SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanost u žarištu: predavanje dr. sc. Vladimira Huzjana Kako je izgrađen i srušen spomenik kralju Aleksandru I. Karađorđeviću u Varaždinu?

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U ponedjeljak 20. studenoga 2023. u Knjižnici HAZU dr. sc. Vladimir Huzjan, viši znanstveni suradnik, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, održao je predavanje na temu Kako je izgrađen i srušen spomenik kralju Aleksandru I. Karađorđeviću u Varaždinu?

U predavanju popraćenom brojnim slikovnim materijalnom pojasnio je da je u Varaždinu projugoslavenska gradska vlast tijekom 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća aktivno radila na zaštiti i promicanju jugoslavenske ideje u gradu i široj okolici. Premda se uz pomoć pristranih medija društveni sistem prikazivao boljim nego što jest, vjerojatno kako bi se dodatno naglasila odanost gradske uprave režimu, sigurno je postojao dio građana koji je takvu vlast podržavao. Jedan od primjera odanosti bilo je postavljanje spomenika kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, rad Antuna Augustinčića. Spomenik je postavljen nakon njegove smrti, a uklonjen na dan nakon ulaska njemačkih vojnih snaga u Varaždin, u travnju 1941. Huzjan je na predavanju iznio podatke i o onome o čemu tadašnji varaždinski mediji nisu pisali – kako su građani psovali kralja i Jugoslaviju.

 

 

Datum

20. studenoga, 2023
Isteklo!

Vrijeme

13:00 - 18:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/