SKUPOVI I PREDAVANJA

HAZU organizira raznovrsna događanja kao što su znanstveni skupovi, okrugli stolovi, promocije knjiga, komemoracije, konferencije za novinare, znanstvena i stručna predavanja

Znanost u žarištu: Predavanje Alemka Gluhaka Porijeklo riječī za stvari oko nas

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira ciklus predavanja Znanost u žarištu kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj. U srijedu 29. svibnja 2024. u Knjižnici HAZU u Zagrebu predavanje Porijeklo riječī za stvari oko nas održao je v.zn.sur. dr. Alemko Gluhak (Zavod za lingvistička istraživanja HAZU).

Snimka predavanja

Riječi za stvari oko nas tako su nam posve obične kao i te stvari. Kao što se o mnogim stvarima može ispripovijedati kratka povijest nastanka i upotrebe, tako i riječi o tim stvarima imaju svoje povijesti i pretpovijesti. Neki su od tih uvida u prošlost mali i kratki, neki dulji – i stoljeća i tisućljeća. Isprepleću se vrijeme i pro­stor, isprepleću se znanja o stvarima i riječima. Kako se u našemu prostoru pojavila neka nova stvar, pojavila se i nova riječ, ili je stara riječ dobila novo značenje.

Ući ćemo kroz široka vrata u neke od tih prošlosti, otvorit će nam se zasloni, saznat ćemo što nam na svojemu papiru kaže knjiga, i iz mnogih zakutaka mnogih labi­rinta izvirit će nam veza riječi kut i kuća.

Unutar toga pregleda, uz mnoga grananja, bit će i malen iskočak – o hrvatskim riječima poreklo, porijeklo, porijetlo, podrijetlo, poteklo. – Na kraju, riječi predmet, riječ, stvar.

Alemko Gluhak rođen je 1958. Osnovnu je školu pohađao u Konjščini i Zagrebu, srednju školu (Matematička gimnazija) u Zagrebu. Diplomirao je na Matematičkomu odjelu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radio je još i prije diplomiranja u srednjim školama i drugdje, a 1991.—2023. u Zavodu za lingvistička istraživanja HAZU. Znanstvene radove objavljuje od 1977. u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na više znanstvenih skupova, u Hrvatskoj i drugdje (od 1989.). Objavio je dvije knjige (Porijeklo imena Hrvat, Hrvatski etimološki rječnik) i sudjelovao u izradi nekoliko drugih. Imao je nekoliko stotina popularnoznanstvenih priloga u tisku, na radiju i televiziji te više takvih predavanja za javnost.

Datum

29. svibnja, 2024
Isteklo!

Vrijeme

13:00

Lokacija

Knjižnica HAZU
Trg J. J. Strossmayera 14, Zagreb
Kategorija
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizator

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Telefon
+385(0)14895111
Email
info@hazu.hr
Website
https://www.info.hazu.hr/