Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 6. rujna, 2022

Intervju akademika Nikole Bašića u Večernjem listu

Akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća  za turizam i prostor HAZU, autor instalacija Pozdrav Suncu i Morskih orgulja u Zadru, za Večernji list u razgovoru s Dijanom Jurasić upozorava na neodgovorno upravljanje prostorom uz obalu.

Pročitaj više
Priopćenje 14. rujna, 2022

7th International Workshop on Advanced Cooperative Systems (IWACS 2022)

Od 19. do 21. rujna 2022. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održava se znanstvena radionica 7th International Workshop on Advanced Cooperative Systems (IWACS 2022) čiji je predsjednik akademik Ivan Petrović, a akademici Bojan Jerbić i Sven Lončarić članovi programskog odbora. 

Pročitaj više
Priopćenje 10. rujna, 2022

Predavanje prof. dr. sc. Anice Bilić u Vinkovcima

U organizaciji Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica, održat će 13. rujna 2022. u 18 sati popularno-znanstveno predavanje Satir iliti divji čovik između kulturnoga pesimizma i optimizma: u povodu 260. obljetnice prvotiska i 290. godišnjice rođenja Matije Antuna Relkovića u programu popratnih priredbi 57. Vinkovačkih jeseni. 

Pročitaj više
Priopćenje 2. rujna, 2022

Umrla akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, potpredsjednica HAZU od 2004. do 2010.

U petak 2. rujna 2022. u Zagrebu je u 85.godini života umrla akademkinja Alica Wertheimer-Baletić, istaknuta hrvatska ekonomistica i demografkinja, redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potpredsjednica HAZU od 2004. do 2010. , kao prva žena na toj dužnosti. Rodila se 10. prosinca 1937. u Vukovaru, a diplomirala je Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je bila dugogodišnja profesorica. Utemeljiteljica je suvremene demografije u Hrvatskoj. Posljednji ispraćaj akademkinje Wertheimer-Baletić je u srijedu, 7. rujna 2022. u 11,40 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Pročitaj više
Priopćenje 29. kolovoza, 2022

Dodijeljene nagrade XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 26. kolovoza održana je svečana dodjela nagrada XIV. trijenala hrvatskoga kiparstva. Dobitnik Velike nagrade Trijenala je Loren Živković Kuljiš. Dobitnici Tri jednakovrijedne nagrade Trijenala su Marina Bauer i Zrinka Šimičić Mihanović, Martina Miholić te Matija Plavčić. Posebno priznanje Ocjenjivačkog suda dobila je Marijana Stanić, a dobitnik Nagrade Ljevaonice umjetnina je Dino Bićanić. Nagradu Hrvatske sekcije AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara) dobila je Ida Blažičko, a nagradu Nagrada Goranske kiparske radionice Lokve dobio je Denis Kašković.

Pročitaj više
Priopćenje 20. kolovoza, 2022

Umro akademik Tomislav Cvitaš

U petak 19. kolovoza 2022. u Zagrebu je u 79. godini života umro akademik Tomislav Cvitaš, istaknuti hrvatski fizikalni kemičar, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 12. listopada 1943. u Zagrebu. od 1966. do 1977.radio je u Institutu Ruđer Bošković, a od 1977. do 2006. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Bio je redoviti član HAZU, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti od 2018., a od 2012 bio je član suradnik. Posljednji ispraćaj akademika Cvitaša bit će u petak, 26. kolovoza 2022. u 12 sati u Krematoriju na Mirogoju.

Pročitaj više
Priopćenje 18. srpnja, 2022

Osječko ljeto kulture u dvorištu Zavoda HAZU: Osijek čita Vesnu Parun

U srijedu, 17. kolovoza 2022. u 20.00 sati u  dvorištu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku, u sklopu programa Osječkog ljeta kulture održana je književna večer posvećena jednoj od najvećih hrvatskih pjesnikinja i književnica, Vesni Parun.
U povodu 100. obljetnice rođenja naše velike pjesnikinje i književnice, osječke glumice Antonija Mrkonjić i Selma Sauerborn, ali i publika čitali su poeziju Vesne Parun.

Pročitaj više
Priopćenje 17. kolovoza, 2022

Faksimilno izdanje “Misala kneza Novaka” trajno pohranjeno u Knjižnici HAZU

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti je 3. kolovoza 2022. predala Knjižnici HAZU u trajnu pohranu luksuzno faksimilno izdanje Misala kneza Novaka. Kako bi se današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, u suradnji Katedre Čakavskoga sabora Roč, Staroslavenskog instituta i Mozaik knjige pripremljeno je i izdano 2020. godine ovo bibliofilsko izdanje. Pohranom ovog Misala upotpunila se zbirka glagoljskih knjiga u Knjižnici i osigurala njezina šira dostupnost znanstvenicima, proučavateljima glagoljice, ali i svim ostalim zainteresiranim korisnicima.

Pročitaj više

Pretraživanje