SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanstveni skup Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin organiziraju znanstveni skup Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske, u ponedjeljak 12. srpnja s početkom u 10 sati u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10 u Varaždinu.


Ponedjeljak, 12. srpnja

 • u 9 sati u Šetalištu Vatroslava Jagića otkrivanje spomen-ploče kao podsjetnika na tragičan događaj progona Židova u Varaždinu 1941. godine. Nakon prigodnih govora čelnika Grada Varaždina, Varaždinske županije te predstavnika Židovske općine bit će izveden kratak glazbeni program.
 • u 10 sati otvorenje znanstvenog skupa: Židovska zajednica na tlu sjeverne Hrvatske u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10. Organizatori skupa su Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin, a voditelji su: dr. sc. Vladimir Huzjan i Spomenka Težak, prof.

 

Dr. sc. Vladimir Huzjan: Varaždin 1941. godine

Spomenka Težak, prof.: Srpanj 1941. u Varaždinu

Barbara Markač-Despinić: Židovi – đaci i profesori u Varaždinskoj gimnaziji

Klara Macolić: Kultura ukopa u primjerima nadgrobnih spomenika Židovskog groblja u Varaždinu

Milivoj Dretar, prof.: Dva stoljeća židovstva u Ludbregu

Mirjam Despinić-Biškup: Politički, društveni i kulturni aspekti života Židova u Međimurju

Utorak, 13. srpnja

 • u 12 sati predavanje dr. sc. Borisa Jesiha: Pravednik Breskvar Varaždinski Slovenac u multimedijskoj dvorani palače Hercer Gradskog muzeja Varaždin, Franjevački trg 10. Predavanje organiziraju Zavoda za znanstveni rad HHAZU u Varaždinu, Institut za narodnosna vprašanja u Ljubljani, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovensko kulturno društvo Nagelj Varaždin i Gradski muzej Varaždin. Glazbeni program održat će Barbara Othman i Ruta Bobić. Pozdrav okupljenima održat će Barbara Antolić Vupora, a uvodno izlaganje dr. sc. Vladimir Huzjan.
 • u 18 sati Pučko otvoreno učilište Varaždin u Kinu Gaj prikazuje film Saulov sin

Srijeda, 14. srpnja

 • u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu klavirska izvedba opere ''Dnevnik Anne Frank''

 

 

 

Četvrtak, 15. srpnja

 • u 11 sati otvorenje izložbe Židovi u Varaždinu – od rasnih do klasnih neprijatelja u organizaciji Državnog arhiva u Varaždinu na adresi Koprivnička 51.
 • u 18 sati Pučko otvoreno učilište Varaždin u Kinu Gaj prikazuje film Život je lijep
  
  

 

 


Petak, 16. srpnja

 • u 18 sati u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" Varaždin Andreja Toljan održat će predavanje Kulturno nasljeđe pripadnika varaždinske židovske zajednice, predstavljeno na temelju djela iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice "Metel Ožegović" Varaždin.

Potvrde dolaska potrebno najaviti na telefon 042/ 214 503 ili na e-mail adresu varazdin@hazu.hr

Datum

12. - 16. srpanj, 2021
Isteklo!

Vrijeme

10:00 - 20:00
Kategorija
Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu

Organizator

Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu
Telefon
+385(0)42214503
Email
varazdin@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/jedinice/zavod-za-znanstveni-rad-u-varazdinu/