SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanstveno-stručni skup Župa Presvetog Trojstva u Daruvaru 1821. – 2021.

 

Novoutemeljeni Zavičajni muzej Daruvar organizirao je 4. svibnja 2022. godine znanstveno-stručni skup pod nazivom Župa Presvetog Trojstva u Daruvaru 1821. – 2021. Suorganizatori skupa bili su Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru, Požeška biskupija, Župa Presvetog Trojstva Daruvar i Grad Daruvar.

PROGRAM SKUPA

U ime Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru sudionike je pozdravio prof. dr. sc. Vladimir Strugar, upravitelj. Naglasio je povijesnu, kulturno-obrazovnu misiju Zavičajnog muzeja te mogućnosti njegove suradnje sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru. Čestitao je 200. godišnjicu Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru kao duhovnog uporištva u dva stoljeća dugoj povijesti. Isto tako, čestitao je 155 godina djelovanja Sestara Milosrdnica u Daruvaru i 25. godišnjicu djelovanja Požeške biskupije te Dan Grada Daruvara.

U ime organizatora sudionike je pozdravio dr. sc. Goran Jakovljević, upravitelj Zavičajnog muzeja, a u ime Ministarstva kulture RH dr. sc. Žarko Španiček.

Na znanstveno-stručnom skupu bilo je osam izlaganja: dr. sc. Katarina Horvat – Levaj: Župna crkva Presvetog Trojstva u Daruvaru, tipologija i stil; dr. sc. Žarko Španiček: Stil i sudbina: župna crkva Presvetog Trojstva u Daruvaru i planovi o proširenju ili gradnji nove crkve;  dr. sc. Vlasta Zajec: Oltar župne crkve Presvetog Trojstva u Daruvaru; dr. sc. Miloslav Sohr: Orgulje Venceslava Holuba u crkvi Presvetog Trojstva u Daruvaru; akademik Mladen Obad Ščitaroci, dr. sc. Bojana Bojanić Obad Ščitaroci, Ksenija Radić Knežević, dipl. ing. arh.: Julijev perivoj u Daruvaru – čimbenici identiteta i kriteriji za obnovu; dr. sc. Danko Šourek: O povijesnim izdanjima u knjižnici daruvarske Župe Presvetoga Trojstva (djela XVII. i XVIII. stoljeća); sestra Mirna Matić: 155 godina djelovanja sestara milosrdnica u Daruvaru (1866.-2021.); dr. sc. Sanja Cvetnić: Hagiotopograflja župe Presvetoga Trojstva u Daruvaru.

U sklopu programa otvorena je dokumentarna izložba o dva stoljeća djelovanja Župe Presvetog Trojstva u Daruvaru, 155 godina djelovanja Sestara Milosrdnica i 25 godina Požeške biskupije.

Datum

5. svibnja, 2022
Isteklo!

Vrijeme

08:00 - 18:00
Kategorija
Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru

Organizator

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru
Telefon
+385(0)(43)221549
Email
zavodbj@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstvenoistrazivacki-i-umjetnicki-rad-u-bjelovaru/