Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 27. listopada, 2022

Konferencija “Lov na tihog ubojicu”

Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pokrovitelj je konferencije “Lov na tihog ubojicu” koja se održava u četvrtak 3. studenog 2022. s početkom u 10 sati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Pročitaj više
Objava iz medija 21. listopada, 2022

Intervju akademika Nikole Bašića u Magazinu MORE

Akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća za turizam i prostor Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za Magazin MORE, u broju za listopad 2022., govori o arhitekturi hrvatskog litoralnog prostora: “Arhitekturi sam posvetio cijeli život i sada mogu reći da sam došao do spoznaje da je arhitektura komunikacijski medij kojim želim promicati vlastitu kulturu, onu koja pripada ovom podneblju i ovoj zajednici.”

Pročitaj više
Priopćenje 27. listopada, 2022

Umro dopisni član HAZU Helmut Moritz

U petak 21. listopada 2022. u Grazu je umro austrijski geodet Helmut Moritz, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1994. Rodio se 1. studenog 1933. u Grazu. Predavao je na sveučilištima u Hannoveru, Berlinu i Grazu, Smatra se jednim od najpriznatijih predstavnika fizičke geodezije

Pročitaj više
Priopćenje 26. listopada, 2022

Predavanje prof. dr. sc. Anice Bilić Izazovi, zazivi i prizivi „Satira iliti divjega čovika“

Upraviteljica Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima dr. sc. Anica Bilić, održat će 26. listopada 2022. u 14 sati predavanje Izazovi, zazivi i prizivi „Satira iliti divjega čovika“ Matije Antuna Relkovića, uz 260. obljetnicu prvotiska i 290. obljetnicu rođenja u prostorijama Ogranka Hrvatskoga šumarskoga društva u Vinkovcima u okviru programa 28. Dana Josipa i Ivana Kozarca.

Pročitaj više
Priopćenje 24. listopada, 2022

Glazbena proslava 75. rođendana akademika Zorana Juranića

U srijedu, 26. listopada 2022. u Preporodnoj dvorani HAZU održat će se autorski koncert skladatelja, dirigenta i profesora akademika Zorana Juranića, u povodu njegovog 75. rođendana, s početkom u 20 sati. Koncertni program sastoji se od recentnijih skladbi, nastalih u periodu od 2014. do 2022. godine, koje je birao sam skladatelj, a izvest će ga eminentni glazbenici: mezzosopranistica Renata Pokupić, gitarski trio Trio Elogio, gitarist Maroje Brčić, klarinetist Davorin Brozić, pijanist Filip Fak i pijanistice Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić te hornist Bank Harkay.

Pročitaj više
PriopćenjeSkup 17. listopada, 2022

Predstavljanje novih svezaka Benešićeva Rječnika hrvatskoga književnoga jezika od preporoda do I. G. Kovačića

Muzej grada Iloka i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organiziraju predstavljanje novih svezaka Benešićeva Rječnika, u petak 21. listopada 2022. u 18 sati u iločkom Muzeju.
Na promociji sudjeluju dr. sc. Anica Bilić iz Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima te znanstvenici Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU: dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt, urednica i priređivačica novih svezaka Benešićeva Rječnika te priređivačice dr. sc. Ivana Filipović Petrović i dr. sc. Bojana Schubert.

Pročitaj više
Priopćenje 12. listopada, 2022

Novi brojevi časopisa FORUM Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Objavljeni su novi brojevi časopisa FORUM: 4-6 2022. i 7-9 2022. Časopis Forum tromjesečnik je Razreda za književnost HAZU koji kontinuirano izlazi 60 godina. Naklada je 650 primjeraka, a opseg svakoga trobroja oko 400 stranica, tj. godišnje oko 1600 stranica. Forum objavljuje prozu, poeziju, dramske tekstove, studije i eseje, a nalazi se i na društvenoj mreži Facebook: na mrežnoj stranici nalaze se informacije o novim brojevima, autorima, pretplati, distribuciji, kao i uvid u nove brojeve preko još neobjavljenih ulomaka svih književnih žanrova.

Pročitaj više

Pretraživanje