News

This page contains information about the activities of the members of the Academy, scientists and their work.

Akademik Andrija Mutnjaković na Balkanskom arhitektonskom bijenalu dobio Grand Prix za cjelokupni pisani opus

Od 21. do 28. studenog 2023. u Salonu Muzeja grada Beograda, pod sloganom BACK TO THE ROOTS održan je Balkanski arhitektonski bijenale (BAB), međunarodna smotra suvremenog arhitektonskog i dizajnerskog stvaralaštva, pokrenuta s ciljem okupiti i umrežiti istaknute autore iz raznih sredina, te da prikaže i promovira primjere dobre prakse.

Ove godine kroz odabir selektora okupljeni su arhitekti i dizajneri iz devet zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija), a ovogodišnji selektor za Hrvatsku je arhitekt Krešimir Rogina.

Akademik Andrija Mutnjaković, arhitekt, urbanist, teoretičar, povjesničar arhitekture, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2004. godine, predstavljen je u dvije kategorije, Arhitektura i Publikacije. Ove godine u kategoriji Publikacije dodijeljena je samo jedna nagrada, i to Grand Prix za cjelokupni pisani opus akademiku Andriji Mutnjakoviću.

Poster

Knjige Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU također su izložene na BAB 2023. budući je u kategoriji Publicistika pozvana na sudjelovanje i izv. prof. dr. sc. Borka Bobovec, upraviteljica Muzeja.

Na 6. Balkanskom arhitektonskom bijenalu predstavljene su sljedeće knjige:

Mutnjaković, Andrija, Intencijska arhitektura / Intentional Architecture, Art studio Azinović, Zagreb, 2018.

Mutnjaković, Andrija, Imperator Diocletianus Dalmata: veliki rimski graditelj / Imperator Diocletianus Dalmata: the Great Roman Constructor, Art studio Azinović, Zagreb, 2019.

Mutnjaković, Andrija, Andrea Alessi: Ranorenesansni umjetnik / Andrea Alessi: Early Renaissance Artist, [urednik Luka Mjeda], Hrvatski fotografski centar, Zagreb, 2022.

Bobovec, Borka, Crtice o gradu i arhitekturi, [urednik Ivan Mlinar], Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ; UPI-2MPLUS, Zagreb, 2019.

Bobovec, Borka, 2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća, [urednik Vladimir Mattioni], UPI-2MPLUS, Zagreb, 2016.

Portreti arhitekata, iz zapisa Andrije Mutnjakovića, Edicija Architectonica, [autorica koncepta i urednica Borka Bobovec], Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb, 2021.

Akademik Andrija Mutnjaković, arhitekt i teoretičar arhitekture, rođen je u Osijeku 29. studenog 1929. Diplomirao je 1954. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te se od 1957. do 1960. školovao na Državnoj majstorskoj radionici za arhitekturu  Drage Iblera. Redoviti član HAZU je od 2004., a od 2011. voditelj je Hrvatskog muzeja arhitekture. Bavi se projektiranjem, teorijskim i povijesnim istraživanjima, te scenografijom i filmom. Među realiziranim zgradama ističu se Nacionalna i sveučilišna knjižnica Kosova u Prištini (1971.–1982., danas Nacionalna knjižnica Kosova „Pjetër Bogdani“) te Kazalište Trešnja (1964.–1999.) i Gimnazija Lucijana Vranjanina u Zagrebu (1990.). U arhitektonskim i urbanističkim projekatima primjenjuje rezultate teorijskih istraživanja, kroz tekstove koji ga na domaćoj sceni obilježavaju kao jednog od najznačajnijih povjesničara arhitekture ne samo ovih prostora već šire. Arhitektura i rješenja problema vezani su uz arhitektonske projekte koje dijeli na uz sve one poznate arhitektonske tipologije dodatno na vernakularnu, bioničku, topološku, dinamičku, kinetičku i lebdeću. Objavio je više knjiga s područja arhitekture (Endemska arhitektura, 1987; Tercijarni grad, 1988.; Kinetic Architecture, 2021.) i povijesti arhitekture (Ranorenesansni grad, 1991; Sretan grad, 1993; Arhitekt Lucijan Vranjanin, 2003; Arhitektonika pape Siksta V., 2010.;  Arhitektonika Jurja Dalmatinca, 2016., Imperator Diocletianus Dalmata: veliki rimski graditelj, 2020. te Andrea Alessi – ranorenesansni umjetnik / Early Renaissance Artist, 2022.)

Search