Vrkljan Zlatan, akademik

Redoviti članovi VII. Razred za likovne umjetnosti
Vrkljan Zlatan

Datum rođenja:

  • 17.02.1955

Mjesto rođenja:

  • Zagreb

Adrese:

  • Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb

Telefoni:

  • Razred za likovne umjetnosti HAZU +38501 4895 169

E-mail adrese:

Vrkljan Zlatan, akademik

Redoviti članovi VII. Razred za likovne umjetnosti

Akademske titule:

  • akademik

Institucije:

  • izvanredni profesor – Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Funkcije u Akademiji:

  • voditelj – Gliptoteka Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti (26.10.2022. – …)

Članstvo u Akademiji:

  • redoviti član – Razred za likovne umjetnosti (15.05.2014. – …)
  • član suradnik – Razred za likovne umjetnosti (18.05.2006. – 15.05.2014.)

Životopis

Zlatan Vrkljan rođen je u Zagrebu 1955. godine, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U razdoblju 1979. – 1981. suradnik je Majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera; 1978. – 1994. radi kao docent, a danas je izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti; jedan je od suosnivača Galerije Arterija u Zagrebu.

Pozornost likovne kritike privukao je Zlatan Vrkljan već svojim prvim javnim nastupom, izložbom u Galeriji Vladimir Nazor godine 1978., a tijekom godina koje dolaze prepoznat je kao jedna od najautentičnijih pojava u hrvatskome slikarstvu s kraja 20. i početka 21. stoljeća.

Sredinom osamdesetih godina stvara upečatljiv ciklus slika mitološke i alegorijske tematike. U tim je godinama postavio temeljne pravce svojeg likovnog puta na duboko promišljenoj tradiciji slikarstva, s jedne strane, i snažnoj potrebi zadiranja onkraj nje u neprestanoj potrazi za puninom svog izraza, s druge. Sljedećih godina njegovo slikarstvo prolazi fazu daljnjeg pročišćavanja: iako vješt kolorist, postupno napušta boju okrećući se potpuno monokromatskom slikarstvu. Tada je nastao ciklus crnih slika izložen u Modernoj galeriji 1990. godine. Poslije toga slijedi razdoblje slikarskog pozitivizma, interes za kompoziciju, formu, prostor, povremeno čak i za ljudski lik – portret, a u drugoj polovici devedesetih dolazi do snažnog sažimanja u njegovu slikarstvu. Izložba u Galeriji Josip Račić napušta uobičajene determinante štafelajnog slikarstva stvarajući Ikonoteke, svojevrsni vlastiti imaginarni muzej u formi oslikanih knjiga, koje kontrapunktira serijama Bijelih i crnih slika. Tim je radovima bio vrlo zapažen na nekoliko svjetskih izložbi: na Bijenalu u Kairu 1998. i na Venecijanskom bijenalu 1999. Osim toga izlagao je na izložbama u Santiago de Chileu, Seulu, Buenos Airesu, Parizu, Moskvi, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani. Dobitnik je brojnih nagrada, kao na primjer: Nagrade 9. salona mladih 1979., Nagrade Josip Račić 1988., Nagrade međunarodnog žirija 7. međunarodnog bijenala u Kairu 1998., Premije u San Cascianu de Bagni 1999. Dobio je i odličje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u hrvatskoj kulturi 1996.

Izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt godine 2007. Vrkljan se gotovo potpuno okreće monokromnom slikarstvu, zapravo bjelini, a na posljednjoj izložbi u Umjetničkom paviljonu 2012. Vrkljan se potpuno predaje slikarskom mediju, u raskošnoj različitosti višedimenzionalnog labirinta poteza, mrlja, crteža, intonacija, ali uvijek suvremeno sjedinjenog u cjeline koje korespondiraju jedna s drugom. Zlatan Vrkljan djeluje u pravcu maksimalizma likovnih zahtjeva i svojim djelom bitno pridonosi reafirmaciji medija.