SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Predstavljanje novog trobroja časopisa FORUM i obnovljenog uredništva

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 11. svibnja 2022. održana je konferencija za novinare u povodu izlaska iz tiska prvog ovogodišnjeg trobroja časopisa Forum s obnovljenim uredništvom.

Kako je istaknuo predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, časopis Forum tromjesečnik je Razreda za književnost HAZU koji kontinuirano izlazi 60 godina. Naklada je 650 primjeraka, a opseg svakoga trobroja oko 400 stranica, tj. godišnje oko 1600 stranica. Forum objavljuje prozu, poeziju, dramske tekstove, studije i eseje. Redovita rubrika Kronike sadržava kritike važnijih umjetničkih i kulturnih zbivanja (književna, kazališna, likovna, filmska kronika i kronika prijevoda važnih knjiga sa stranih jezika na hrvatski jezik). Objavljuju se svi žanrovi nacionalne književne produkcije (novela, pripovijest, poezija, putopis, autobiografija, esej, drama), kao i prijevodi proze, poezije i eseja iz svjetskih književnosti. Nakon akademika Krešimira Nemeca, mjesto glavnog urednika Foruma nedavno je preuzela akademkinja Dubravka Oraić Tolić, a uz dosadašnje urednike akademika Mladena Machieda i dramatičara Miru Gavrana u obnovljenome je uredništvu književna kritičarka i esejistica Helena Sablić Tomić.

Tajnik Razreda za književnost HAZU akademik Pavao Pavličić kazao je da je Forum Krležin časopis jer je Miroslav Krleža presudno utjecao na njegovo pokretanje, iako nikad nije bio glavni urednik, već su to dugi niz godina bili akademici Marijan Marković i Rafo Bogišić. „Za književne časopise se nekada govorilo da su motori književnosti, dok bi se danas moglo reći da su žmigavci – ne utječu na kretanje, ali ukazuju na smjer kojim književnost ide“, rekao je akademik Pavličić. Pojasnio je da su nekada pisci znali godinama čekati na objavu knjige pa bi u međuvremenu njene dijelove objavljivali u časopisima. I Krležnim opsežni roman Zastave izlazio je u nastavcima u Forumu.

Novi trobroj Foruma predstavila je akademkinja Dubravka Oraić Tolić koja je istaknula tekstove Viktora Žmegača, Luka Paljetka, Josipa Užarevića, Marka Grčića, Žarka Paića, Dubravka Jelačića Bužimskoga, razgovor Marija Kolara s Krešimirom Nemecom i Dnevnik intimnog čitanja Bože Kovačevića. Tu je i tekst Zlatka Vidačkovića, analiza prikaza ženskih likova u hrvatskim filmovima iz devedesetih godina, dok u prijevodnoj kronici polonistica Ivana Vidović Bolt predstavlja najvažnije knjige poljske proze i poezije prevedene na hrvatski jezik. Književnu kroniku piše Helena Sablić Tomić, kazališnu kroniku Lucija Ljubić, likovnu kroniku Ivica Župan, glazbenu kroniku Zdenka Weber, a u prijevodnoj kronici Ivana Vidović Bolt predstavila je važnije prijevode iz poljske književnosti na hrvatski jezik.

U ovoj broju Foruma uvedene su i četiri nove rubrike – Izazovi, u kojoj se u esejističkom obliku obrađuju provokativne teme iz suvremene književnosti i kulture, Razgovor s povodom, Filmska kronika i Prijevodna kronika. „Želimo da naš časopis diše, zato se rubrike i teme izmjenjuju“, kazala je akademkinja Oraić Tolić, poručivši da će Forum zadržati „prepoznatljivi izgled male žute knjižice.“

Datum

11. svibnja, 2022
Isteklo!

Vrijeme

12:00 - 14:00

Lokacija

Velika dvorana palače HAZU
Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11
Razred za književnost HAZU

Organizator

Razred za književnost HAZU
Telefon
+385(0)14895169
Email
zmuhek@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/razredi/vi-razred-za-knjizevnost/