Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Priopćenje 17. lipnja, 2021

Pod pokroviteljstvom HAZU dodijeljene stipendije Nacionalnog programa “Za žene u znanosti” 2021.

Pod pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 16. lipnja 2021. održana je svečanost dodjele stipendija Nacionalnog programa “Za žene u znanosti” 2021. Ovogodišnje dobitnice su Jelena Bijelić, doktorica znanosti u području kemije, Ivana Lapić, specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine, Ena Melvan, magistrica računarstva i matematike i Helena Virić Gašparić, magistrica inženjerka fitomedicine.

Pročitaj više
Priopćenje 17. lipnja, 2021

Umro Ján Jankovič, dopisni član HAZU

U subotu 12. lipnja 2021. u Bratislavi je u 78. godini života umro istaknuti slovački kroatist Ján Jankovič, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Rodio se 21. srpnja 1943. u Považkoj Bystrici. Najveći je dio znanstvenog, stručnog i bogatog prevoditeljskog rada posvetio hrvatskoj književnosti. Kao znanstvenik bio je vrstan komparatist iznimno upućen u hrvatsku književnu baštinu te je najsuvremenijim metodama ispitivao prožimanje dviju kultura – hrvatske i slovačke.

Pročitaj više
Priopćenje 11. lipnja, 2021

INFORMATIVNI DANI EUROPSKE KOMISIJE O PROGRAMU OBZOR EUROPA

U povodu pokretanja prvih natječajnih rokova vezano uz program za istraživanje i inovacije Obzor Europa za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Europska komisija održat će tijekom lipnja i srpnja niz virtualnih informativnih dana i susreta umrežavanja u svrhu informiranja potencijalnih korisnika.

Pročitaj više
Priopćenje 7. lipnja, 2021

Izložba Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU

U Gliptoteci HAZU 5. lipnja 2021. otvorena je izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU.“ Izložba prikazuje antičku Salonu, glavni grad rimske provincije Dalmacije, koja je naš najistaknutiji arheološki lokalitet s višestoljetnim kontinuitetom života grada.

Pročitaj više
Priopćenje 31. svibnja, 2021

U Kabinetu grafike HAZU otvorena izložba crteža Ede Murtića i predstavljen njegov Crtački dnevnik

Povodom 100. obljetnice rođenja akademika Ede Murtića Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti  i umjetnosti priredio je izložbu njegovih crteža iz fundusa te publikaciju Crtački dnevnik / Edo Murtić  iz edicije Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika. Predstavljanje Crtačkog dnevnika i otvorenje izložbe održani su u ponedjeljak 31. svibnja u Kabinetu grafike.

Pročitaj više
Priopćenje 28. svibnja, 2021

U Gliptoteci HAZU otvorena izložba fotografija 30 GODINA HRVATSKE NEOVISNOSTI

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 28. svibnja 2021. otvorena je izložba fotografija “30 godina hrvatske neovisnosti” koju je organizirao Večernji list. Izloženo je 50 fotografija s prikazom važnih trenutaka hrvatske povijesti u razdoblju od 1990. do 2020., a još 300 fotografija prikazuje se u videoprojekciji.

Pročitaj više
Intervju 21. svibnja, 2021

Intervju akademika Pavla Pavličića u Večernjem listu

Akademik Pavao Pavličić književnik, prevoditelj i scenarist,  u velikom intervjuu progovara o svome radu i životu u Vukovaru, Osijeku, Zagrebu. Jedan je od najčitanijih i najproduktivnijih hrvatskih pisaca, a novu knjigu piše i u ovome trenutku…

Pročitaj više

Pretraživanje