Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Zlatan Vrkljan

Izložba ZLATAN VRKLJAN

U suradnji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu i Ustanove za kulturu Galerija Kula, u palači Milesi postavljena je izložba akademika Zlatana Vrkljana i može se besplatno razgledati od 14. srpnja do 14. kolovoza 2021. Izložba je organizirana zahvaljujući potpori koju su dali: Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica grada Splita.


Odavno je Zlatan Vrkljan prisutan u hrvatskom slikarstvu. Njegova prva samostalna izložba bila je 1978. godine u Galeriji Vladimir Nazor i od tada se brojnim samostalnim ili skupnim izložbama “prošetao“ Hrvatskom, Slovenijom, Francuskom, Italijom, Njemačkom, Rusijom, Egiptom, Čileom i Argentinom, Kanadom, Bosnom i Hercegovinom… Godine 1999. predstavljao je Hrvatsku na 48. Venecijanskom bijenalu. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i u inozemstvu. O Vrkljanu su pisali mnogi, među njima i najugledniji hrvatski likovni kritičari koji su mnoštvom argumenata i zapažanja, uvijek s velikom naklonošću, analizirali njegovo slikarstvo, ocjenjujući ga kao jednu od središnjih dionica suvremene hrvatske umjetnosti. Već 1988. godine dobio je i monografiju iz pera Josipa Depola, u trenutku obnovljene figuracije i postmodernih tendencija koje su u Vrkljanu imale jednog od glavnih predstavnika. Vrkljan dakle nije ostao dužan niti stručnoj javnosti niti široj publici koja je, također, pokazala razumijevanje za njegov rad, prateći izložbe koje je priređivao u uglednim muzejima i galerijama u Zagrebu (Moderna galerija, Umjetnički paviljon, Muzej za umjetnost i obrt, Gliptoteka HAZU), ali i po perifernim mjestima na obali i u unutrašnjosti.

Usprkos tome, svaka njegova izložba donosi novine i nepoznanice čak i kritičarima koji iz blizine i trajno prate njegov rad. Ima tome nekoliko razloga koje možemo vidjeti i na izložbi koja se u splitskoj Palači Milesi priređuje u ljeto 2021. godine. Autor se ovom prigodom odlučio predstaviti s tri tematske cjeline. Prva je “Cvijeće“, druga “Vrtovi za pjesnike“ a treća “Lepantska bitka“. Riječ je o slikama velikog, ujednačenoga formata koje se nastale u posljednjem razdoblju njegova rada u zagrebačkom atelijeru.

(iz predgovora akademika Radoslava Tomića)


Izložba je organizirana zahvaljujući potpori koju su dali: Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica grada Splita.

Uz pridržavanje epidemioloških mjera, izložba se može razgledati od 14. srpnja do 14. kolovoza 2021.: ponedjeljak – petak 9-12 sati, subota 9-13 sati, nedjeljom i praznikom zatvoreno.

 

Datum

14. srpnja, 2021 - 14. kolovoza, 2021
Isteklo!
Kategorija
Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu

Organizator

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Telefon
+385(0)(21)348599
Email
hazusplit@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-i-umjetnicki-rad-u-splitu/