Izložbe

Muzejsko-galerijske i druge jedinice Akademije organiziraju izložbe i digitalne izložbe, surađuju u organizaciji izložbi posudbom građe srodnim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu te kreiraju programe muzejske edukacije.

Izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“ u Splitu

Izložba „Skulptura antičke Salone iz fundusa Gliptoteke HAZU“ otvara se u četvrtak 14. listopada 2021. godine u 18 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu u Palači Milesi, Trg braće Radića 7, Split

Izložba se može pogledati od 14. listopada do 4. studenoga 2021. godine u radno vrijeme: ponedjeljak – petak: 10-13, 17-20 sati, subotom: 10-13 sati.

Izložba prikazuje kiparsku baštinu iz fundusa Gliptoteke HAZU s lokaliteta antičke Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije, koja je naš najistaknutiji arheološki lokalitet s višestoljetnim kontinuitetom života grada. Salona je prikazana kroz povijesni razvoj otkriven tijekom arheoloških istraživanja, kojima su iznesene na svjetlo dana pojedine urbanističke cjeline i monumentalne građevine. Važnost Salone prikazana je i kroz arhivsku, fotografsku i video dokumentaciju, popraćeno tlocrtima, zračnim snimkama te 3D modelima. Virtualni prikaz dostupan je na linku https://salona.netlify.app/

Izložbom se želi istaknuti značaj Gliptoteke HAZU kao jedinstvene ustanove u Hrvatskoj koja sa svojim specifičnim zbirkama odljeva ima mogućnost cjelovitog prezentiranja kiparske baštine razasute po raznim gradovima i državama, te ih okuplja na jednom mjestu. Iz Zbirke sadrenih odljeva antičkih spomenika Gliptoteke HAZU skulptura Salone je najbrojnija, obuhvaća javnu i grobnu plastiku te bogatu arhivsku dokumentaciju. Ovo je svojevrstan tematski uvod u budući stalni postav muzeja koji krajem ove godine kreće u veliku obnovu.

Izložba prigodno obilježava 200 godina istraživanja toga najznačajnijeg antičkog lokaliteta, a bila je postavljena u Gliptoteci HAZU od lipnja do srpnja 2021. godine. Autorice izložbe su prof. dr.sc. Jasna Jeličić Radonić i  dr. sc. Magdalena Getaldić, kustosica Gliptoteke.

 

Datum

14. listopada, 2021 - 4. studenoga, 2021
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00

Lokacija

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Trg braće Radića 7, Split
Kategorija
Gliptoteka HAZU

Organizator

Gliptoteka HAZU
Telefon
+385(0)14686060
Email
gliptoteka@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/gliptoteka/

Other Organizers

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu
Telefon
+385(0)(21)348599
Email
hazusplit@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-i-umjetnicki-rad-u-splitu/