Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Virtualna izložba: Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU

Muzejske institucije tijekom 2020. i 2021. godine nizom pojedinačnih međunarodnih memorijalnih izložbi od Rima i Londona preko Bassana del Grappa, Venecije, Rotterdama, Kopenhagena i Berlina pa sve do New Yorka obilježavaju tristotu godišnjicu rođenja Giovannija Battiste Piranesija (1720. – 1778.), posljednjega velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija nakon Rembrandta. Rođendanskom jubileju pridružuje se i Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti virtualnom izložbom iz fundusa Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci.

Slavljenička prigoda potaknula nas je da se posvetimo bakropisima obitelji Piranesi, jednoj od većih majstorskih sastavnica Stare zbirke i zbirke 19. stoljeća. U Kabinetu grafike čuva se ukupno četrdeset i devet grafika Piranesijevih, od kojih je dvanaestak Giambattistinih, dok su ostali radovi njegova sina Francesca.

Virtualnom izložbom https://piranesi.kabinet-grafike.hazu.hr proširuje se referencijalni okvir na sina i rimske vedutiste s jedne strane otvarajući pitanje odnosa i valorizacije Francescova djela u sjeni oca, dok se druge kontekstualiziramo kulturološki fenomen Grand Toura, kao i sretan usud kultnih veduta nenadmašnog Giovannija Battiste Piranesija.

Autorica je izložbe Ana Petković Basletić, viša kustosica Stare zbirke i zbirke 19. st. u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Za medije (docx)

Datum

28. siječnja, 2021 - 31. prosinca, 2021
U tijeku...

Više informacija

saznaj više

Lokacija

Kabinet grafike HAZU
Zagreb
Kategorija
Kabinet grafike HAZU

Organizator

Kabinet grafike HAZU
Telefon
+385(0)14895390
Email
kabgraf@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/kabinet-grafike/
REGISTRACIJA