Barral i Altet Xavier

Dopisni članovi VII. Razred za likovne umjetnosti

Datum rođenja:

  • 1947

Mjesto rođenja:

  • Barcelona

Barral i Altet Xavier

Dopisni članovi VII. Razred za likovne umjetnosti

Članstvo u Akademiji:

  • dopisni član – Razred za likovne umjetnosti (19.5.2022. – …)

Životopis

Xavier Barral i Altet, po nacionalnosti Francuz, a rodom Katalonac, rođen je 1947. u Barceloni, gdje odnedavno opet stalno živi. Baveći se uglavnom sredjovjekovnom umjetnošću zapadne Europe na interdisciplinarnoj razini, od 1981. je godine professeur titulaire de Chaire na sveučilištima u Rennesu i u Veneciji (Univ. Ca’Foscari), emeritus od 2008., odnosno od 2010. godine. Od 1991. godine bio je direktor organizacije Mission Historique Française en Allemagne (MHFA), povremeno je predavao na Centralnom fakultetu humanistike u Budimpešti, a u razdoblju 1992. – 1994. generalni je voditelj institucije Museu Nacional d’Art de Catalunya u Španjolskoj. Čitav niz ostalih dužnosti kronološki je naveden u životopisnom prilogu na izvornim jezicima, a mahom se odnose na organizacije ili vodstva velikih internacionalnih izložbi i znanstvenih skupova, uredništva njihovih zbornika i suradnju u enciklopedijama ili leksikonima i sl. Odreda su to novi prinosi, pa i mnoga otkrića koliko empirijske toliko teorijske naravi u polju aktualnih historiografskih i arheoloških, no nadasve umjetničkih pitanja s područja srednjeg vijeka i kasne antike pa sve do modernog doba.

Među akademskim častima ističu se članstva u desetak prestižnih instituta ili akademija, dok mu je opsežna bibliografija tiskana u ediciji Le plaisir de l’art de Moyen age: Melanges en homagge a Xavier Barral i Altet s prilozima 60-ak suradnika – četvorice iz Hrvatske. Bibliografija mu sadrži i 19 zasebnih knjiga tiskanih kod čuvenih izdavačkih kuća u Europi i SAD, ali i drugdje, te više od 350 značajnih studija iz specifičnih područja njegovih bavljenja važnim problemima iz razvoja likovnosti u čitavom svijetu.

Xavier Barral i Altet sudjelovao je u osnivanju Centra za kasnoantičku i srednjovjekovnu umjetnost koji djeluje u sklopu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bio je sudionik većine održanih simpozija iz te tematike u Hrvatskoj, a stalni je član Savjeta časopisa Hortus artium medievalium, koji je od 1991. proslavio našu znanost na međunarodnom planu. Zapaženi je uspjeh postigao i hrvatski prijevod njegove opsežne knjige Protiv romanike? Esej o pronađenoj prošlosti, u nakladi Instituta za povijest umjetnosti (Zagreb, 2009.), u kojoj se raspravlja i o hrvatskoj baštini. Time je njezina građa kao nikada prije uvažena u panorami profane i sakralne arhitekture Zapada, razmjeni iskustava i ideja u gradogradnji, skulpturi i svih vrsti estetskog izričaja – čak do umjetničkog obrta. Xavier Barral i Altet ugledan je znanstvenik i promicatelj humanističkih zvanja i općenitog intelektualnog interesa za procese djelotvorne prošlosti.

Za dopisnog člana HAZU izabran je 2022.

Xavier Barral i Altet – CV


Bibliografija

Xavier Barral i Altet – bibliografija