Bermanec

U ponedjeljak 13. rujna 2021. u Ohridu je u 67. godini života umro istaknuti hrvatski geolog i mineralog akademik Vladimir Bermanec, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 8. kolovoza 1955. u Zagrebu gdje je 1979. diplomirao mineralogiju na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, 1987. magistrirao i 1992. doktorirao. Od 1978. radio je u Mineraloško-petrografskom zavodu PMF-a gdje je prošao sve akademske stupnjeve od asistenta do redovnog profesora u trajnom zvanju (2005.). Za redovitog člana HAZU, u Razredu za prirodne znanosti, izabran je 2012., a od 2006. bio je član suradnik. Ispraćaj akademika Bermaneca bit će u utorak 21. rujna u 12 sati na Krematoriju u Zagrebu.

Pročitaj više
Priopćenje 10. rujna, 2021

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izrađena studija “Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine”

Pod pokroviteljstvom Razreda za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Akademijom poljoprivrednih znanosti te Agronomskim i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu izrađena je studija Obnova poljoprivrede i ruralnog prostora na potresom pogođenom području Banovine koja je predstavljena javnosti u petak 10. rujna u Sunji. Studija je tiskana kao knjiga na 170 stranica, a u elektroničkom obliku dostupna je i na web stranicama.

Pročitaj više
Priopćenje 9. rujna, 2021

Umro akademik Branko Sokač

U srijedu 8. rujna 2021. u Zagrebu je u 89. godini života umro istaknuti hrvatski geolog akademik Branko Sokač, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 27. svibnja 1933. u Tivtu u Boki kotorskoj, 1956. je diplomirao geologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 1959. do umirovljenja 2002. radio je u Geološkom zavodu u Zagrebu (danas Hrvatski geološki institut). Za redovitog člana HAZU izabran je 1992., a od 1988. bio je član suradnik. Od 2004. do 2006. bio je tajnik Razreda za prirodne znanosti, a od 1994. do 1997. predsjednik Znanstvenoga vijeća za naftu. Sprovod akademika Sokača bit će u ponedjeljak 13. rujna u 10 sati na Mirogoju.

Pročitaj više
Skup 7. rujna, 2021

10. Dani Ranka Marinkovića – Kolo oko Marinkovića

Od 10. do 12. rujna 2021. godine u Komiži na otoku Visu održavaju se jubilarni, 10. Dani Ranka Marinkovića – Kolo oko Marinkovića koje organiziraju Grad Komiža i Razred za književnost HAZU. Dani Ranka Marinkovića održavaju se bijenalno od 2002. godine u spomen na istaknutoga hrvatskog književnika Ranka Marinkovića, a ove su godine posvećeni proučavanju opusa Ranka Marinkovića i recepcije njegova književnoga djela, kao i stvaralaštvu književnika i dugogodišnjeg suorganizatora Dana Ranka Marinkovića te urednika zbornika, Jakše Fiamenga.

Pročitaj više
Skup 6. rujna, 2021

Tribina “Mehatronika i robotika” u sklopu ciklusa tribina “Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske”

U petak 10. rujna 2021. u 12 sati u velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivana Lučića 5, održat će se tribina “Mehatronika i robotika”, u sklopu ciklusa tribina “Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske” koje od 2014. organizira Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske.

Pročitaj više
Skup 26. kolovoza, 2021

5. Hrvatski kongres psihodermatologije s međunarodnim sudjelovanjem

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2. do 5. rujna 2021. virtualno se održava 5. Hrvatski kongres psihodermatologije s međunarodnim sudjelovanjem koji organiziraju Klinika za kožne i spolne bolesti KBCSM, Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju HLZ-a i Hrvatsko dermatovenerološko društvo HLZ-a, a predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa je akademkinja Mirna Šitum.

Pročitaj više

Pretraživanje