Kolokvij

Radnim planom projekta predviđena je serija seminara i predavanja kroz koja će suradnici na projektu upoznavati zainteresiranu javnost s napretkom i rezultatima istraživanja. Također, to će biti prilika da svoja trenutna istraživanja iz područja povijesti i filozofije znanosti, kao i srodnih disciplina, izlože i drugi znanstvenici iz Republike Hrvatske i inozemstva – kako mladi istraživači, tako i priznati znanstvenici.

 

Konferencija


11. i 12. veljače 2021.
Međunarodna konferencija Production and Circulation of Knowledge in the (Semi-)Periphery in the Early Modern and Modern Period

U suorganiciji projekta Hrvatske zaklade za znanost “Europski korijeni moderne Hrvatske: transfer ideja na političkom i kulturnom polju u 18. i 19. stoljeću” (IP-2018-01-2539), koji se pod vodstvom dr. sc. Vlaste Švoger provodi pri Hrvatskom institutu za povijest i našeg projekta “Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu” (IP-2016-06-6762) bit će održana međunarodna konferencija posvećena povijesti znanja i znanosti. Zbog epidemioloških razloga, konferencija će biti održana preko interneta, a bit će uživo prenošena na Youtube kanalu Hrvatskog instituta za povijest.

Raspored i knjigu sažetaka možete preuzeti ovdje. Veselimo se Vašem sudjelovanju!

 

Predavanja i izlaganja u sklopu projekta


22. veljače 2019., 18h, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu
10. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Marin Getaldić

Predavanje:

Dr. sc. Marijana Borić (Zavod za povijest i filozofiju znanosti, HAZU):

Marin Getaldić – pogled u novo doba

10. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan u petak, 22. veljače 2019., u 18h, u Konferencijskoj dvorani (2. kat) Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Veselimo se Vašemu dolasku!


12. prosinca 2018., 17h, Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu
9. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Mičurinska biologija u socijalističkoj Jugoslaviji

Predavanje:

Dr. sc. Vedran Duančić (Zavod za povijest i filozofiju znanosti, HAZU):

Lisenko i staljinistička biologija u (post-)staljinističkoj Jugoslaviji, 1945.-1954.

9. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan u srijedu, 12. prosinca 2018., u 17h, u Konferencijskoj dvorani (2. kat) Knjižnice Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Veselimo se Vašemu dolasku!


29. studeni 2018., 12h, Velika Gorica
8. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Španjolska gripa

Predavanja:

Prof. dr. sc. Nikola Anušić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu): Španjolska gripa: povijesni kontekst teorije patocenoze

i

Dr. sc. Vladimir Savić (Hrvatski veterinarski institut, Zagreb): Virusi influence (gripe): od ptica do ljudi

8. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan, u suradnji sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici, u četvrtak, 29. studenog 2018., u 12h, u Dvorani Turističke zajednice Velike Gorice, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica. Veselimo se Vašemu dolasku!


28. lipnja 2018., 12h, Mala sjednička dvorana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
7. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Žensko tijelo i identiteti

Predavanja:

Dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar (Institut za arheologiju, Zagreb): Ženski identiteti, tijelo i smrt u željezno doba

i

Prof. dr. sc. Zrinka Blažević (Filozofski fakultet, Zagreb): “Corpus menstruum”: žensko tijelo i identitet iz perspektive postkonstruktivističkog diskurzivnog materijalizma

7. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan, u suradnji s projektom Hrvatske zaklade za znanost Željeznodobni ženski identiteti u južnom dijelu Karpatske kotline, u četvrtak, 28. lipnja 2018., s početkom u 12h u Maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zrinski trg 11, Zagreb. Veselimo se Vašemu dolasku!


18. lipnja 2018., 12h, Knjižnica zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
6. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Iz povijesti srednjovjekovnih hospitala

Predavanja:

Dr. sc. Meri Kunčić (Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb): O srednjovjekovnim rapskim hospitalima s posebnim osvrtom na hospital Tijela Kristova i njegovog utemeljitelja Petra de Zaro

i

Dr. sc. Zoran Ladić (Odsjek za povijesne znanosti, HAZU, Zagreb): Hospitali i leprozoriji u srednjovjekovnom Šibeniku

6. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan, u suradnji s projektom Hrvatske zaklade za znanost Izvori, pomagala o studije za hrvatsku povijest od srednjeg vijeka do kraja dugog 19. stoljeća, u ponedjeljak, 18. lipnja 2018., s početkom u 12h u Knjižnici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 2, Zagreb. Veselimo se Vašemu dolasku!


20. travnja 2018., 18h, Vijećnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu
5. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Medicinske profesije u 18. stoljeću

Predavanja:

Dr. sc. Ivana Horbec: Barbiri i kirurzi

Dr. sc. Kristina Puljizević: Primalje i porodi

Dr. sc. Neda Kovačić: Medicinski vještaci i dokazi trovanja

5. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan, u suradnji s Poslijediplomskim doktorskim studijem predmoderne povijesti Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak, 20. travnja 2018., s početkom u 18h u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3. Veselimo se Vašemu dolasku!


22. ožujka 2018., 12h, Knjižnica zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
4. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Ženski hospitali u renesansnom Dubrovniku

Predavanje:

Prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin (Hrvatski institut za povijest, Zagreb): Ženski hospitali u renesansnom Dubrovniku

4. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan u četvrtak, 22. ožujka 2018., s početkom u 12h u Knjižnici Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 2, Zagreb.

Prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin održat će predavanje o ženskim hospitalima u renesansnom Dubrovniku, u kojemu će izložiti rezultate svog tekućeg znanstvenog istraživanja. Veselimo se Vašemu dolasku!


08. veljače 2018., 17h, Konferencijska dvorana knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu
3. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Povijest jugoslavenskog nuklearnog programa

Predavanje:

Marko Miljković (CEU, Budimpešta): Kako se Tito prestao brinuti i naučio voljeti bombu: povijest jugoslavenskog nuklearnog programa

3. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan u četvrtak, 08. veljače 2018. od 17h do 19h u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (na 2. katu), Ivana Lučića 3, Zagreb.

Marko Miljković, doktorand na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, održat će predavanje u kojemu će izložiti rezultate svog istraživanja o jugoslavenskom nuklearnom programu. Veselimo se Vašemu dolasku!


15. siječnja 2018., 16-19h, Konferencijska dvorana knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu
2. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Povijest psihijatrije

Pozivnica

16h, predavanja

dr. sc. Jelena Seferović: Razmatranja institucionalizacije osoba s duševnim smetnjama u NPB dr. Ivan Barbot Popovača za vrijeme NDH i

Vinko Drača (doktorand, FFZG): Emotivni režimi 19. stoljeća na primjeru povijesti bolesti Kraljevskog i zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu

—–
18h, p
redstavljanje knjige

dr. sc. Ana Antić, Therapeutic fascism: Experiencing the violence of the Nazi New Order in Yugoslavia (Oxford University Press, 2017).

2. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. od 16h do 19h u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (na 2. katu), Ivana Lučića 3, Zagreb.

Na kolokviju će, s početkom u 16h, svoja istraživanja iz povijesti psihijatrije izložiti dr. sc. Jelena Seferović i Vinko Drača, a dr. sc. Ana Antić, profesorica međunarodne povijesti 20. stoljeća na Sveučilištu u Exeteru, UK, komentirat će izlaganja.

Nakon kraće pauze, u 18h dr. sc. Antić predstavit će svoju najnoviju monografiju Therapeutic fascism: Experiencing the violence of the Nazi New Order in Yugoslavia, koja je izašla u izdanju Oxford University Press-a 2017. godine. Predavanja i predstavljanje knjige otvoreni su za javnost. Veselimo se Vašemu dolasku!


28. studenog 2017., 12h, Mala sjednička dvorana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
1. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti: Povijest medicine

Pozivnica

Predavanje dr. sc. Ivane Horbec: Između tradicije i javnoga interesa: profesionalizacija kirurške struke u Hrvatskoj 18. stoljeća

1. kolokvij iz povijesti i filozofije znanosti u sklopu projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjega vijeka do dvadesetoga stoljeća u europskom kontekstu bit će održan u utorak, 28. studenoga 2017. u 12h u Maloj sjedničkoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, trg N. Zrinskoga 11, Zagreb.

Dr. sc. Ivana Horbec, viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest, te voditeljica istraživačkog projekta Od protomodernizacije do modernizacije školstva u Hrvatskoj, kojeg također financira Hrvatska zaklada za znanost, održat će predavanje pod naslovom Između tradicije i javnoga interesa: profesionalizacija kirurške struke u Hrvatskoj 18. stoljeća, nakon kojega je predviđena i rasprava. Predavanje je otvoreno za javnost. Veselimo se Vašemu dolasku!


18. rujna 2017., 12h, dvorana Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Javno predstavljanje projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu

Javno predstavljanje projekta Hrvatska znanstvena i filozofska baština: transferi i aproprijacije znanja od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća u europskom kontekstu bit će održano 18. rujna 2017. u 12h u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb. Veselimo se Vašemu dolasku!