SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti. Uz 450. obljetnicu kajkavskoga prvotiska: Ivan Pergošić, Decretum, 1574.

23. – 25. svibnja 2024.
Varaždin – Ludbreg

 

POZIVNICA

Znanstveni skup Četiri i pol stoljeća kajkavske pismenosti organiziran je povodom velikoga kajkavskog jubileja, 450. obljetnice objave kajkavskoga prvotiska. Kajkavski editio princeps, prva tiskana kajkavska knjiga pravni je priručnik Ivana Pergošića, Decretum, objavljen 1574. godine u Nedelišću. Tim povodom dva Akademijina zavoda smještena na području nekadašnje Banske, današnje »kajkavske« Hrvatske – Zavod za lingvistička istraživanja iz Zagreba i Zavod za znanstveni rad u Varaždinu – udružila su se u organizaciji znanstvenoga kajkavološkog skupa koji se održava od 23. do 25. svibnja 2024. u kajkavskim gradovima – Varaždinu i Ludbregu.

PROGRAM SKUPA

Cilj je znanstvenoga skupa skrenuti pažnju znanstvene i opće javnosti na kajkavsku jezičnu baštinu čiji prvi pisani tragovi potječu s prijelaza 11. na 12. stoljeće, a kojom su otad do danas napisana raznovrsna djela iz različitih područja ljudske djelatnosti – od pravnih, matematičkih, astronomskih, ekonomskih kajkavskih priručnika do kajkavskih djela iz lijepe književnosti.

PROGRAMSKA KNJIŽICA I SAŽECI

Na skupu će sudjelovati 43 izlagača s 35 izlaganja koja obuhvaćaju teme iz kajkavske jezične povijesti i suvremenosti. Govorit će se o položaju kajkavskoga u školi, kao i o digitalizaciji te općoj dostupnosti starih kajkavskih tekstova na mreži. Nadalje, bit će govora o tome kako se na kajkavskom molilo (o kajkavskoj Bibliji), ali i psovalo (o svađama koje bilježe Zapisnici Grada Koprivnice, Varaždina) te kako se na kajkavskom liječilo, ili po kajkavskim receptima kuhalo i ponašalo za stolom. Jedna sekcija bit će posvećena dr. sc. Miji Lončariću, jednome od najvećih kajkavskih dijalektologa koji nas je prošle godine prerano napustio.

U dogovoru s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, u popratnom programu znanstvenoga skupa u četvrtak će igrati kajkavska predstava Kisela krv, dok će u petak u Ludbregu u Dvorcu Batthany biti postavljena izložba starih kajkavskih knjiga koju donosi udruga Kajkaviana iz Donje Stubice u suradnji s Gradom Ludbregom.

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Datum

23. - 25. svibanj, 2024
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu

Organizator

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu
Telefon
+385(0)42214503
Email
varazdin@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-rad-u-varazdinu/

Other Organizers