Obavijesti

Na ovim stranicama nalaze se informacije o aktivnostima članova Akademije, znanstvenicima i njihovom radu.

Akademik Andrija Mutnjaković na Balkanskom arhitektonskom bijenalu dobio Grand Prix za cjelokupni pisani opus

Od 21. do 28. studenog 2023. u Salonu Muzeja grada Beograda, pod sloganom BACK TO THE ROOTS održan je Balkanski arhitektonski bijenale (BAB), međunarodna smotra suvremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva, pokrenuta s ciljem okupiti i umrežiti istaknute autore iz raznih sredina, te da prikaže i promovira primjere dobre prakse.

Ove godine kroz odabir selektora okupljeni su arhitekti i dizajneri iz devet zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija), a ovogodišnji selektor za Hrvatsku je arhitekt Krešimir Rogina.

Akademik Andrija Mutnjaković, arhitekt, urbanist, teoretičar, povjesničar arhitekture, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2004. godine, predstavljen je u dvije kategorije, Arhitektura i Publikacije. Ove godine u kategoriji Publikacije dodijeljena je samo jedna nagrada, i to Grand Prix za cjelokupni pisani opus akademiku Andriji Mutnjakoviću.

Poster

Knjige Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU također su izložene na BAB 2023. budući je u kategoriji Publicistika pozvana na sudjelovanje i izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja.

Na 6. Balkanskom arhitektonskom bijenalu predstavljene su sljedeće knjige:

Mutnjaković, Andrija, Intencijska arhitektura / Intentional Architecture, Art studio Azinović, Zagreb, 2018.

Mutnjaković, Andrija, Imperator Diocletianus Dalmata: veliki rimski graditelj / Imperator Diocletianus Dalmata: the Great Roman Constructor, Art studio Azinović, Zagreb, 2019.

Mutnjaković, Andrija, Andrea Alessi: Ranorenesansni umjetnik / Andrea Alessi: Early Renaissance Artist, [urednik Luka Mjeda], Hrvatski fotografski centar, Zagreb, 2022.

Bobovec, Borka, Crtice o gradu i arhitekturi, [urednik Ivan Mlinar], Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; UPI-2MPLUS, Zagreb, 2019.

Bobovec, Borka, 2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća, [urednik Vladimir Mattioni], UPI-2MPLUS, Zagreb, 2016.

Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića, Edicija Architectonica, [autorica koncepta i urednica Borka Bobovec], Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2021.

Akademik Andrija Mutnjaković, arhitekt i teoretičar arhitekture, rođen je u Osijeku 29. studenog 1929. Diplomirao je 1954. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te se od 1957. do 1960. školovao na Državnoj majstorskoj radionici za arhitekturu  Drage Iblera. Redoviti član HAZU je od 2004., a od 2011. voditelj je Hrvatskog muzeja arhitekture. Bavi se projektiranjem, teorijskim i povijesnim istraživanjima, te scenografijom i filmom. Među realiziranim zgradama ističu se Nacionalna i sveučilišna knjižnica Kosova u Prištini (1971.–1982., danas Nacionalna knjižnica Kosova „Pjetër Bogdani“) te Kazalište Trešnja (1964.–1999.) i Gimnazija Lucijana Vranjanina u Zagrebu (1990.). U arhitektonskim i urbanističkim projekatima primjenjuje rezultate teorijskih istraživanja, kroz tekstove koji ga na domaćoj sceni obilježavaju kao jednog od najznačajnijih povjesničara arhitekture ne samo ovih prostora već šire. Arhitektura i rješenja problema vezani su uz arhitektonske projekte koje dijeli na uz sve one poznate arhitektonske tipologije dodatno na vernakularnu, bioničku, topološku, dinamičku, kinetičku i lebdeću. Objavio je više knjiga s područja arhitekture (Endemska arhitektura, 1987; Tercijarni grad, 1988.; Kinetic Architecture, 2021.) i povijesti arhitekture (Ranorenesansni grad, 1991; Sretan grad, 1993; Arhitekt Lucijan Vranjanin, 2003; Arhitektonika pape Siksta V., 2010.;  Arhitektonika Jurja Dalmatinca, 2016., Imperator Diocletianus Dalmata: veliki rimski graditelj, 2020. te Andrea Alessi – ranorenesansni umjetnik / Early Renaissance Artist, 2022.)

Pretraživanje